產前產後

跳至

大宅

幾時戒夜奶

bb而家一個多月大,食四安奶,平均三個鐘食一次!!

咁應該幾時開始??點戒法??

有無媽咪可以分享下
我的電腦壞了,可能要一段時間才回覆pm,如有急事,請電話聯絡~

侯爵府

畀面勳章

Re: 幾時戒夜奶

我個女係佢兩個月多d,佢自己介架,我覺得唔駛咁刻意,等bb自己介仲好~~ :mrgreen:

男爵府

畀面勳章

個個BB都唔同,我個女好鍾意訓覺,所以滿左月已經自己戒左夜奶LU,我覺得BB滿左月就可以慢慢同BB戒夜奶,佢自己夜晚唔吵奶食就最好啦,如果要幫佢既,滿左月開始幫佢就差不多,如果唔係,自己都會好辛苦,尤其是要返工的媽媽.

民房

請問所謂介夜奶, 若最後一餐 1 or 2am 食, 第2日 6 or 7am 醒咁算唔算? 我個b之前 4 or 5am 醒, 前幾天突然變7am, 我果朝重以因為佢有事 .....

侯爵府

畀面勳章

felice 寫道:
請問所謂介夜奶, 若最後一餐 1 or 2am 食, 第2日 6 or 7am 醒咁算唔算? 我個b之前 4 or 5am 醒, 前幾天突然變7am, 我果朝重以因為佢有事 .....

算架,我覺得最好等佢自己唔食夜奶,唔駛太刻意嘅~~

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

雪晴晴 寫道:
我個女係佢兩個月多d,佢自己介架,我覺得唔駛咁刻意,等bb自己介仲好~~ :mrgreen:

mee yoo

侯爵府

我個女滿月後過左兩日,就自己介左夜奶喇,有時真係唔駛太刻意呢!!

男爵府

好媽媽勳章

我個女滿月前兩三天自動無飲夜奶,十一二點飲完奶就一覺訓到第朝八九點

男爵府

我個仔仔現在五個月呀,但佢早目訓,八點幾九點就目訓,但佢通常零晨四五點就要食奶奶law,之後就目訓到七點到啦
唉.....佢肯食我都照比佢食呀,雖然我要返工,係辛苦o的,但都冇法啦.....

跳至