懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

腰骨痛

我有左約兩個月, 但係點解條腰骨已經晚晚痛啦, 攪到成日都則訓, 係唔係咁快就會痛架??....有咩好方法可以唔駛咁辛苦呀??? :-(
該用戶已被刪除

Re: 腰骨痛

別墅

我成七個月先開始腰骨痛..你個肚係咪好大啊?

公爵府

注意行路 & 坐低時, 腰骨時時要挺直, 可以著 d 有 air / 防震既鞋, 我有左 4 個月左右, 開始用托腹帶, 條腰會舒服 d

[/url]

男爵府

唔係呀, 我得兩個月度乍, 完全未現肚, 但係就唔知咩原因條腰一訓係處就痛 :-(

男爵府

咩野係有air / 防震既鞋呀??...有無話咩牌子呀??...我依家得兩個月, 我唸無理由咁快須要用托腹帶?? :-(

男爵府

其實我平時行路同坐低都已經算好直架啦, 會唔會因為我成日係屋企都係訓係處多, 好少坐, 或者係我屋企張梳化多軟呢??? :-(

別墅

我都係呀, 有左三個月左右, 都好似未乜見肚,
但係一坐低或者起身呢, 個盤骨就痛到企唔直........好痛!

男爵府

係呀...咁你有無話俾醫生聽呀??...佢有無教你可以點做呀??...我琴晚睇完醫生, 佢淨係叫我搽d按摩膏之類既野, 不過我一早就已經搽緊, 如果唔係都唔知點訓啦.... :-(

大宅

我都係咁, 二個幾月已經開始痛, 而家已經五個月多啦, 都時不時都係咁 .... ? ?-( 唉 ... 仲有排痛 :-( :-( :-(

民房

我都有呢個情況呀,大約o係bb第24週左右,坐底起身時最痛,醫生話可能bb壓住坐骨神經,行路好似跛跛下!我用託腹帶後情況就有改善!
該用戶已被刪除

男爵府

哦...我明白啦....麻煩你可將物理治療師既資料俾我呀??...大約要幾錢呀???

男爵府

但係我得兩個多月, 未係時候用托腹帶喎, 都唔知可以點算!!! :-( :-( :-(
該用戶已被刪除

別墅

我係路人甲
得閒o向屋企做下產前運動(訓o向到對腳曲起 & 背脊貼牆o個o的護腰運動哩) or 盡量打則身訓..有幫助的!!

公爵府

我意思係當你有少少肚時, 可以用托腹帶. 盡量可以減輕腰痛既野, 都做晒佢.

而家如果行路都辛苦既, 著氣墊鞋可以改善, e.g. Nike Air 既波鞋, Dr. Kong 既健康鞋之類

我都試過 bb 壓住神經線, 要側身訓一排, 希望 bb 走開少少.

做產前運動, 我覺得四腳趴o係度果個動作, 做完幾舒服

[/url]

侯爵府

可以去游吓水, 又或者係水入面郁吓, 都有少少幫助.

洋房

上星期條腰好痛, 所以買左條托腹帶用, 用左一日後條腰好左好多, 個sales lady 話如果四個月開始帶就唔駛用固腰那款, 但我現在成六個月而且有腰痛就一定要帶固腰那款(仲要一起身就帶), 如果現在唔帶, 咁生完bb後條腰會仲痛D。

呢兩日因為太熱, 所以無帶托腹帶, 並且又做了一輪家務, 所以條腰又痛番! 唉!真係唔懶得。

如果各位有同樣問題, 就應該考慮帶托腹帶, 嚴重的就一定要睇醫生啦。

首頁

尾頁

跳至