家庭理財

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

如題! (指自己及小朋友做儲蓄,人壽保險)
有冇作用??

恆生....好唔好??
請比意見,thanks!!

侯爵府

買保險成為習慣, 我只得一樣..

就係旅遊保險..

男爵府

我全家都買曬....我認為買d有專人跟嘅單會好d囉....

瑪瑙宮

我一直都有全家買, 我個人 好無安全感, 我又興要有熟人跟單. 我覺得醫療保險比較緊要, 因為實例都唔少, 除非做緊公司有員工醫療.

例: 有個 fd 比花盆跌落黎撞穿頭, 抖左幾個月, 另一個 fd, 腦癌+子宮癌發生在佢身上, 佢地都有醫療保險可以 claim, 有個 fd 呀哥死於意外, 上有高堂, 下有妻兒, 保險賠左過百萬 (實數唔知). 以前有個同事結左婚兩年生個囡之後老公死於癌症, 保險賠左過百萬 (實數唔知). 佢要獨力照顧囡同 99 , 都甚吃力.

伯爵府

小朋友醫療保險最重要, 大人有家庭負擔就要人壽同危疾等等.
原帖由 ru_663th 於 11-1-18 05:42 PM 發表
有冇作用??

恆生....好唔好??

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 ru_663th 於 11-1-18 17:42 發表
有冇作用??

恆生....好唔好??

我無這個壞習慣,所以我可以比一般人早 15 -20 年退休!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

原帖由 ru_663th 於 11-1-18 17:42 發表
有冇作用??

恆生....好唔好??

我除了老公公司買的醫保有用過之外, 其他物保都無用過去!!

侯爵府

原帖由 大力大力 於 11-1-18 22:33 發表

我無這個壞習慣,所以我可以比一般人早 15 -20 年退休!!

我就係物保都有買,

(好多種唔同保險都有買, 係無買汽車保險, 高球保險, 我用信用卡買東西, 好似都送購物保障的..)

所以我一定比大力兄遲20年退休...

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我買保險係因為怕未到退休年齡己被天主召回,
可以擔保活到一頭白髮使鬼買咩?!
早幾日亞仔個老師先至死左,
得三十鬆d 咋,留底老婆同個2歲既仔,
佢十二月尾驗到肺癌,今個月13號就離世...
而家舊生會同學校都籌緊錢比佢太太,
SMS 話佢只得少量P Fund 留低,真慘。

子爵府

原帖由 焯媽媽 於 11-1-18 23:37 發表

我就係物保都有買,

(好多種唔同保險都有買, 係無買汽車保險, 高球保險, 我用信用卡買東西, 好似都送購物保障的..)

所以我一定比大力兄遲20年退休... ...

但大力兄現在已退休,唔洗做大把

侯爵府

原帖由 麟媽媽 於 11-1-18 23:49 發表
我買保險係因為怕未到退休年齡己被天主召回,
可以擔保活到一頭白髮使鬼買咩?!
早幾日亞仔個老師先至死左,
得三十鬆d 咋,留底老婆同個2歲既仔,
十二月尾驗到肺癌今個月13號就離世...
而家舊生會同學校都籌緊錢比佢太太,
SM ...

我今日先去完大酒店, 係同事個妹..

我唔係怕死, 我只怕我死左, 無人, 無$理我小朋友..

侯爵府

原帖由 ernestchow 於 11-1-18 23:51 發表

但大力兄現在已退休,唔洗做大把

但我又唔敢唔買保險,所以注定無大力兄甘, 大把唔洗做..

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我好d,亞仔升左中,
起碼唔使養咁多年!

原帖由 焯媽媽 於 11-1-19 00:04 發表

我今日先去完大酒店, 係同事個妹..

我唔係怕死, 我只怕我死左, 無人, 無$理我小朋友..

珍珠宮

小朋友儲蓄(升中用)+醫療, 咁買保險價錢會唔會好貴?
銀行好? 保險公司好?
本人唔識 有冇好介紹? thanks!!

伯爵府

小朋友幾歲? 醫療保險三千幾蚊一年已經有齊住院, 住院現金, 危疾同意外.
原帖由 ru_663th 於 11-1-19 12:54 AM 發表
銀行好? 保險公司好?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 ru_663th 於 11-1-19 00:54 發表
銀行好? 保險公司好?

兒 童 醫 保 建 銀 最 抵.-.Apple Daily.
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2390376&extra=page%3D1&page=2
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

原帖由 ru_663th 於 11-1-19 00:54 發表
銀行好? 保險公司好?

你可能巳被bk d agents 虎視眈眈,記語不要輕信陌生人,找d 你熟的朋友介紹吧! 三唔識七唔好出黎見面好危險

侯爵府

原帖由 ernestchow 於 11-1-19 17:33 發表

你可能巳被bk d agents 虎視眈眈,記語不要輕信陌生人,找d 你熟的朋友介紹吧! 三唔識七唔好出黎見面好危險

其實我覺得有d奇的, 我一個月, 總收到3幾個電話推銷保險, 點解重有甘多人係bk到問人買保險的資料,

我收這類電話收到怕, 但係點解這裡的網友唔怕煩, 重不斷問人買保險d資料,

其實我怕煩的, 我老公公司份醫保, 我自己份住院現金買左超過十年, 到上星期, 重有保險經紀向我sell呢兩種保險, 我覺得很煩, 這十年內, 不斷有人sell我, 我真係拒絕了無數次...

大家要小心選擇, 不要輕信別人, 自己要計清楚, 找多幾間公司格價,

我自己買份保險, 真係計過, 度過的, 例如,

我比較過一份儲蓄人壽, 點解供款年期越長, 個儲蓄回報越小呢?! 原因很簡單, 就係呢份單唔值得我花$去買lo..

其實而家很多保險公司將保費, 投保額的資料放上網, 真係可以自己格價的,

如果唔怕煩, 你隨便走入幾間銀行, 話想買保險, 大把人有推介..

都係個句, 不要只用耳朵, 要用自己的眼睛去睇清楚..

珍珠宮

原帖由 遙遙爸爸 於 11-1-19 10:16 發表
小朋友幾歲? 醫療保險三千幾蚊一年已經有齊住院, 住院現金, 危疾同意外.

她11 years!
咁假設係買,係唔係買醫療加儲蓄plan...會啱d??
保單多少??

珍珠宮

原帖由 ernestchow 於 11-1-19 17:33 發表

我身邊朋友冇買開保險....
多謝你提醒我

首頁

尾頁

跳至