論盡家傭

跳至

別墅

叫工人手洗定機洗bb的衣物好?

其實bb每人都有唔少衣物要洗,手洗定機洗乾淨d?邊樣慳水d?

別墅

Re: 叫工人手洗定機洗bb的衣物好?

我bb1歲前, 都係手洗. 1歲後就機洗, 視乎衣服而定, 有些都係手洗. 慳水問題, 很難說, 視乎洗手的人如何沖洗.

複式洋房

如果件衫無需特別處理的話,我會選擇機洗,因為工人嘅magic hands 破壞力好強 ,這是我的經驗。佢哋已經洗壞左我哋好多衫。 :-( :-(

侯爵府

好媽媽勳章

now 我就叫個工人全部bb 野都係用手洗 but if later bb 大d 我就會用機洗 感覺上乾淨 d 同慳水d 而且 bb 大d 抵抗力 好d 可以勞埋我地d 衫一機洗晒

珍珠宮

2019新春慶豚圓

vvmama 寫道:
如果件衫無需特別處理的話,我會選擇機洗,因為工人嘅magic hands 破壞力好強 ,這是我的經驗。佢哋已經洗壞左我哋好多衫。 :-( :-(

係呀, 工人手洗o野, 真係 好大力架. 初頭以為手洗d o野會乾淨d, 點知倒頭來d 衫比工人洗到起毛頭/粒粒, 好快殘. 阿b大d 之後, 我就儲埋bb 衫幾日, 一次過用機洗. 而家d 衫襟著好多.

別墅

手洗比較花水嗎?我bb現在剛1yr old, 一向工人都手洗;但bb的衣物愈來愈多,工人都用洗衣機fing乾,我想不如用洗衣機洗埋,可能重乾淨喎.我屋企期期水費$600+,好肉赤!另外,bb沖涼沬身的毛巾你哋是否日日換?如果兩.三日換一次得唔得?

別墅

工人多數用手洗, 如果好多就會開洗衣機洗。
大毛巾兩至三日先洗一次, 唔需要日日洗。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

機洗.....機洗方便又慳水, 我寧願佢用多d時間照顧bb.

不過大人同小朋友既衫一定要分開洗囉....所以我屋企係一日洗大人衫, 一日洗小朋友衫, 隔住洗!! :wink:

跳至