基督家庭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

急~選校一問

大宅

Re: 急~選校一問

rainstarwater,
如只讀 n1,而 k1 一定會轉校, 我覺得邊間都冇所謂,最緊要合自己需要,因為如n1 該年你有帶囝囝番祟拜、主日學及在家也會有祈禱,這也足夠讓他建立良好的信仰生活了!
我叫伯謙 - 媽咪叫我Bebe,我係2003年10月23日出世,依家有28磅、89cm高、啱啱2歲啦!! ***** Singapore trip ******* SINGAPORE TRIP PHOTO - LOT 2

禁止訪問

大宅

3loks 寫道:

基督教學校唔代表一定會以信仰為佢地教育ge基礎

因為我發覺,好多時幼稚園/幼兒園d老師根本就唔係基督徒

我反而會睇口碑&自己去接觸下d老師,睇下佢地有冇愛心
[size=medium]~ 認同

學前教育:與其要佢地學多d野,不如比佢地開開心心咁過

上到中小學有排佢地捱啦[size=small]

~ 此部我覺得需有個平衡點,要開開心心咁過,但學術上亦
不能太淺,否則真會造成中小學有排佢地捱!

我叫伯謙 - 媽咪叫我Bebe,我係2003年10月23日出世,依家有28磅、89cm高、啱啱2歲啦!! ***** Singapore trip ******* SINGAPORE TRIP PHOTO - LOT 2

禁止訪問

大宅

各位好!

本人想為囡囡報讀九龍創價幼稚園,因似乎有不少的家長都讚好,且學費合理,教學方法和教學理念也不錯.

但創價學會本身是是日本襌道教, 雖然學校是沒有宗教堂上, 當中也沒有任何宗教理論學習,但身為基督徒的父母仍然有些顧慮,有沒有媽咪可以比啲意見?或者有沒有家長的囝囝,囡囡曾入讀這校?

大宅

可以選擇下,我一定不會比bb讀其他宗教的學校.
我兩個bb,9月入n1,屋企隔離有一無宗教信仰的學校.但我寧願遠少少也找基督教學校.是小朋友最信學校/老師,從少在基督教還境下,至少令他成為有神論者.我怕的,是潛移默化!所以一定不可以讓自己陷入試探中.

大宅

I do agree with Maggie3493. I perfer they study in 基督教學校.
潛移默化是好重要.My boys remembered the Gods Pary since they were in K1.
They 背金句 since K2, my eldest son now knew quite a lot. This will be the support for them when they grew.

大宅

225333,

我有個姊妹話我知,原先佢都考慮創價,打去問學校都得到你所說的回應:"沒有宗教堂上, 當中也沒有任何宗教理論學習" 但後來佢查問一些家長,先知學校教學中會加入一些該宗教的理念,所以我認為非基督內的其他宗教學校真不宜就讀!

男爵府

係呀,基督教學校有個好處就真係由細細個開始習慣靠近神.
好似我兩個仔,每日係學校食飯訓覺都要祈禱.學校有乜活動出外又祈禱,變咗佢哋習慣咗有乜都會祈禱!!

大宅

很多謝你們的意見,也給予我一定的支持! :-P

我會再找找其也的學校,請問有沒有好的提意?

大宅

宣道/禮賢 聽講幾好!

225333 寫道:

大宅

225333 寫道:
很多謝你們的意見,也給予我一定的支持! :-P

我仔讀基督教中心幼兒塈幼稚園,在Kowloon Tong.

大宅

Barbara,

請問你可否給予我多些關於這校的資料?因我找不到此校的家長會和網址查詢?我希望能找到一間以英文為主又活動教學的學校.基督教中心幼兒塈幼稚園是嗎?難考入嗎?

大宅

225333 寫道:
Barbara,

請問你可否給予我多些關於這校的資料?因我找不到此校的家長會和網址查詢?我希望能找到一間以英文為主又活動教學的學校.基督教中心幼兒塈幼稚園是嗎?難考入嗎?

他們不是以英文為主的.However, the teaching staff are very good. Kind to the kids and take care them very well. Their standard are in the middle level. A native speaker English teacher will come to the school once a week. 還有普通話老師.
I type the school name wrong. It should read 基督教中心幼稚園塈幼兒園.在九龍九龍塘窩打老道103號地下.

大宅

我大仔k1都有奶奶家樓下讀過屋村幼稚園(都是基督教)但係真的沒什麼接觸,後來k2轉去一間全日際幼兒園(基督教)有直屬小、中學,近公司,方便自己接送。這間就好唔同,9成老師都係教友,阿仔每星期都有宗教堂,學期尾攻有宗教月,每sat都可以分級別番團契,到現在大仔3年級都是every sat番團契、我本身不是教友,但現在都想找個教會近屋企的,可以sun 一起番。細仔升k2,已天天都要祈禱才睡,屋企買了很多聖經故事書、vcd都是要看影音使團的出品。我都覺得呢d是慢慢沉出來的。我住荃灣區,有沒有介紹?

大宅

BB2WONG,
sorry, 筌灣唔熟!
希望你能揾到間投入到既教會啦!

首頁

尾頁

跳至