論盡家傭

跳至

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

谷德昭 ~ 菲   傭

菲   傭

2005年07月18日

------------------------
你 家 中 有 菲 傭 嗎 ? 有 發 覺 她 最 近 的 心 情 有 點 沉 重 嗎 ? 她 們 的 祖 國 政 局 很 動 蕩 , 其 實 也 動 蕩 了 好 一 大 段 日 子 , 壞 的 時 間 比 好 的 時 間 多 , 也 大 概 是 因 為 這 樣 , 她 們 才 會 離 鄉 別 井 從 自 己 的 家 來 到 我 們 的 家 。

菲 傭 實 在 是 一 種 很 奇 怪 的 存 在 , 她 就 住 在 我 們 家 , 跟 我 們 一 起 起 居 飲 食 , 比 我 們 大 部 份 親 戚 都 更 親 近 , 但 與 此 同 時 , 她 們 也 是 一 個 陌 生 人 , 我 們 對 她 們 所 知 並 不 多 , 我 們 甚 至 只 知 道 她 們 名 字 的 簡 稱 , 誰 有 心 思 去 記 住 她 們 長 長 的 全 名 , 至 於 她 們 來 自 菲 律 賓 的 何 鄉 何 市 ? 家 庭 狀 況 如 何 ? 周 末 跟 誰 到 哪 去 ? 我 們 一 概 不 知 道 。

從 她 們 的 口 中 , 經 常 聽 到 一 些 慘 事 : 家 園 被 天 災 破 壞 、 兒 子 因 為 乏 人 管 變 成 癮 君 子 、 丈 夫 不 忠 、 姊 妹 在 別 的 國 家 做 黑 市 工 人 , 怎 知 遇 上 意 外 , 沒 有 保 險 保 障 , 無 良 僱 主 撒 手 不 理 等 等 , 總 之 真 係 慘 過 梁 天 來 , 苦 過 廿 四 味 。 她 們 經 常 掛 在 口 邊 說 香 港 真 是 一 個 安 穩 的 好 地 方 , 她 們 說 菲 律 賓 的 貪 污 問 題 非 常 嚴 重 , 插 贓 嫁 禍 的 事 經 常 出 現 , 道 聽 塗 說 , 有 一 位 菲 傭 在 港 中 了 六 合 彩 , 拿 了 彩 金 回 到 家 鄉 準 備 安 享 晚 年 , 怎 知 當 天 便 有 警 察 上 門 並 無 端 端 在 屋 內 搜 出 若 干 槍 械 , 終 於 耗 盡 了 六 合 彩 的 彩 金 作 疏 通 才 脫 身 。

菲 傭 們 除 了 付 出 了 勞 力 也 付 上 了 青 春 , 她 們 一 生 最 寶 貴 的 時 間 都 在 工 人 房 ( 或 工 人 床 ) 中 度 過 , 我 們 其 實 是 佔 了 人 家 不 幸 的 便 宜 。 可 以 的 話 希 望 大 家 對 她 們 好 一 點 , 將 心 比 心 , 離 鄉 別 井 消 耗 青 春 並 不 是 一 件 容 易 熬 的 事 。

谷德昭

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Re: 谷德昭 ~ 菲   傭

從 她 們 的 口 中 , 經 常 聽 到 一 些 慘 事 : 家 園 被 天 災 破 壞 、 兒 子 因 為 乏 人 管 變 成 癮 君 子 、 丈 夫 不 忠 、 姊 妹 在 別 的 國 家 做 黑 市 工 人 , 怎 知 遇 上 意 外 , 沒 有 保 險 保 障 , 無 良 僱 主 撒 手 不 理 等 等 , 總 之 真 係 慘 過 梁 天 來 , 苦 過 廿 四 味 。

有幾多係真架?

菲 傭 們 除 了 付 出 了 勞 力 也 付 上 了 青 春 , 她 們 一 生 最 寶 貴 的 時 間 都 在 工 人 房 ( 或 工 人 床 ) 中 度 過 , 我 們 其 實 是 佔 了 人 家 不 幸 的 便 宜 。 可 以 的 話 希 望 大 家 對 她 們 好 一 點 , 將 心 比 心 , 離 鄉 別 井 消 耗 青 春 並 不 是 一 件 容 易 熬 的 事 。

但佢地當中有很多害群之馬呢?

