香港18區媽媽會

跳至

大宅

請介紹元朗好的中醫

如題! 我個女咳左好耐,西醫!!!!!食西藥食到個人都散晒,請介紹我元朗邊間中醫可靠,希望中藥ok啦

民房

Re: 請介紹元朗好的中醫

Nganfung,

你可試

複式洋房

Nganfung,
我家附近有個幾好嫁,(不記得名稱sorry,如找不到再找我,
我再找詳細地址資料比你)是在泰豐街,即係交通銀行個條街, 隔離有裕記及英藝幼稚園,醫師係姓黃的,前年我孖女剛入幼稚園,因不適應,又咳又感冒四個月,睇極西醫唔好,最后睇左呢個醫師,調理左約1個月后,到現在已沒有什麼事了, 不過若個飲左藥后會嘔是不用怕的, 我孖女亦是飲完藥后就嘔, 但嘔的全是啖, 嘔清后就舒服晒 !

子爵府

翔風中醫藥行: 我都係睇佢架...

安胎睇住佢架..........

貴就貴d 架......60蚊診金....

禁止發言

民房

我都係睇大棠道百草堂,個女中醫幾有料,上次佢同我把即刻叫我去睇婦科,果然冇錯喎!

禁止發言

民房

安寧路的吉星, 勁多人睇. 係下午個個先有料. 要$120診金. 如果星期六去睇, 最好一早去留定名.

別墅

nganfung,

好到底隔離都有一間個醫師又係好勁o架!! 上次我自己咳o左
成個月...... 睇佢之後就無事啦~~~ 最勁就係我個親戚去睇,
佢竟然把脈...把到我個親戚十幾年前"落"過兩個BB!!

另外有個方法... 係有次o係街遇到位好心o既太太教我:

用一粒鹹柑桔, 加(半杯)熱水沖泡, o的水暖後加適量o既蜜糖.

如果嚴重o的o既咳:
就用川貝, 鹹柑桔加蜜糖隔水燉. (凍水時放入材料)

真係好有效o架~~~ 我阿B 咳o左成個幾兩個月, 飲o左兩
次就完全好番啦~~~

希望幫到你~~~ :-P
[img align=left]http://www.iuploads.com/free_image_hosting/images/CHO/statue04.jpg[/img]

大宅

+MaMiAKiRA+ 寫道:
如果嚴重o的o既咳:

請問燉幾耐呀???

別墅

wing1011,

要燉兩個半至三個鐘o架~~~
[img align=left]http://www.iuploads.com/free_image_hosting/images/CHO/statue04.jpg[/img]

大宅

+MaMiAKiRA+,

一歲飲唔飲得嫁?

大概加幾多水呢?

thx

別墅

wing1011,

我阿B 飲o左兩次好番, 就唔駛再飲啦~~

加幾多水................... 我諗你買川貝o個陣... 問o下好o的,
因我o地都係隨意o架咋~~ :-P

大宅

wing1011,

我阿B 飲o左兩次好番, 就唔駛再飲啦~~

加幾多水................... 我諗你買川貝o個陣... 問o下好o的,
因我o地都係隨意o架咋~~ :-P
唔該哂

阿b好似好多啖同咳 :-( d藥水都冇用既~

聽日試下先

大宅

多謝各位既意見,我一定要趁署假帶佢去睇下先得,佢早排感冒,之後咳,現在已經沒有痰,但久不久就咳,不能斷尾,係好突然嫁,早上好好地,晚上就咳到死,有時就相反!!!! 好明顯是氣官敏感啦!!!!! 好心痛,咁細個就不停食西藥!!!! 幾時食到大呀,有時真係好灰嫁

別墅

wing1011, naganfung

我聽西醫講, 唯一o既止咳方法就係游多o的水!! 本來我都
諗住試o下哩招, 不過遇到高人教我煲川貝....... 所以touch
wood...... 未開始游水都已經無事啦~~~

不過既然游水真係咁有益, 我都會同多o的BB 去游水! 大家
都不妨同BB 多o的游水啦~~ :-P

大宅

如果真係有咳都仲好d, 個女慘在cam cam聲,都唔識同你地講,好似有舊痰係喉嚨,咳又咳不出,吞又吞不落先慘呀!! 成日聽佢”享享”聲. 西醫就話鼻水倒流既清痰, 但我剛剛看了中醫,佢話打”默”打到佢條氣速,又話個肺好熱,d痰黏著左咪成日”享享”聲氣官敏感,要食d滋陰既野先得,最好冬蟲草, 佢話食冬蟲草都起碼半個月先有靠!!! 請大家教下我點整冬蟲草最好

別墅

nganfung

其實我都明o的o架~~ o個陣我同阿仔兩個都無啦啦咳,
睇o左西醫又無用~~ 咳o左成個月....... 就開始無咩點咳,
但喉嚨就成日有o的o野o感, 有時呼吸o個陣都好似"吼喘"
o感o架~~ 變得非常敏感, o斗大啖o的氣都唔得ar! :-(
後來o係街度遇到o個位好心太太.. 話我知, 久咳唔好真係
好易變"吼喘"!!! :cry: 所以我拿拿臨試o下, 好彩真係得
咋~~~
既然睇o左中醫就馬上煲啦~~ 或者你試o下問o下哩條
link 入面o個位"wwc"啦~~ 佢好似有整開~~

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=154255&forum=3&2110

或者你不如開個topic 問o下其他人點整啦~~ 我驚唔係住
o係元朗o既媽咪唔會入o黎睇喎~~~

wing1011,

真係唔好意思~~ 我睇唔到你問我一歲飲唔飲得, o岩o岩
先睇到咋~~ so sorry!!
我諗你都係問賣藥材o既人會好o的!! 因我之前都未煲過,
真係唔知~~~

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

TO: MAMIAKIRA
你講果個醫師係咪痴著係隔離果間好似藥材咁, 個醫師大年紀同埋係四眼架男人?? 我本來今日想去睇百草堂個個, 但今日休息, 而且仲掛個牌話放假放到10號先返, 咁無得睇, 又經過好到底, 但我又唔記尼間係咪你講果間, 請問個醫師叫咩名?? 咁你去睇的時候, 係咪咩都唔使講佢就把到脈知你咩事呀?? 因為我之前係公司附近 (太子) 睇開有醫師幾好, 你唔使話佢知有咩事, 佢就可以把完脈講晒你 d 咩事, 不過佢而且無做, 睇第二個話有三十年經驗, 但我覺得佢唔係好得, 所以今次唔舒服都唔想再睇佢...

nganfung,

好到底隔離都有一間個醫師又係好勁o架!! 上次我自己咳o左
成個月...... 睇佢之後就無事啦~~~ 最勁就係我個親戚去睇,
佢竟然把脈...把到我個親戚十幾年前"落"過兩個BB!!

另外有個方法... 係有次o係街遇到位好心o既太太教我:

用一粒鹹柑桔, 加(半杯)熱水沖泡, o的水暖後加適量o既蜜糖.

如果嚴重o的o既咳:

真係好有效o架~~~ 我阿B 咳o左成個幾兩個月, 飲o左兩
次就完全好番啦~~~

大宅

安寧路~文生行幾好ka

跳至