母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

魅力公主 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

雪奶比新鮮奶多就可以嗎?

大宅

不要將新鮮擠出的母乳加入冰奶內,(先把暖奶置於雪櫃內約半小時,待奶微凍後,然後再加進冰奶內,切記冰奶量必須多於微凍奶)....資料來自健康院小冊子...

我自己餵左半年....係全泵出來...BB冇埋身食...有咩可以問我...希望幫到你....

男爵府

熱血勳章

雪奶可否與雪奶溝埋?到期既時間又點計?

大宅

lemon.yman

你意思係下格同下格既溝埋定係冰格同冰格既溝埋如果係前者就用時間較早果個計24小時內…..我自己計24小時...但健康院指引話可以放72小時..
但後者就應該溝唔埋因為都係一舊冰…..但冰格到下格溶後就只可以放24小時….記得每樽都mark清楚時間呀….希望答到你問題

子爵府

魅力公主 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我意思是雪在下格的30ml可加入20-30ml的新鮮奶再繼續雪在下格嗎?
多謝你解答

大宅

原帖由 seven_cola 於 11-1-16 22:01 發表
我意思是雪在下格的30ml可加入20-30ml的新鮮奶再繼續雪在下格嗎?
多謝你解答

唔使客氣....如果我自己會將果20-30ml的新鮮奶雪凍到2-4度後...即係同舊果樽既溫度相若再溝埋..用舊果樽計24小時之內食左佢.....但如果你將新鮮奶微凍時就想溝埋....就凍既同微凍既比例至少2:1...希望答到你...

男爵府

熱血勳章

答得非常詳細.唔該曬!

男爵府

熱血勳章

唔好意思,我想確認一下,如果我16號早上泵左3oz做雪奶(唔系冰奶),之後17號早上又泵多2oz放入雪櫃,待微凍後同之前3oz雪奶溝埋,o甘到期時間系唔系溝埋後既24小時內要食曬?
我系全埋身,想每2日泵d出黎比c6隔2晚幫我喂夜奶~但次次等bb食完都只系泵得小小,我每日泵一次~

男爵府

溝左後唔一定24小時內食既(溶冰奶才是24小時), 但係日期就要計16號早上, 雪奶可放3-5日, 即係其實最遲21號早上或之前就要飲左佢

大宅

唔好意思...因為我係全泵媽媽....所以我唔知阿B食完之後仲可以泵到幾多...不過想可以泵多D...就只有勤力D law...我識有個媽媽佢都係全埋身..佢就每次阿B食完都將其他既泵晒出來...一來可以泵清D等佢又會做多D奶...而來又唔洗積到谷奶....
如果係一舊冰之後放左落下格溶就一定要係24小時之內飲曬...時間由你開始放落下格個時間計...但如果你一開始就放係下格雪...就可以係48小時之內...計最舊果支個時間...即係16號既48小時之內飲完...其實如果知道係48小時內會食到既奶...就唔好放係冰格啦....因為溶都好鬼麻煩....希望答到你....

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

請問泵出黎的人奶...
唔駛攤陣就可以直接放入雪櫃下格雪了?

大宅

原帖由 戲如人生 於 11-1-17 12:32 發表
請問泵出黎的人奶...
唔駛攤陣就可以直接放入雪櫃下格雪了?

唔需要...反而係要盡快放入去雪

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

唔該哂你
原帖由 cherryiiiii 於 11-1-17 13:22 發表

唔需要...反而係要盡快放入去雪

男爵府

雪奶有人話48小時, 有人話72小時, 我亦都見過有啲5-7日都得, 我自己最多試過5日

大宅

都係架...睇唔同小冊子都唔同講法架...我自己唔會留超過48小時....因為我都夠奶俾BB食...所以太耐既都唔會要啦...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