自由講場

跳至

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

三歲幾都未介夜片, 是否羞家!

亞仔下個月返k1, 而家每朝起身都一大包片, 點算? 佢又唔肯介臨瞓前支奶, 雖然有好多媽咪都講過遲d就會, 但等極佢都未ready, 眼見細個佢d friend, 兩歲幾通通介哂, 好唔開心. 尋晚同佢講, 如果瞓覺時急尿要起身去廁所, 佢答我瞓左點知道要痾尿喎, 仲好有道理咁, 比佢激死.

子爵府

Re: 三歲幾都未介夜片, 是否羞家!

唔羞家, 我有個朋友的囝依家已三

王國長老

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 王國長老

哈哈,我個仔成4歲幾先介夜片吖!佢直頭可以話我知邊隻pull up pants好定唔好用吖!邊隻濕左一舊舊唔舒服吖,氣死人!
不過唔介臨訓支奶好難介到片的,我仔一介支奶便一覺訓無尿床喇。

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個囡都係介左夜片三個月度啦~~佢都係3歲幾,開頭成日瀨架,後來我發覺夜晚枝奶真係令佢會瀨,所以介左,跟住訓前再去一次廁所,咁就一覺到天光,起身佢仲會第一時間去廁所tim~~慢慢黎啦,急唔黎架~~

眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

大宅

畀面勳章

我覺得有乜羞唔羞家,只不過唔放便就真!其實你有無試過半夜叫佢去一去廁所呢?咁啱上星期同個同學仔媽咪傾計,佢話佢個仔又係有尿牀問題,之後去搵醫生,醫生話佢個仔個膀光比其他人細,所以裝唔到多尿,所以有尿牀,佢重醫緊,但醫生話佢進步咗好多!我個女就好彩D,歲半就介晒,但我果陣半夜都有叫佢去廁所,慢慢佢有尿就會自己去廁所

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我仔仔2歲幾連日片都未戒到丫>_<好似今日咁..明明2點去完洗手間...未到2點半佢又懶左 :-(

大宅

畀面勳章

月希 寫道:
我仔仔2歲幾連日片都未戒到丫>_<好似今日咁..明明2點去完洗手間...未到2點半佢又懶左 :-(
係咁gar!我個女1歲介片果陣,每15分鐘就一篤

大宅

你試下睡前去1次,佢唔去,你就抱佢去,大約3、4小時抱佢去,過左1排,佢自己就會醒去,我個女都係咁做,而家佢夜晚要去,佢都自己起身.

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

唔羞家!我女而家仲未戒夜片。生理要慢慢嚟
我女2001年1月8日QE出世  

大宅

我個仔都三歲幾都未介夜片,冇咩咁羞家姐?又唔係show off俾人睇,順其自然。

水晶宮

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

[quote]
siulisa 寫道:
唔羞家, 我有個朋友的囝依家已三

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

tingwong 寫道:
係咁gar!我個女1歲介片果陣,每15分鐘就一篤

但係佢係學校時..可以11點幾去一次..到12點半先再去一次喎...到我接佢時去到2點先要再去...但係估唔到之後唔夠半個鐘又瀨囉 :-(

其實小朋友到底係要點戒片呢?

侯爵府

其實我好明要戒夜片就要放棄支奶, 但佢好細粒又比較瘦, 佢老豆話想佢飲多d奶, 呢幾晚不停咁同佢講要戒片就要唔準飲奶, 佢開頭都應承, 但到臨瞓時又心思思想飲, 唉, 婆婆又話佢岩岩病好, 唔好戒住.
佢十點幾飲5安, 飲完就叫佢去小便, 到十一點幾都未瞓, 又再去一次, 到點幾我叫醒佢再去, 但今朝依然濕哂, 但就無平時咁重. 聽完你地咁講都安心d, 原來真係迫唔黎, 最驚係佢膀胱細咋.
Thx for all yours advise.

伯爵府

好媽媽勳章

我個女都未戎夜片, 不過有時冇濕到, 我就會讚下佢, 算啦, 慢慢來, 唔使心急.

