嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

餵糊仔餵到好辛苦---有冇媽媽可以教路

我BB响5個月開始餵奶糊,每日只係餵晚7:00pm嗰餐。依家餵咗大半個月,佢一見到奶糊就喊唔要,又係咁食手指。本來由坐高椅食,依家攪到一個抱一個餵﹗
我都試過開稀加香蕉蓉試吓口味(因為我BB都鐘意食),都係唔得,但係單獨食香蕉蓉, 蔬果蓉又食得好好﹖
但係轉奶期都好重要又唔可以 ,請問咁多位媽媽可唔可以教吓我呢﹗ :cry: :cry: :cry:

大宅

Re: 餵糊仔餵到好辛苦---有冇媽媽可以教路

五個月既bb應該仲未坐到, 如果唔用high chair可能會好少少, 因為我個仔都成七個月先坐high chair, 因為七個月佢先坐得好, 七個月之前我放佢起車仔坐住食, 唔好一個抱一個餵, 因為到佢好大個都要咁, 好麻煩, 我個仔都係一路食一路食手指, 不過我會制止, 等佢知道食野時唔可以食手指, 初頭可能淨係撥開佢隻手, 好似我個仔依家九個月都會, 我就餐餐都要提佢同埋同佢講唔好食, 九個月都識聽嫁啦, 所以要俾多少少耐性, 其實我唔建議bb唔食就搵第二樣有味既俾佢食, 因為遲d食粥又唔落鹽d味仲淡d, bb仲唔肯食, 糊仔方面我係選用嘉寶米糊加嘉寶嬰兒菜, 我個仔都食得ok喎, 你再試下, 佢唔肯食就唔好俾其他野佢食, 等佢知道唔食冇第2樣野食, 因為糊仔, 粥仔先係正餐, 你試下以上方法, 逐樣試, bb要適應, 大人都要, 加油呀!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

你可以試o下加不同的baby-food 落糊仔到 我有個朋友(大人)佢食香蕉糕, 但係唔食香蕉wor! ~ 係真o架

Don't worry!Be happy!

大宅

Little_gin 寫道:
我BB响5個月開始餵奶糊,每日只係餵晚7:00pm嗰餐。依家餵咗大半個月,佢一見到奶糊就喊唔要,又係咁食手指。本來由坐高椅食,依家攪到一個抱一個餵﹗
我都試過開稀加香蕉蓉試吓口味(因為我BB都鐘意食),都係唔得,但係單獨食香蕉蓉, 蔬果蓉又食得好好﹖
但係轉奶期都好重要又唔可以 ,請問咁多位媽媽可唔可以教吓我呢﹗ :cry: :cry: :cry:

bb初初食糊仔會唔接受, 所以你應該先係兩餐之間又接近下餐時間(冇咁肚餓又唔飽嘅情況下)少少咁比佢試, 慢慢佢對固體有咗興趣, 先加到一餐份量, 因為如果bb肚餓佢梗係想快d食飽飽, 食奶點都快過食糊

民房

不要在BB太餓時餵

別墅

試下轉第二隻牌子,我亞女初初都是特別喜歡萬朝,但雀巢就吐出來的。不一定是味濃,可能質感都有影響的。

大宅

好多謝各位媽咪呀﹗ :-(
我今日都無抱住o黎餵,等佢自己食,結果食得1oz糊仔﹗
我知道BB會好肚餓,所以隔1個鐘先俾香蕉蓉佢食,佢好快就食咗2湯匙。
我會試吓各位俾我嘅方法,希望BB會慢慢食番多D啦。

男爵府

Little_gin,

1. 點解要晚7:00果餐至比佢食糊仔? 比BB試新野, 最好係佢精神至好既時間比, 通常BB早上會精神心情好d, 晚7點佢會比較眼訓, 可能會無心機食. 我就係1:00果餐比個女試.

2. 你比邊隻米糊啊? 唔同牌子味道都有唔同, 可能你阿B唔仲意依隻呢, 你有無比佢試下其他牌子啊? 仲有, 米糊既希杰程度又係個個BB仲意既唔同,你試下開唔同既希杰比佢試下.

3. 轉奶期係好重要, 不過你都要睇下BB既反應, 如果佢真係好抗拒, 咁就停1-2日至試過, 千萬唔好逼佢食, 唔係佢真係怕左, 咁反而有反效果. 比你都唔仲意比人逼食野啦.

