懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

家務助理兼陪月

有無媽咪坐月期間請過 or 將會請家務助理兼陪月?
請分享一下~

侯爵府

2024年龍年勳章

Re: 家務助理兼陪月

我8/8預產期 我請左陪月LAW :lol: :lol: :lol:

大宅

我的預產期係十月,都請左個陪月員到時幫手,佢係我教會的婦女,响循道衛理做陪月訓練的示範員。另外,搵左一個朋友的媽咪係一月幫手作褓母,佢之前係做家務助理的。

都好感恩搵到熟人幫手照顧bb,如果唔係都唔知點算

禁止訪問

大宅

我嗰時就係搵家務助理做埋陪月, 諗住之前相處過都無嘜嘢便問她湊BB有冇經驗, 佢話之前湊過和曾上過陪月的課程, 同埋好鍾意BB, 所以用咗每月$8,000請佢, 星期一至六 (朝10晚7), 放星期日, 有時會另外比錢佢, 叫佢早上返半日煮埋午飯先走.
http://www.ziq.com/z/f_l/3/7/%E8%81%96%E8%AA%95%E5%BF%AB%E6%A8%82%21%21.gif

大宅

貓姐 寫道:
請問大約幾$, 因為出面果d 陪月公司收得好貴呀.

佢收我$50一個鐘,我搵佢幫手係每星期五日,每日六小時,即係$6600。

侯爵府

2024年龍年勳章

moominchan 寫道:
[quote]
貓姐 寫道:
請問大約幾$, 因為出面果d 陪月公司收得好貴呀.

佢收我$50一個鐘,我搵佢幫手係每星期五日,每日六小時,即係$6600。[/quote][size=small]我請左個陪月 一星期六天 每天六小時 如果你有興趣可PM我 :lol: :lol: :lol:

男爵府

日前經"家務通"約見一位家務助理兼陪月,佢同我講BB滿月要封返利是(紅紙1張)俾佢講個意頭wo~請問請過家務助理兼陪月的......是否需要俾呢

大宅

vksophie
你在家務通溫果個家務助理,要幾錢人工?

男爵府

pamila,

6 hrs/day, 5 days/week 要HK$3500.-
我打算請佢二個月~ :mrgreen:

複式洋房

$3500一個月???點解咁平?有冇野要額外收費?
vksophie 寫道:
pamila,

6 hrs/day, 5 days/week 要HK$3500.-
我打算請佢二個月~ :mrgreen:

男爵府

princess123,

咪除左封滿月利是同另外為佢買保險外,無其他額外收費la~

不過佢講明要預半個鐘買送,就幫我煮2餐.燉補品.清潔屋企
同囡囡&BB沖涼.必要時陪我去健康院......等~ :mrgreen:

可能而家多人做家務助理....佢話之前都等左2個月無人請,
我o係個網都見倒成二十幾三十個求職者,真係花多眼亂呀!
我大約剔左5.6位家務助理兼可陪月o既人選,之後
"家務通"果邊就有人聯絡我話搵到合適人選law~

大宅

可唔可以比你個陪月資料我 , 我响 11 月尾生, 都想揾陪月, 但出面個啲真係好貴
vksophie 寫道:
princess123,

咪除左封滿月利是同另外為佢買保險外,無其他額外收費la~

不過佢講明要預半個鐘買送,就幫我煮2餐.燉補品.清潔屋企
同囡囡&BB沖涼.必要時陪我去健康院......等~ :mrgreen:

可能而家多人做家務助理....佢話之前都等左2個月無人請,
我o係個網都見倒成二十幾三十個求職者,真係花多眼亂呀!
我大約剔左5.6位家務助理兼可陪月o既人選,之後
"家務通"果邊就有人聯絡我話搵到合適人選law~

男爵府

你可以去 ldh.erb.org 個網度,入面係僱員再培訓局家務通,其仲有一項係僱主指南,入面有得登記你需要個鐘點有咩要求,薪金,工作範圍等,咁你填好後,佢地果邊會有人幫你找, 又或者會有鐘點自己call你,睇下幫唔幫到你喇~:wink:

複式洋房

vksophie,
咁我想問下果兩餐同果d燉品又會點計?d燉品係要買定比佢整,定係叫佢買埋比番$佢呀?
同埋佢返工之後你可唔可以再o係度講下d情形呀?
thanks~~~

大宅

vksophie,

咁你是否要提供午飯給她呢?
佢幾點鐘上去你度開始做野架?

我問過家務通,佢地話6小時一般要收4至5千元架,點解你果個收咁平呢

男爵府

係要供應埋午飯俾佢食!買送佢買埋開返張單or寫低價錢,燉品 d 藥材我可以準備定 or 佢幫我買埋開返張單~
我而家諗緊買產後28坊定自已去藥材舖執 d 參.鹿茸.....等~
我要佢返11:00~5:00pm,老公六點幾返黎再煮熱 d 送便可~ :mrgreen:
我唔清楚家務通點樣同妳講.....我係住天水圍區而佢住屯門比較近卦,總知果時我要求$4000以下,果邊就有人聯絡我喇!

別墅

Hi vksophie,

can you pm me her details to me ?
l'm also looking for a midwife helper for my delivery next year January/06.

thanks!!
weight at 1 month: Dustin:4.38kg Robin: 4.2kg weight at 2 month: Dustin:5.65kg Robin: 5.4kg weight at 10-7-04: Dustin: 8.23kg Robin: 7.95kg Wish you all babies be blessed by our Lord Jesus Chirst. God loves you!!

男爵府

Twinsbaby,

Pls check pm, thanks! :-P

男爵府

vksophie,
I would also like to know the details of your 陪月, pls pm me, thanks.
Besides, could u pls comment on her performance?
Thanks a lot

首頁

尾頁

跳至