產前產後

跳至

男爵府

2019勳章

有無人係威院做過早孕期一站式唐氏綜合症??

係咪真係做左會安心d??

侯爵府

Re: 有無人係威院做過早孕期一站式唐氏綜合症??

俾我會覺得安心d, 起碼touchwood講句, 越早知bb有無問題, 你可以越早做某d決定.

禁止訪問

複式洋房

OSCAR主要是篩選出“唐氏”的高危個案,另外就是 Trisomy 13+18 (染色體異常的一種)的高危個案,但其他染色體異常或遺傳病就篩選不到了。

OSCAR並非100%準確(“唐氏”的檢出率約85-90%),所以如果一定要清楚胎兒有無“唐氏”,可以唔做OSCAR,直接抽羊水或絨毛球,但會增加流產機會約1%。

再者,如果已決定不會放棄一個“唐氏”胎兒的話,可以不做上述的檢查。

別墅

正如我個醫生所講,只係花費少少,就能避免發生不幸,當買個安心都好
不過部份私家醫生都有得做,收費貴少少,但預約時間較威院彈性又唔駛去咁遠

大宅

我都做過, 有時間可以等埋個report先走, 約等一小時, 如做完冇時間等個report, 可以走先, 到時report出咗佢哋會有人打電話通知你個report結果, 然後寄番份report比你, 都好方便.
http://www.ziq.com/z/f_l/3/7/%E8%81%96%E8%AA%95%E5%BF%AB%E6%A8%82%21%21.gif

複式洋房

I also waited to get the report.

MsFriendly 寫道:
我都做過, 有時間可以等埋個report先走, 約等一小時, 如做完冇時間等個report, 可以走先, 到時report出咗佢哋會有人打電話通知你個report結果, 然後寄番份report比你, 都好方便.

伯爵府

我都有做,真係安心好多.個人無咁多疑慮,bb 都會健康成長.唔係真係會成日law law noon. 我都係即日等埋報告!

男爵府

我都有做呀!個護士抽了兩次都抽唔到我d血, 最後要醫生同我在手背抽, 好慘呀! :-( :-(
該用戶已被刪除

複式洋房

原本我冇諗住做,後來第11週去医院照超聲波時,姑娘話我BB頸皮厚,仲立即幫我Book期,好彩最後驗到機會率係1/20000,頸皮厚度正常(可能係姑娘度錯),未做檢驗前真係好擔心,不斷祈禱。

大宅

我都有做, 只係花費少少,可以買個安心

伯爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

agreed, 而且只係等1至2小時, 落去canteen飲杯茶食個包就知結果, 唔洗等成個星期law law lue!
minimon 寫道:
俾我會覺得安心d, 起碼touchwood講句, 越早知bb有無問題, 你可以越早做某d決定.

大宅

我想問下等一個鐘就有報告,在那裏有得做,要去威院先有得做嗎?

男爵府

係呀

大宅

講起就激氣…我5-6周左右0係健康院問,佢0地就感俾0的單張我睇,咩都唔講…佢0地只係叫我到時問威院,到我0地3個多月左右去北區做第一次檢查,佢0地又同我講叫我自己打去約,攪攪0下原來我0地已經過0左可以驗0既周數,你話0的政府0野係咪俾佢0地激死…所以到而家我都冇驗過,唯有靠私家睇頸皮咋…

禁止訪問

男爵府

2019勳章

咁我好你少少, 我第一次去私家做產檢時, 個醫生已經俾左張紙我睇, 叫我自己打去威院book, 咁我第二日都已經即刻打去問, 點知佢問我依家幾多週, 跟住叫我等一等, 然後就話我知, 已經full左, 無得約 :-( ..... :evil:

複式洋房

我上星期五做完,我都覺得做了安心d,因為我度頸皮都
厚了少少,不過做埋驗血後得出來的結果都係低風險先
無咁驚,如果當時只在私家度頸皮的話,我就一定擔心死,
不過始終頸皮都係厚了少少,所以中大為了結果更準確,
都安排我8月中再去照多一次睇BB的結構,但就不需要
我再做抽羊水等等的其他測試了,因為到最後得出來都
不是高風險。

禁止訪問

跳至