興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

廚餘處理機很昂貴。但每天的廚餘(果皮、菜葉,甚至植物枯葉)加起來,做成不少浪費,也對環境造成污染。如果有簡單及便宜的方法可以把廚餘循環再用,變成有機肥料,太好了!

大宅

今日頭條日報有刋登- "綠領行動"由紐西蘭
引入家用廚餘回收桶,將廚餘變成有機的泥土養份,只售 $380. (其實貴唔貴?)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

你有興趣知, 等我post上次嘉道理農場學既俾你睇

首先, 廚餘要無油無protein, 即係送尾並唔適合, 其他既亦應該洗淨吹乾, 盡量揀d可以渣碎既材料

每種廚餘都有自己碳氮值, 要平衡, 初學唔需要太介意點計, 總之當紙同枯葉係一類, 其他菜, 果皮係一類

最簡單家居製作法, 就係搵個膠樽, 倒轉插o係泥度, 剪開個底(唔好剪爛)

然後, 將頭先講既野, 一層層放入去, 即一層報紙+枯菜, 一層菜/果皮, 直到滿為止, 可以盡量ug實d

然後cup蓋, 咁就已經完成一個堆肥樽, 隨住佢分解, d料會縮細, 你可以每日打開個蓋再擺d落去, 由於無油無肉既關係, 呢樽野係唔會臭既, 佢一路分解既"汁", 就會由個樽流落泥土

約2星期, 就會變成上面導師手上既樣子 (當然其實你唔需要倒佢出黎住, 一路由得佢分解)
過多唔記得幾個星期, 完全分解之後, 就會變成下面既樣(下面係嘉道理農場送俾我既)

我就一知半解, 如果有興趣可以打電話去農場問導師, 或者睇下幾時有workshop可以去學

原帖由 Michelle_Lau28 於 11-1-18 02:20 PM 發表
廚餘處理機很昂貴。但每天的廚餘(果皮、菜葉,甚至植物枯葉)加起來,做成不少浪費,也對環境造成污染。如果有簡單及便宜的方法可以把廚餘循環再用,變成有機肥料,太好了! ...

petpetbaby  多謝分享!  發表於 12-10-30 14:47

男爵府

畀面勳章

好有用嘅資料,多謝分享!!!

原帖由 Charlotte_mom 於 11-2-20 21:45 發表

首先, 廚餘要無油無protein, 即係送尾並唔適合, 其他既亦應該洗淨吹乾, 盡量揀d可以渣碎既材料

...

別墅

回覆 3# Charlotte_mom 的文章

Seem very easy. Let's try.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

good wor...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

有人睇, 我都安心了(打左好鬼耐)
上次學時, 導師話, 都成日有人打去農場問佢d細節, 如果有問題, 我估你地都可以打去問下

別墅

Good and thanks for your sharing.

王國長老

(召召, 呢d皮毛野, 都俾你當精華, 我真係唔好意思 )
導師又醒左一招, 佢話粟米既衣(果d係咪叫衣? 即係平時買返黎meet左出面米色果幾塊"皮"), 好難化, 可以將d衣剪細d, 舖o係泥上面, 可以保護d泥既質數, 令到微生物o係壞天氣時都可以無咁易"死"

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 11-2-20 21:45 發表

...

我有睇, 多謝你咁好心機. 但2003屋宇處要我拆花架, 無種花了. 但我依然有睇呢個種植園地.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

多謝分享!

我無你咁有系統, 我就咁挖個洞, 埋 d 廚餘落泥度咋。

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 antique 於 11-3-5 22:59 發表
多謝分享!

我無你咁有系統, 我就咁挖個洞, 埋 d 廚餘落泥度咋。

我媽都係咁講

我有跟住做, 成個星期都唔見得個樽入面既野少左既.....mouth:

男爵府

畀面勳章

請問使唔使用泥蓋係面架?
我見有d方法係一層廚餘一層泥咁, 唔加泥都ok嗎?

...

侯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章

想問問果個胶樽要幾大呢? 係乜野形狀呢?

...

王國長老

我無見佢加泥呀! 不過我無睇住佢發酵就真
原帖由 Denise_Chan 於 11-3-8 08:11 AM 發表
請問使唔使用泥蓋係面架?
我見有d方法係一層廚餘一層泥咁, 唔加泥都ok嗎?

王國長老

其實要睇下你個盆幾大, 導師話size越大, 效果越理想, 佢屋企(成個後園!)有個1米x1米, 好勁
你見上面幅圖示範果個, 係4.5L水樽, 咩形狀唔係問題

原帖由 臣媽 於 11-3-11 11:11 PM 發表
想問問果個胶樽要幾大呢? 係乜野形狀呢?

琥珀宮

畀面勳章

Thanks Charlotte_mom, 呢個方法好好啊, 又環保又乾淨, 最緊要唔會嗅又唔會阻地方

想問清楚少少, 係咪將個樽口直接插落去種緊野既泥上面? 佢會自動走入去d泥度? 咁如果我用花盆種菜, 就要一個花盆插一個樽?

...

琥珀宮

畀面勳章

除左雞蛋殼, 枯菜, 男皮, 仲有冇其他野可以用黎肥料呢? 白飯個d得唔得? 你係咪話報紙都得呢?

子爵府

親子王國15週年勳章

多谢分享,重好好心机o甘打出来
原帖由 Charlotte_mom 於 11-3-3 22:45 發表
有人睇, 我都安心了(打左好鬼耐)
上次學時, 導師話, 都成日有人打去農場問佢d細節, 如果有問題, 我估你地都可以打去問下

王國長老

白飯....我唔肯定啊, 你可以打去嘉道理問呀, 不過肯定導師講過, 有油既送尾就一定唔得
yes, 報紙係其中一款
原帖由 littlesister 於 11-3-16 10:17 PM 發表
除左雞蛋殼, 枯菜, 男皮, 仲有冇其他野可以用黎肥料呢? 白飯個d得唔得? 你係咪話報紙都得呢?

首頁

尾頁

跳至