產前產後

跳至

首頁

尾頁

王國長老

月餅勳章 王國長老

係咪一定要做血糖測試??

聽講28wks 要做,但係咪人人要做呢?? 因我上次24wks 時返去qe 睇,e生睇完叫我6周後,即成30wks 幾先再返去覆診,而且都無睇過要做血糖測試...係咪人人都要做o架??
該用戶已被刪除

Re: 係咪一定要做血糖測試??

大宅

昨日剛問了醫生, 正常係唔需要驗血糖的, 只有係高齡或身體較為肥胖才會驗血糖! 一般在12, 13週驗, 若正常,則在26-28週需再驗一次!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

在東區醫院, 每個孕婦都要驗. 不過, 會在24-28週驗.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

一定要架~~係睇下你會唔會有妊娠糖尿嘛~~
因為妊娠期間...身體新陳代謝比較慢...排糖既功能可是會唔好...所以就要check了~~

大宅

唔通間間醫院都唔同? 我有同事係廣華醫院都從未驗過!

szeszes 寫道:
在東區醫院, 每個孕婦都要驗. 不過, 會在24-28週驗.

寶石宮

牛年勳章 2021勳章 精叻鼠年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

在東區醫院, 每個孕婦都要驗.
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

禁止訪問

睛靈勳章

王國長老

月餅勳章 王國長老

係囉,我就係見qe d e生都無講過...
你地係預先知道定係去到即時驗血糖??

大宅

我驗血糖係要之前一晚12點開始禁食到第二朝九點至抽血驗!

小慧 寫道:
係囉,我就係見qe d e生都無講過...
你地係預先知道定係去到即時驗血糖??

該用戶已被刪除

大宅

我好似係24周左右就做0左啦…之前0個晚11點就唔可以食0野,而且一定要早上10時前驗第一次血,因為聽個醫生講好似話如何過0左10點就唔準確0架…

大宅

原來如此!

Billie&Winnie 寫道:
yyvonne,
廣華要的,中期有一次抽血,醫院會做血糖測試的,
如果那次正常,就唔需要做進一步測試。否則,要再
約時間飲糖水,再不合格便要入院一晚食營養餐。但
年紀過35歲或家族有糖尿病的就一定要再做進一步測
試。所以你同事係廣華不是未驗過,可能是因為抽血
時過關而已。 :lol:

首頁

尾頁

跳至