論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

比d意見, 謝謝

賓賓, 43歲,係hk前雇主7年幾,係我屋企3年.
工作表,開頭好d,依家懶咗,但尚可接受,我本身要求唔高,加上佢對我個3歲囡囡幾好,個囡好黏佢.
始終係香港成10年,唔會十分好聽話,又唔可以受罵,會駁咀.

嚟緊8月尾細囝出世,大囡要入幼稚園,諗緊好唔好襯自己放產假炒咗佢換過另外一個. 還是keep住佢湊埋細囝,起碼等細囝半歲,大囡又返幼稚園半年,一切定少少先炒佢. 你地點睇,可以比d意見嗎?

我本身睇法:
炒佢:
可以襯放產,有成10個8個星期train一個新嘅
即使依加唔炒佢,出年3月佢要放3/4個禮拜大假返家鄉睇佢個囡畢業,我都要請過個新嘅.
佢其實都唔細,上次contract開始湊大囡好,今次話晒都係度3年,要湊細囝又加上有原本個大囡要照顧,唔知佢應付成點,會唔會比心機.
佢好似都唔係話好十分'自在'份工,好似做又得,唔做返家鄉又得.

keep住佢先 :
佢開頭嚟湊剛出世大囡,湊得幾好,餵夜奶,亞囡一日喊兩個幾鐘都有耐性照顧得幾好.
囡囡9月要返新幼稚園,囡囡一向好黏賓賓,如果一吓子要大囡適應新學校,新賓賓,再加上細佬,驚對大囡影響都好大.
佢除咗唔係十分好聽話,又唔可以受罵,會駁咀外,其他冇咩帶d騎尼麻煩野比我

唔要佢係遲早嘅事,問題幾時先係'合適'時機. 襯放產期間還是等半年,大囡細囝都安定d先呢. 唔該你地幫忙比d意見呀.

洋房

Re: 比d意見, 謝謝

我贊成等佢完成Contract先換,因為你生完個細仔,你係坐月,唔係放假喎!仲有請返個好就話啦,如果唔好,就大件事啦!你又要休息,亞囡又要返學,萬一佢唔跟工人,即係要你揍,你冇休息,仲要揍兩個,死未?
工人方面睇,你咁炒佢好陰功架!因為佢唔可以再找另一個顧主,要返祖家。無謂啦!係咪!
純屬本人意見,唔好見怪!
:-D :-P

複式洋房

Agree with Happy 0725!!

-----------------------------------------------------
由 Happy0725 於 2005-07-18 12:31:33

我贊成等佢完成Contract先換,因為你生完個細仔,你係坐月,唔係放假喎!仲有請返個好就話啦,如果唔好,就大件事啦!你又要休息,亞囡又要返學,萬一佢唔跟工人,即係要你揍,你冇休息,仲要揍兩個,死未?
工人方面睇,你咁炒佢好陰功架!因為佢唔可以再找另一個顧主,要返祖家。無謂啦!係咪!
純屬本人意見,唔好見怪!
---------------------------------------------------

大宅

我都會用到佢完約為止,首先你話佢湊bb湊得幾好,你坐月時係需要休息,若黎個嘔血既你就慘,同時屋企有個bb要出世,對大囡黎講已經係大轉變,若再加上換工人,驚大囡難適應,睇定d好.

[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

男爵府

happy0725, JMaMaB, Yammyma,
Many thanks for your advise.

首頁

尾頁

跳至