嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

小B個頭圍太大 擔心死~~

擔心死~~小B個頭圍太大
剛剛收到下月返健康院見醫生
現在個心非常擔心...健康院醫生又唔講清楚???
唔知道會有什麼影響及有冇危險性??

妳地知唔知道???

複式洋房

Re: 小B個頭圍太大 擔心死~~

即SIZE?

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你 BB個頭圍有幾大呀? 我亞仔一出世, 醫生就在出生卡上寫左 "異常大頭"呀.

當時, 佢一出世有39.5CM, 滿月同2個月大時, 都要佢返醫院 CHECK... 而家都唔需要了. 因為, 醫生發現亞仔整體都係大, 即係大碼 BB. 而家4個月大, 頭圍43.5CM

男爵府

我覺得自己個女個頭比正常的大, 但是健康院沒有理過wor.

大宅

2019新春慶豚圓

Don't worry, the same case as my little bb, 頭圍太大,比正常大碼大了1cm,剛剛返健康院見醫生,她就頭太大是怕bb出世後腦部收水收得唔好,積了水;又或是腦生瘤,這些bb平日反應好差,成日嘔/噴奶,如果你bb無以上反應,就不須擔心了,收似我bb,醫生話從她的頭圍圖睇到佢個頭生長得係好平均的,沒有特然加大或減少,所以話我bb係天生大頭b...而且有時醫生話有家族遺傳..如果家人大頭,bb都可能會,

希望你睇完無敢擔心啦!
:lol:

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

同意... 我亞仔就遺傳左我..我個頭圍都係好大, 58cm

lbb 寫道:
Don't worry, the same case as my little bb, 頭圍太大,比正常大碼大了1cm,剛剛返健康院見醫生,她就頭太大是怕bb出世後腦部收水收得唔好,積了水;又或是腦生瘤,這些bb平日反應好差,成日嘔/噴奶,如果你bb無以上反應,就不須擔心了,收似我bb,醫生話從她的頭圍圖睇到佢個頭生長得係好平均的,沒有特然加大或減少,所以話我bb係天生大頭b...而且有時醫生話有家族遺傳..如果家人大頭,bb都可能會,

希望你睇完無敢擔心啦!
:lol:

首頁

尾頁

跳至