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我們何嘗不是把最 寶 貴 的 時 間 都 耗在 辦公桌上, 還要每天心掛傭人有沒有按時給孩子食飯飲水, 有沒有換片片, 擦汗. 她們做錯事都不敢責備, 恐防會虧待孩子!!

谷德昭

男爵府

ian723:

我好認同你的講法, 我地有比人工佢地 (全包佢地的普通開支), 係佢地自己選擇到香港工作, 所以將佢地自己太部份時間在我家但冇得怨, 我屋企隻豬印似僱主多過我; 而我們又要出錢, 又要好似湊多個囡咁去跟佢地的事, 而佢地佔用我的房係我地好辛苦用最少20年去供的一層樓; 所以我會覺得香港的僱主係好無耐, 貼錢買難受..!!

別墅

贊同要對工人好,但谷先生好像還沒有孩子啊......他可會了解有孩子並須工作的雇主的要求和心情呢?

複式洋房

同意!雖然,佢地都有壞

大宅

好媽媽勳章

Totally Agree with bbboop.

複式洋房

Me too... we should be grateful if your maid is good.

bbboop 寫道:
其實,如果要我唔返工,係屋企做阿四,我會die..

男爵府

2019勳章

如果好似bbboop所講,我都會die。
而家用開了工人,無工人用真慘。

民房

回應谷先生的見解:

- 天下之大,有好人也有壞人,印菲與我們是不同文化下成長。大部份工人都不滿意三千多元的人工,但她們有否考慮生活指數的不同?她們在港大多包食包住,如不大洗,大舊錢可寄回鄉起大屋,回鄉後更可以超廉價用幾個工人,做其大少奶

- 你情我願下來港工作,所有聘用條款她們應當清楚。(這裏不包括那些虐傭顧主)

- 為了賺錢供養家人,誰不花掉青春?

- 希望有識之士不要再假惺惺,一言敝之,遇上好顧主或工人或多或少講彩數,各自修行啦﹗

洋房

如果有份工比我係國外做1年等於係本地做幾年的話, 我都想比人家佔下便 宜. 再者我都想講"可 以 的 話 希 望 她 們 對僱主 好 一 點, 將 心 比 心 , 將自己的兒女比個 陌 生 人照顧, 做媽咪的亦並 不 是 一 件 容 易 熬 的 事 。

複式洋房

[quote]
bbboop 寫道:
同意!雖然,佢地都有壞
[url=www.babyhome.com.tw/JonathanPoon]J.Poon

男爵府

佢講既冇錯既又~
只不過睇下請唔請到個好工人囉!
請個唔好就唔係咁講啦

[size=medium]*Humphrey*[size=small]04年8月28日10:40am係浸會出世7磅3安士

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

同意你的說法 --- 放一天假在家做到死死下

只因我是媽媽, 為丈夫為兒女都會做足100分,這就是做到死死下的原因.

晚上我訓覺工人煲電話粥, 我返工佢訓晏覺 !!

星期六囡囡肚痾, 我照顧左2日, 仍然有肚痾, 星期一返工, 千叮萬囑工人 - 如果囡囡仲肚痾, 記得同佢洗乾淨 pat pat 查花士令, 但那晚回家小 pat pat 已重創!!:-(

永遠都是媽媽好

[quote]
bbboop 寫道:
同意!雖然,佢地都有壞

公爵府

2019新春慶豚圓

我想谷生有些講得太嚴重, 有時工人做野做一半, 都激死

男爵府

[quote]
bbboop 寫道:
同意!雖然,佢地都有壞

別墅

我同意谷德昭的話, 2年contract,大家happy d, 做事好d, 佢對bb會好d, 可能我好彩,第一次用工人,無要求,有時怕佢辛苦

pinkpink
[img align=right]http://www.sanrio.com/main/buttons/whatnewbutton.gif[/img]

水晶宮

其實人與人之間的相處, 無論身份的高低, 最緊要係將心比心, 我希望我對你好, 你都同樣對我好, 但係如果你對我唔好, 我就無可能可以對你好;我好體諒離鄉別井出外打工的辛酸, 雖然我地自己做打工仔的都係日日係度捱, 但係起碼我地可以同家人一齊, 做得辛苦番到屋企都可以錫番阿b一啖咩氣都唔記得晒, 但係工人就…………不過我好慶幸我好好彩, so far我工人嚟左一年多都仲係好好, 所以我都仲可以對佢好, 但係我都聽過好多唔好的case, 所以呢, ‘幸福’唔係必然架!

跳至