水晶宮

我囡囡都未戎夜片架,
我又唔覺有咩問題,
佢有時訓醒都冇濕既

而且我又唔想佢咁快唔食支奶
因佢仲好鍾意支奶
我都諗住大小小先戎囉

複式洋房

生理要慢慢嚟;順其自然。
[url=www.babyhome.com.tw/JonathanPoon]J.Poon

男爵府

3歲幾未介夜片都唔係羞家. 我有兩個朋友, 一個個女依家6歲, 另一個係男仔依家5歲, 兩個都仲未介夜片, 我就真係覺得佢地幾羞家!!

我仔仔都係3.5歲先介左夜片, 有少少心得可以同你地分享下 :

我仔仔到依家都係臨訓前1支9/10oz奶. 咁我地就將佢食奶時間由最初訓前食推前到訓前45min食, 食完同佢刷牙, 講故事, 然後臨訓前小便1次, 之後半小時再同佢呵1次, 再過45mins再呵多次, 然後早上6:00am左右再同佢呵多次. 開頭佢都會成日呵濕張床, 所以要在床單下鋪張隔尿墊.

其實開頭果2星期真係會幾辛苦, 不過慢慢佢自己就會識得忍尿, 再叫我地同佢呵. 依家佢只需要臨訓前呵一次, 我地再係1.5小時後再同佢呵一次就可以直到第二朝la.

Super-Man 寫道:
其實我好明要戒夜片就要放棄支奶, 但佢好細粒又比較瘦, 佢老豆話想佢飲多d奶, 呢幾晚不停咁同佢講要戒片就要唔準飲奶, 佢開頭都應承, 但到臨瞓時又心思思想飲, 唉, 婆婆又話佢岩岩病好, 唔好戒住.
佢十點幾飲5安, 飲完就叫佢去小便, 到十一點幾都未瞓, 又再去一次, 到點幾我叫醒佢再去, 但今朝依然濕哂, 但就無平時咁重. 聽完你地咁講都安心d, 原來真係迫唔黎, 最驚係佢膀胱細咋.

男爵府

我大仔無介夜奶...佢兩歲幾時我會半夜"的"佢起身去廁所的,後來佢更自己半夜起身去廁所!...而家三歲幾唔知係咪膀光大左..可以訓天光自己起身至去!..不過間唔中..一個月都會有1,2次失手

大宅

話事話, 十幾廿歲的青年人會否用夜片, (女的用m巾唔計), 到左人生某一個階段, 就自自然然......當然, 你可以反駁我話四五十歲都有人用夜片(失禁)啦.

唔好咁緊張啦. 小孩子始終不是成年人, 有時很難自控的. 如果你不怕要洗床單, 唔俾佢用夜片, 佢就自自然然習慣. 又話事話, 以前d人, 邊有咁多錢俾d仔女, 用片用到3~4歲..

侯爵府

STH920,
thx very much for your experience.
STH920 寫道:
3歲幾未介夜片都唔係羞家. 我有兩個朋友, 一個個女依家6歲, 另一個係男仔依家5歲, 兩個都仲未介夜片, 我就真係覺得佢地幾羞家!!

我仔仔都係3.5歲先介左夜片, 有少少心得可以同你地分享下 :

我仔仔到依家都係臨訓前1支9/10oz奶. 咁我地就將佢食奶時間由最初訓前食推前到訓前45min食, 食完同佢刷牙, 講故事, 然後臨訓前小便1次, 之後半小時再同佢呵1次, 再過45mins再呵多次, 然後早上6:00am左右再同佢呵多次. 開頭佢都會成日呵濕張床, 所以要在床單下鋪張隔尿墊.

其實開頭果2星期真係會幾辛苦, 不過慢慢佢自己就會識得忍尿, 再叫我地同佢呵. 依家佢只需要臨訓前呵一次, 我地再係1.5小時後再同佢呵一次就可以直到第二朝la.

[quote]
Super-Man 寫道:
[/quote]

跳至