自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 renren 於 11-1-13 15:47 發表
我覺得電話要帶,至多教定亞仔同學想借就借,但係用黎報平安唔準煲電話粥
學校團學生多數跟大隊,坐旅遊巴點到點上車落車,做足功夫,其實會好安全,只係担心實會有

教定個仔萬一失散要點做:
1.SET定打俾老師號碼,即係861 ...

啊!人民幣我忘記了.哈...........錢放在鞋里,令我想起內地電視劇入面0既老人家收埋錢的方法.......這個方法好好.....我會讓他將100元放在鞋里.
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

原帖由 LongRyan 於 11-1-13 15:36 發表

好明白做媽咪...., 你仔仔話大唔大, even我阿仔係身邊, 佢有小小傷風, 咳,我返工都心掛掛, 何況佢去廣州, 你唔好太擔心幾日好快過.

正是.....媽媽嘛~~~我每晚會幫佢塊面擦CREAM.有小小鞋鞋地,我就諗起佢遲啲青春期時出暗瘡了~~
快樂的甜芋快樂的甜芋

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 renren 於 11-1-13 15:47 發表
我覺得電話要帶,至多教定亞仔同學想借就借,但係用黎報平安唔準煲電話粥
學校團學生多數跟大隊,坐旅遊巴點到點上車落車,做足功夫,其實會好安全,只係担心實會有

教定個仔萬一失散要點做:
1.SET定打俾老師號碼,即係861 ...

我仔學校話, 每個小朋友都會比個名牌佢, 要成日掛住, 個名牌後面有齊老師, 領隊, 導遊, 學校, 家長的聯絡電話.....

出發前老師會派張聯絡紙比家長, 又係有齊呢D電話, 如果家長有急需可以打比老師

我淨係奇怪點解樓主個小朋友跟學校去內地, 佢小朋友學校好似要帶乜野, 要注意乜野都無同佢講咁......

我仔學校係好緊張咁開晒家長會, 好詳細咁由出發開始講一次, 比機會家長問野, 仲要小朋友一齊嚟聽GA

男爵府

原帖由 健朗媽咪 於 11-1-13 15:57 發表

我仔學校話, 每個小朋友都會比個名牌佢, 要成日掛住, 個名牌後面有齊老師, 領隊, 導遊, 學校, 家長的聯絡電話.....

出發前老師會派張聯絡紙比家長, 又係有齊呢D電話, 如果家長有急需可以打比老師

我淨係奇怪點解 ...

有講呀~~學校表現幾好~~係我依依哦哦~~媽媽嘛~~老師唔建議帶電話0架.....

快樂的甜芋快樂的甜芋

子爵府

好媽媽勳章

無鞋塾就買對鞋塾,用個膠袋仔入好攝係鞋塾底用膠紙黐一黐就妥當,就咁攝好易走出黎

原帖由 甜芋 於 11-1-13 15:53 發表

啊!人民幣我忘記了.哈...........錢放在鞋里,令我想起內地電視劇入面0既老人家收埋錢的方法.......這個方法好好.....我會讓他將100元放在鞋里.
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 甜芋 於 11-1-13 15:56 發表

正是.....媽媽嘛~~~我每晚會幫佢塊面擦CREAM.有小小鞋鞋地,我就諗起佢遲啲青春期時出暗瘡了~~

我仔細你仔一年, 我都有同佢揸cream, so sweet~~, 襯佢重肯比媽咪揸要揸多d喇.
明天會更好~~

男爵府

原帖由 renren 於 11-1-13 16:07 發表
無鞋塾就買對鞋塾,用個膠袋仔入好攝係鞋塾底用膠紙黐一黐就妥當,就咁攝好易走出黎

會呀~~
快樂的甜芋快樂的甜芋

禁止訪問

男爵府

原帖由 LongRyan 於 11-1-13 16:25 發表

我仔細你仔一年, 我都有同佢揸cream, so sweet~~, 襯佢重肯比媽咪揸要揸多d喇.

哈哈~~我會摸摸他的臉,幫佢檢查.會教佢護膚.佢到依家仲肯.有時會係被窩里~~叫:"媽~~幫我擦塊面呀."
快樂的甜芋快樂的甜芋

禁止訪問

伯爵府

我的小孩在小學時都有跟學校遠遊,未去時我無乜擔心,反而自己覺得可以輕鬆下添,乘機偷懶唔煮飯,哈哈!其實我
想起自己讀書時阿媽連我去camp都唔同意時,現在真的很羨慕他們,所以一定支持。

男爵府

原帖由 Gemini_M 於 11-1-13 16:46 發表
我以前做過YMCA帶program既活動, 係同d 小學生去露營, 眼見好多家長幫小朋友作萬全準備 (個背包重到個小朋友差d拎唔起)= =",但往往發現le d 小朋友既處事同自理能力比較弱, 就連執野入袋都唔識, 所以我覺得應該比小 ...

嗯!我會改善呀!
快樂的甜芋快樂的甜芋

珍珠宮

個囝第一次唔响自己身邊,一個人上大陸喎~我都擔心C啦~~~所以甜芋您既憂慮係好正常...比着我仲神經質D添~~!!!

男爵府

原帖由 8331 於 11-1-13 17:02 發表
我的小孩在小學時都有跟學校遠遊,未去時我無乜擔心,反而自己覺得可以輕鬆下添,乘機偷懶唔煮飯,哈哈!其實我
想起自己讀書時阿媽連我去camp都唔同意時,現在真的很羨慕他們,所以一定支持。 ...

嗯!我要學習!
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 11-1-13 17:37 發表
個囝第一次唔响自己身邊,一個人上大陸喎~我都擔心C啦~~~所以甜芋您既憂慮係好正常...比着我仲神經質D添~~!!!

唉!仔媽,禽晚我失眠呀~~
快樂的甜芋快樂的甜芋

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 11-1-13 17:37 發表

放鬆D啦, 媽咪......

學校老師都有講啦, 小朋友如果同媽咪一齊, 因為有得倚賴, 個人會甩漏D, 但係如果無媽咪係身邊, 佢哋反而會因為無得倚賴會警覺性高反D

男爵府

回復 1# 健朗媽咪 的帖子

返黎啦~~~~~

星期六6點半左右,仔仔回家啦~~

我好開心,所有行李拎齊返屋企.著過0既底褲同換咗一套底衫仲分開放....腳底下原本踩住150元人民幣,使咗10元,用黎影大合照.

星期五夜晚,我打過一個電話俾佢,但冇人聽.返到屋企,好攰.....好攰.......冇食晚飯,沖咗涼后,就靜靜雞坐係床度睇書.8點半到,已經覺覺豬啦....

第二日,好想食媽咪煮的出后一丁餐蛋麵.我即刻服侍咗大人......

佢平時食飯好慢~~旅途中,同學仔食得快,最尾一啖飯俾佢筆咗,仲未夠添~~呢樣抵佢......現實中競爭就係咁樣........
快樂的甜芋快樂的甜芋

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至