母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想停人奶

因為工作太忙, 很難抽時間在公司泵奶, 請問如果日間全奶粉, 只是一早一晚埋身餵, 完全唔泵奶可唔可以keep到有奶比bb一早一晚食呀?

男爵府

Re: 想停人奶

mc991201

不如妳試吓每日lunch time抽五分鐘在公司泵一泵奶, 唔好keep, 倒咗佢 or 飲咗佢, 個泵唔駛洗, 咁應該不會太花妳時間, 又可以 keep 住奶量, 那麼妳的母乳生涯可以維持久些!
以諾BB 於2004 年3 月18 日出世, 歷歷細佬在2006年10月12日出世, 他們是天父賜我的寶貝! 一家四口很幸福啊, 真是在地若天呢!!

子爵府

咁樣好快會無晒ga....一定要保量成日食, 成日泵先得ga...
[img align=left]http://www.pau.com.hk/liwood/IMG_0764.gif[/img]Liwood Ma Ma [url=liwood.pau.com.hk/gallery]MyBB Album[/url] [email protected]

男爵府

I also want to bf till 1 year old. It is too trouble to pump milk twice a day in office. I only want to bf my bb morning and before sleeping.

**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

複式洋房

我初初都係公司泵兩次,後來因為覺得比較麻煩,而家淨係lunch hour泵一次. 但我早上餵佢時邊餵邊泵, 放工返去又邊餵邊泵.都岩岩夠bb食.唔駛補奶粉, 你可以試下.

男爵府

it's quite difficult to maintain the milk supply
got to pump during daytime while at work
and preferrably once every midnight around 1 am to 3 am

i know it's hard but you can provide your bb with the stock by doing so
mc991201 寫道:
因為工作太忙, 很難抽時間在公司泵奶, 請問如果日間全奶粉, 只是一早一晚埋身餵, 完全唔泵奶可唔可以keep到有奶比bb一早一晚食呀?

大宅

你bb有幾大? 如果已過6個月, 咁你在公司唔用泵來泵奶, 只用幾分鐘時間係咁椅擠些少出來, 到放工回家時才用泵泵都可以唯持。
但如果仍bb太細的話, 你的奶量可能會少好多。

複式洋房

Hi all, I also plan stop pumping at the office when my baby reaches 1 years old this Aug. I don't know if it will work . BTW, anyone know approximately, how much does a 1 yr old drink each day?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