大宅

小新媽媽,

好多謝妳呀﹗
因為要等放工我先可以餵到BB,所以咪選擇响7:00pm嗰餐。佢真係會比較眼訓,所以今晚我試番俾佢食完3.5oz奶再俾米糊,佢都食咗1.5oz先扭計,好過昨晚小小啦﹗
BB係食亨氏一隻,未試過其他,唔知嘉寶得唔得呢﹗
今晚佢俾我既反應都OK,真係唔知轉唔轉好﹖

洋房

hello!
Where can you buy the bb swimming circle?
Pls advise....I love it very much...I saw it many times , but i don't know where to buy...Thank you....

Br,
chanan
Hey, I'm Kelly, born on Nov 16 2003 ; I

大宅

你可能等BB 6個月後才食米糊...your baby might not be ready to eat solid food...

禁止訪問

男爵府

Little_gin,
因為要等放工我先可以餵到BB==>日頭無人幫你喂佢啊?

亨氏會有D星羅. 我大仔果時都唔肯食, 你試下嘉寶純米糊, 如果奶米糊, 美樂寶都好好味, 好滑嫁.

別墅

喬媽媽~ 寫道:
hello!!
我都有呢個問題, 我B女由4個月開始試餵到依家差唔多8個月都唔肯食, 試過雀巢,享士,嘉寶平果味都唔肯, 一定唔可以比佢自己坐係度餵佢食, 又係要一個抱, 一個餵, 點解要抱住, 係因為佢郁來郁去, 有時仲要一個係側邊搖噹噹來分散注意, 才食到一啖, 我地用盡所有辦法都唔肯食,唱歌, 試過加 BABY FOOD, 停幾日先再餵, 開希D放係大人杯比佢飲, 肯飲但飲到天一半地一半, 煲粥仔都唔食。而家唯有開希D放入奶瓶比佢飲, 佢肯飲呀, 由3安開始飲到差唔多6安啦, 我知唔係一個辦法, 但好過佢唔食, 希望佢遲D會肯食固體啦。
你試下萬朝隻蕃茄魚,好好味,而且是有機食品,在萬x有售,但注意可能便便會硬少少..

大宅

還有邊隻米糊和 baby food 好? 我BB 現在4個月大, 16 LBS, 是不是可以6個月先餵固體食物?

別墅

little gin :

你好,你個bb好的的得意,我bb和你bb一樣,很少頭髮,你日頭那個湊bb ?

我現在餵緊Nettle 糊仔bb食,都ok, 諗住bb7個月時會給bb食粥,不用食糊仔(my baby brith on 31 Dec 2004)

pink pink
[img align=right]http://www.sanrio.com/main/buttons/whatnewbutton.gif[/img]

大宅

Hi 小新媽媽/ Pink pink 同各位mami,

真係好多謝妳地嘅意見啊﹗
其實日頭只係得個工人揍,工人姐姐佢唔識得點樣由稀至濃,少至多。只係會跟order做嘢,如果只係俾佢餵,我會唔知BB個進度,所以咪响7:00餵囉﹗
依家唯有堅持唔抱住餵,長遠計抱住真係唔係辦法。我同老公唯有輪住餵,一個支持唔住就另一個接,我地兩個都會無咁易 。今晚阿囡都肯食到2.5oz糊仔又唔喊,真係謝天謝地﹗

大宅

Hi Little_gin,

我起初都有呢個問題, 於是我請教健康院d姑娘, 佢教我加四份一既熟蛋黃(千萬不要加蛋白呀)係糊仔上面, 可能d香味令bb有d胃口. 所以我bb當時都肯食d, 但唔多. 於是我罧bb以為唔食糊仔就有奶奶飲. 所以當bb唔食, 我就無補奶奶比bb飲. 過左幾日, bb就慢慢知道如果佢食就會無得食, 於是慢慢食多d.

大宅

Hi szeching,

好多謝妳呀﹗我都想過俾蛋黃,不過會遲小小等佢過咗6個月先。
我都試過無補奶奶比bb飲,佢足足大叫咗一晚,真係好心痛,係唔係真的要忍唔俾佢食呢﹖ :-( :-( :-(

首頁

尾頁

跳至