基督家庭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

如果有人逼你,你便不用十一奉獻了。
非自願的,上帝也不會悅納。

大宅

某D教會規定十一奉獻﹐甚至要查入息。
大部份就好自由﹐會教導奉獻係基督徒應該做嘅﹐而10%係一個指標﹐不過就唔會去強迫信徒奉獻。
聖經確實無好直接吩咐基督徒要將收入10%拎出來畀教會用。不過從現實角度黎睇﹐10%奉獻係好合理﹐始終教會都要支出。我當一間普通中小型教會﹐有40個普通家庭﹐就算真係個個都奉獻10%(交稅前)﹐以香港現時家庭月收入中位數大約HK$18000﹐每月都係$72000。牧師一家都要食飯﹐仲有畀租或者供樓、燈油火臘、維修、設備器材﹐真係僅僅夠。

複式洋房

我反而想知點解會咁問?

侯爵府

同意.

"獻得樂意的人是神所喜愛的".

原帖由 anntx3 於 11-1-17 09:34 發表
如果有人逼你,你便不用十一奉獻了。
非自願的,上帝也不會悅納。

禁止訪問

大宅

原帖由 Go-to-school 於 11-1-20 12:35 發表
"某D教會規定十一奉獻﹐甚至要查入息" - 嘩甘誇-邊間呀?

好像是 永光堂,(如果不是,請指正),你如果未確定信仰,未決志委身基督,他們不會接受你洗禮和十一奉獻。即是你給,他們也不要。
要嚴肅認真地確保你明白信仰,他們才會收,而如果你真的嚴肅認真明白自己的信仰,你自會樂意奉獻。

禁止訪問

男爵府

永光堂??
嘩, 我全家都有定期奉獻, 但非十一, 十一我自己都頂吾住。

大宅

原帖由 Go-to-school 於 11-1-20 12:35 發表
"某D教會規定十一奉獻﹐甚至要查入息" - 嘩甘誇-邊間呀?

呢個世界乜教會都有﹐有D病左唔肯去睇醫生食藥﹐有D女人要包住個頭做崇拜﹐不過呢D都係佢地自己選擇﹐無謂指名道姓喇。

複式洋房

同埋其實奉獻唔係只係講金錢上的奉獻, 全人奉獻更灰重要。品格上、靈命上、生活上, 如何盡力活出基督的模樣

原帖由 sshoi 於 11-1-20 19:21 發表

呢個世界乜教會都有﹐有D病左唔肯去睇醫生食藥﹐有D女人要包住個頭做崇拜﹐不過呢D都係佢地自己選擇﹐無謂指名道姓喇。

男爵府

「你們要將當納的十分之一,全然送入倉庫....以此試試我,是否為你們敞開天上的窗戶,傾福與你們,甚至無處可容。」(聖經瑪垃基書三章 10 節)
我正體會到這種福氣!
有牧師教導:
其實, 我們在十一offering 後,
仲有 9/10 可用.

大宅

月餅勳章 陪月勳章

即係呢~ 我覺得唔好諗住好似捐錢o既心態先。教會係屋企o既話, 其實奉獻等於家用。有d父母無所謂, 你有心俾佢o地就老懷安慰, 有d就規定要俾, 希望你對個屋企有承擔。
咁至於係咪一定要俾呢...家用o既o野你自己諗o下點用阿爸阿媽交待囉...

男爵府

大廚勳章

奉獻就會祝福!
當我們願意比神, 神看的是我們信心, 不是錢, 錢只不過是教會用於發展福音事工的支出.

男爵府

exactly!!!

教會係屋企o既話, 其實奉獻等於家用。===> agreed!!

原帖由 airyaoi 於 11-2-7 01:47 PM 發表
即係呢~ 我覺得唔好諗住好似捐錢o既心態先。教會係屋企o既話, 其實奉獻等於家用。有d父母無所謂, 你有心俾佢o地就老懷安慰, 有d就規定要俾, 希望你對個屋企有承擔。
咁至於係咪一定要俾呢...家用o既o野你自己諗o下點 ...

首頁

尾頁

跳至