論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

hihi,我有3歲半同歲半小朋友
本來用緊印傭姐姐,但印傭姐姐唔識英文,其他做野方面都中上滿意...年尾夠兩年喇..諗緊轉菲傭,因為想小朋友多D機會接觸英語,希望請到個英文發音"正"D既菲傭,大家有咩意見??

等待驗證會員

多數菲傭發音都.....

大宅

我覺得工人個作用係幫你做家務同照顧小朋友,如果個印做野都滿意的話;就唔好轉,一陣轉左個衰工人,最簡單既家務都唔掂,仲麻煩!

至於英文方面,都係交返比父母去操啦!菲工人有很多都有口音。

伯爵府

NO, my bun bun's ENglish is very bad. She can understand but can't express herself. My 2 years old son's english is better than hers (She said that herself).

大宅

10個有八個菲姐姐的英文發音不正確, 她們讀書時是學美國的發音, 同我們香港的英國發音是有少許分別, 加上佢地自己的鄉下音, 有時真的很難聽

再者, 你個小朋友都就來4歲同2歲, 佢地已經習慣用廣東話溝通, 突然叫佢地面對一個講英文的姐姐, 只會令佢地溝通唔到, 到時你仲煩, 你小朋友又投訴聽唔明, 個菲姐姐又話講了, 只是小朋友唔聽佢講, ...., 到時菲姐姐仲會用"聽唔明"做藉口, 除非你的小朋友自己本身的英文好好, 可以聽得明, 講得到, 如果唔係, 真係唔好轉菲姐姐

珍珠宮

坦白係會好些, 會大膽咁講, 唔抗拒英文囉.

但要好, 真的要比錢出去搵老師教.

男爵府

同意,
係會講起嚟自然D,
無咁抗拒英文,
但不能教到英文!
原帖由 LILY媽咪 於 11-1-12 14:27 發表
坦白係會好些, 會大膽咁講, 唔抗拒英文囉.

但要好, 真的要比錢出去搵老師教.

男爵府

我覺得如果個工人做野 OK 的話,最好不要轉,小朋友是需要好耐才會接受到新工人的,到時你就煩啦!

公爵府

會係好D, 不過都係一D日常基本用字, 對學習無幫助. 都係要自己教, 因為講同識係兩回事, 口音反而我就唔太擔心, 因為我地香港人講英文本身就有口音.

不過如果個姐姐本身表現唔錯, 你個機會成本又高D啦~~不個唔好彩請到個英文講到曉飛, 但駁嘴黑面, 無規矩, 鍊精學懶, 軟皮蛇, 你都幾頭痕.

男爵府

其實真係好看個人....我之前工人(4 年)係有d 口音 (but 算ok), 但都可令阿仔能listen 英文, 但他不會改正又及特別教佢說話. 我現在新工人(大學主修英文但不是住在市中心)只請0左2個月, 都有dd 口音, 但英文真的很好. 唔知係咪新啦, 佢真係多同我小朋友對話, 仔說英文好0左好多. 我都真係好開心!! 之前真係好驚轉工人, 因前工人看住仔出世,點都唔會打佢掛(少一樣worry)... 但態度super lazy, 叫先做 (持住我對佢好...) 而家個新明顯態度好好多....不過真係要放長眼來看!!!!!

原帖由 yaulinda 於 11-1-12 14:30 發表
同意,
係會講起嚟自然D,
無咁抗拒英文,
但不能教到英文!
http://i92.photobucket.com/albums/l29/chrisyam/Christmas/160711198.gif

男爵府

仲有一樣最好係我仔剛 上 e.nopi math, 係英文題目, 佢day time教佢做工課, 我可多時間同阿仔玩 at night !!!
http://i92.photobucket.com/albums/l29/chrisyam/Christmas/160711198.gif

大宅

我都算係FTM,所以新姐姐適應都不是大問題

其實我有幫大仔報英文班,但一星期學一兩個鐘始終幫助不大,我相信學什麼語言都要有環境同多講先有用
而我朋友是用菲傭,他小朋友可以同菲傭姐姐講英文,對父母就講廣東話,口音都OK喎~佢地都建議用菲傭可幫小朋友講多D英文

當然..我都聽過好多菲姐英文好唔得囉...

想知道..大家請菲傭係咪都係係僱傭公司請??

大宅

我都聽過好似請D係市區讀過書既比鄉村讀書既英文會好D...

心朗小B: 想問下你個姐姐係點請架? 海外/現成??

原帖由 心朗小B 於 11-1-12 15:19 發表
其實真係好看個人....我之前工人(4 年)係有d 口音 (but 算ok), 但都可令阿仔能listen 英文, 但他不會改正又及特別教佢說話. 我現在新工人(大學主修英文但不是住在市中心)只請0左2個月, 都有dd 口音, 但英文真的很好. ...

男爵府

係海外工人, 等0左幾月. 我個 agent 係菲律賓人 (centre causeway bay), 係同事介紹, 但係佢冇係呢間 agent 做啦(冇得 contact), 又 pass 0左比 另一個菲律賓人跟.....

原帖由 happysusuki 於 11-1-12 15:33 發表
我都聽過好似請D係市區讀過書既比鄉村讀書既英文會好D...

心朗小B: 想問下你個姐姐係點請架? 海外/現成??

伯爵府

我個工人英文算正,不過佢好少同小朋友講野。

咁既工人,你仲要唔要?

男爵府

咁似我果個?

有一日,我見到bun姐同亞女寫嘅便條,有句係咁嘅---->
What name is yours ?

我命令佢以後吾准教亞女功課!

原帖由 mylulu007 於 11-1-12 17:24 發表
我個工人英文算正,不過佢好少同小朋友講野。

咁既工人,你仲要唔要?

男爵府

好就不要change, 我change bun bun, she can't to do any housework、cooking、take care child~~~!終於change yan yan just finish contract~~ but is rubbish~~剛用了2個半月又叮走!
[

男爵府

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=3604186&page=1#pid48146340
[

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我姐是印, 但因星加坡4年,前男僱主係英國人, 所以英文算很好。其實我冇要工人能教語言, 但結果係有小小幫助.

若以我自己小朋友觀察:
大仔: 舊印湊大至6歲, 與工人只用廣東話溝通。
細女: 現印湊大至今3歲, 與工人多用英文, 只有時廣東話溝通。

我自己會教他們一些英文, 但日常只用廣東話。

細女明顯較勇於說英文, 不害怕與洋人交談。英語亦較哥哥同齡時流利。

大宅

寫便條...咁攪笑

原帖由 idy926 於 11-1-12 17:33 發表
咁似我果個?

有一日,我見到bun姐同亞女寫嘅便條,有句係咁嘅---->
What name is yours ?

我命令佢以後吾准教亞女功課!

首頁

尾頁

跳至