嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

粥仔 可以加d mug??

now i try feed congee to bb 我加過 紅蘿蔔/秀肉/著仔 仲可以加d mug??

大宅

Re: 粥仔 可以加d mug??

肉類:雞肉、牛肉、豬肉、魚肉

菜類:甜豆、南瓜、節瓜、冬瓜、翠玉瓜、蕃茄、蕃薯、紅蘿蔔、粟米、菜芯、小棠菜、菠菜

另類:蛋黃

侯爵府

好媽媽勳章

thanks JonasMaMa 係米旦黃/白 都係唔好甘早比bb 食 ??

大宅

ShinTeresa:
妳個bb有幾大呀?蛋黃6個月大以上可以每日食4份1隻, 之後慢慢加, 只係蛋白唔可以咁早食, 都係怕敏感。至於牛肉, 可能每個人睇法唔同, 我既醫生就建議我俾適量bb食, 因有豐富鐵質,有D BB食豬肉都會嘔...我覺得一星期食一次應該可以接受, 我既bb依家8個半月...或者妳等bb大d再試。

ShinTeresa 寫道:
thanks JonasMaMa 係米旦黃/白 都係唔好甘早比bb 食 ??

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

雞肉、豬肉、魚肉、南瓜、節瓜、蕃茄、紅蘿蔔、菜芯、小棠菜、菠菜、蛋黃

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

基本上牛肉未比BB食之外, 雞肉, 豬肉同埋魚肉, 仲有所有瓜菜都可以加.

大宅

我囝囝6個月時已開始煲粥仔比佢食, 到現在為止食過以下食物:
肉類:瘦肉, 雞肉, 魚肉.

菜或瓜類: 菜心、菠菜、西蘭花、小棠菜、芥蘭、油麥菜、唐生菜、日本南瓜、佛手瓜、節瓜、翠玉瓜、木瓜、青瓜、紅蘿蔔, 青豆(去殼).

(牛肉/蛋黃/蕃茄 : 亞囝有濕疹驚敏感, 等佢大啲先比佢食)

首頁

尾頁

跳至