懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章

Re: 有無人係威院做過早孕期一站式唐氏綜合症??

請問陳麗燕有無得做Oscar?

子爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章

如去威院做Oscar, 會唔會有到診紙拎for請sick leave?

男爵府

你係威院做架??你做個時幾多週呀??睇唔睇到係仔定女呀??

複式洋房

sennywoo :

我係在威院做的,我那天是13週1日,我無問仔or女,
因為咁早都未必準確,等8月中16週去照多次時我會問。

大宅

我在亞B11週時做左啦.
我覺得你用$950去買個安心好值得囉.加上呢個測試對你同亞B都無危險又有9成準確喎,做左知道低風險都安心D啦.
由於做呢個測試一定要上網或者打電話預約,仲一定要係12週前後左右做,亞B當時咁細,CHECK唔到男定女架.
該用戶已被刪除

複式洋房

my0,
想問問你寶寶頸皮有多厚呀?

洋房

Private doctor: $1100. If you can't wait, you can do it in private doctor

複式洋房

厚了0.1mm (2.6mm)
我聽我私家講每個人個標準mm都會不同,因為要計算
每個人的週數和BB大小來計出頸皮是否正常,所以之前
睇到其他媽媽都話厚了都只係1.7-2.3mm,我都有些
擔心,所以我這個數字不能用在其他人身上。

該用戶已被刪除

男爵府

過了週數又點叫早孕期測試呢...因為通常係想媽咪在知道風險高後決定BB去與留嘛...

仲有度BB頸皮是須要BB在你肚內轉身,轉到角度

別墅

做OSCAR 除了要度BB 頸皮,仲要幫MAMI驗血內的 " PAPP-A" 和 "free-beta hCG "。

我個醫生話呢類檢查有個 reference range,OSCAR的 ref. range 只在11w - 13w6d 內準確。如果過左期,醫生根本唔會同你做,因為個檢查結果已經無參考價值。

話說回來,做OSCAR 都係買個保險,如果真係過左期,而你年紀又不大,就不如順其自然。唔駛太擔心。

詳情可看以下網頁:
https://pdc.obg.cuhk.edu.hk/tr/oscardetails.asp
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至