論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

賓賓話我住元朗遠, 要我sunday俾車費Allowance?

我係新手, 個新賓賓之前係沙田打工6年, 星期日教會在沙田聚會, 宜家轉左我地做佢新僱主, 我地住元朗, 佢今日第2日返工, 同我講要我地俾星期日既transportation allowance俾佢, 因為太遠wor, 各位, 你地覺得合理嗎?

佢第一次見工係我姑拉 (老公個家姐) 幫我地見, 我地不在場, 佢話我姑拉同佢講會俾allowance俾佢....

我會今晚問下姑拉有冇認承過, 如果真係有, 你地會唔會俾?
雖然錢唔係多, 不過俾又驚佢覺得我好蝦, 唔俾又驚以後關係唔好....佢遲d仲要照顧我初生bb

佢仲同我講係因為我姑拉講過會俾, 佢先揀我地做新僱主wor, 如果唔係就會搵返沙田既工

你地會點做啊?

大宅

Re: 賓賓話我住元朗遠, 要我sunday俾車費Allowance?

叫佢搵條勞工法例比妳睇過先啦.佢咁叻搵到既,妳咪比佢.
不過一定冇條咁既法例.佢地乜都講法例.妳咪同佢地講下邊條法例寫明0羅.

洋房

Re: 賓賓話我住元朗遠, 要我sunday俾車費Allowance?

no way la. Don't give her!

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

佢當係lu lu咩? 邊個話要比架, 佢一早知你住元朗, 而佢又係香港打過工, 知道元朗係幾遠, 甘叻咪叫佢不好黎做law.

再不係, 叫佢不好出沙田law.

我公司搬左舞雷公甘遠, 我都不敢叫我老闆比返d travel allowance我呀.

大宅

佢第一次見工係我姑拉 (老公個家姐) 幫我地見, 我地不在場, 佢話我姑拉同佢講會俾allowance俾佢....

我會今晚問下姑拉有冇認承過, 如果真係有, 你地會唔會俾?
雖然錢唔係多, 不過俾又驚佢覺得我好蝦, 唔俾又驚以後關係唔好....佢遲d仲要照顧我初生bb

佢仲同我講係因為我姑拉講過會俾, 佢先揀我地做新僱主wor, 如果唔係就會搵返沙田既工

你地會點做啊?

侯爵府

如果佢家姐講過, 咪叫佢家姐比law, 點可以甘樣幫人決定先得wor.

如果個工人甘講, 你叫佢resign, 自己去搵過沙田的工, 看下佢會點?

侯爵府

佢家姐有無講過都成問題啦.

大宅

所以我會今晚問下姑拉先再決定, 不過如果真係有講過, 你地會唔會俾?

複式洋房

個工人太斤斤計較, 睇怕你要玩定下一個, 返第2日就計較,以後會好麻煩.

大宅

咁個工人既家姐同妳講,妳會比一萬蚊一個月佢,咁妳又比佢? ?-(
佢地d人,乜都講得出口.妳比得幾多?如果佢真係唔得,叫佢resign,妳再講過另一個.

大宅

係我姑拉, 唔係個工人既家姐, 煩就係我仲有兩星期生, 我都唔知點,

我又新手, 工人又年齡大我咁多 (passport都成47歲了), 我呀媽一早講過驚佢係老香港會"合"我地了

男爵府

唔俾。唔會俾。寧願請過都唔俾。做耐了,我自己自願俾就是另外一回事,又唔知她做成點,俾左條氣都唔順..

民房

應承佢一様,實有第二様,一陣佢話"by Taxi" 唔通你又要比佢.佢咪好好做

男爵府

2019勳章

分明烚你,無論你姑拉有無講過, 你都唔可以比,比得一樣,
又會有第2樣,
你同佢講,你無應成佢,要比你叫佢自己問姑拉攞。
如果唔想做就比封resign letter 比你。佢咁計較一定唔得。
就因為你就快生,有產假可以立即請個現成工人,
再請個overseas都得,大不了請個陪月,bb出世後可比人湊幾個月先。

侯爵府

不會, 依家你先係僱主, 不係你姑拉, 叫佢自己問你姑奶拿, 再不係叫佢resign.

容乜易, 下次問你拿第二樣.

還有, 點都一定要問姑奶看下有無講過, 看下佢有無講大話.

別墅

如果有講過咪每星期比兩蚊囉。

大宅

嘩成47歲,咁我諗妳叫佢唔好做resign啦.佢肯定食住妳.生完之後妳重有排煩呀.請定另一外吧.

男爵府

2019勳章

Taboo 寫道:
如果有講過咪每星期比兩蚊囉。

呢d咁ge工人,一毫子都唔想比多佢呀 :tongue:

該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至