自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2006年 - 潤七月 ( 鬼門關會否連開兩個月ga ? )

下年年曆 2006年 - 原來潤七月
( 請問知唔知道鬼門關會否連開兩個月ga ? )
好驚呀 ! :-|

珍珠宮

2021勳章

Re: 2006年 - 潤七月 ( 鬼門關會否連開兩個月ga ? )

lala1125,

妳唔駛驚, 只係開頭1個月咋, 老人家話潤七月既年份唔份幾好既年, 唔知真定假。我小時候成日見鬼, 大咗就見唔到, 都唔係好得人驚, 我有隨身帶住 "大悲咒"(好細係鎖匙扣)就乜野古怪野都見唔到。
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

伯爵府

Re: 2006年 - 潤七月 ( 鬼門關會否連開兩個月ga ? )

沒記錯的話,只係開一個月,潤哥月唔會開卦~
不過做則有,不信則無囉~

男爵府

小詠 寫道:
lala1125,

妳唔駛驚, 只係開頭1個月咋, 老人家話潤七月既年份唔份幾好既年, 唔知真定假。我小時候成日見鬼, 大咗就見唔到, 都唔係好得人驚, 我有隨身帶住 "大悲咒"(好細係鎖匙扣)就乜野古怪野都見唔到。

"大悲咒"真係咁掂嫁....係邊度可以求到返黎嫁...???

寶石宮

牛年勳章 2021勳章 精叻鼠年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

2021勳章

係我一位朋友信佛,係佛堂求返來既, 就咁睇, 睇唔出係大悲咒, 因只係1個細小串珠仔匙扣, 但內裡用放大鏡就睇到有佛像同大悲咒。

以前成日見到 & 比個d野跟住....所以成日唔lucky
所有遇見,皆有因果

男爵府

小詠~
我想知多d呀...你細個果陣係咪"陰陽眼"呀....佢地個樣係咪好恐怖嫁....點解要跟住你既...???? :evil: :evil:

男爵府

想問吓是由七月初一開門到七月三十嗎?
定由七月十四起計開門一個月?

珍珠宮

2021勳章

卉卉 寫道:
小詠~
我想知多d呀...你細個果陣係咪"陰陽眼"呀....佢地個樣係咪好恐怖嫁....點解要跟住你既...???? :evil: :evil:

我搵過師傅幫忙架(唔只1個添), 佢話本人陰氣重, 唔夠火, 即係人有3把火, 我明顯有兩把火好細, 無封眼, 但就一定要袋符咒之類跟身, 本人老公唔信我講, 但佢細妹信道教明白我所見既野。有時見到但聽唔到佢講野, 有時只聽到聲又見唔到。有一次朋友介紹去見1位"盲公"算命, 點知我一入去, 盲公用手整響鈴鈴, 即刻見到佢養個隻鬼仔出來仲走去我後面用手拍我條頸, 跟住走去盲公身邊講野,之後 盲公好似知道好多關於我既野。

個d朋友仔唔係好得人驚, 我見到既好模糊架, 有層霧咁既。至於點解會跟住我, 都唔知點解, 師傅話跟住我等我時運低就會害我架, 所以請走佢, 仲有佢入唔到我家, 因我家有請觀音, 佢只可以係門口等, 我一出街又跟住我。
所有遇見,皆有因果

大宅

大宅

口甘恐怖嘅!

水晶宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

伯爵府

男爵府

原來係咁嫁...咁如果屋企有地主公果d...佢地入唔入到黎嫁...?同埋我岩岩搬左新屋...門口有一個地主公..不過係上手嫁...所以我都無上香...如果我上番香...佢會唔會都唔比"佢地"入屋嫁..?

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

小詠

想請教開光啲觀音同佛底部封紅紙內係咪有符架?同家有符係咪會令小朋友身心不寧架?
我女2001年1月8日QE出世  

珍珠宮

2021勳章

卉卉 寫道:
原來係咁嫁...咁如果屋企有地主公果d...佢地入唔入到黎嫁...?同埋我岩岩搬左新屋...門口有一個地主公..不過係上手嫁...所以我都無上香...如果我上番香...佢會唔會都唔比"佢地"入屋嫁..?

如係舊業主既要請走佢, 再另請新既, 所謂既地主我又有另一次經歷。
所有遇見,皆有因果

大宅

珍珠宮

2021勳章

gloriap 寫道:
小詠

想請教開光啲觀音同佛底部封紅紙內係咪有符架?同家有符係咪會令小朋友身心不寧架?

開了光攞返屋企之後可以拆走d紅紙, 應該無符係入面, 唔清楚可以問番幫妳開光個間佛像舖既人。
所有遇見,皆有因果

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

小詠 寫道:
[quote]
gloriap 寫道:
小詠

開了光攞返屋企之後可以拆走d紅紙, 應該無符係入面, 唔清楚可以問番幫妳開光個間佛像舖既人。[/quote]

原來返屋企已可拆架!唔該晒。但屋企有符或問卜簽文係咪可是卜一日化咗佢架

sorry 太多嘢
我女2001年1月8日QE出世  

珍珠宮

2021勳章

yes! 妳所指係求簽個D簽文, 係可以掉啦。符我就唔知。我只係知請了神回家要每日比杯清水(飲得既水唔好係生水呀), 最好每日更換。我就會備有水果同清水, 花就係絲花。
所有遇見,皆有因果

首頁

尾頁

跳至