自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Pls Help! 比你你點選擇

一個單位11年樓齡
大約114萬625ft向東北 13/F
管理費 around $600
冇會所
好近學校 (3分鐘)

一個單位7年樓齡
大約160萬644ft向北 below 10/F
管理費 around $1100
有會所
不近學校 (6分鐘)

兩個樓盤大約相差100M

I want to live only 3 yrs and then move to other place

侯爵府

好媽媽勳章

Re: Pls Help! 比你你點選擇

2 有會所

大宅

咁你有冇小朋友呀?
如果有.. 梗係選個環境比較好d果個啦
有冇會所都冇所謂..
[img align=left]http://img30.imageshack.us/img30/1982/221mf.gif[/img]

大宅

仲要睇區份,地點, 有無裝修, 保養成點...

但我傾向11年樓(因你想住三年左右), 7年的管理費好"容", 可每月比作"燈,油,火立了"

複式洋房

小文迪 寫道:
咁你有冇小朋友呀?
如果有.. 梗係選個環境比較好d果個啦
有冇會所都冇所謂..

i agree!

侯爵府

我會看層樓的升值潛值.........

11年樓齡的會不會係單幢式物業?

7年的係屋苑?

有無會所都不係一個大問題, 記住有會所的樓, 管理費一定貴過無的, 如果諗住住3年的話, 我就會搵間平的.

向東南點都好過向北.

but, 如果諗住住3年再搬, 點解不租樓要買樓者? 供3年樓的利息支出, 夠租樓啦. d首期又可以做投資. 除非你諗住未來3年的樓價會升啦.

別墅

住三年就搬,
點解仲要買?

即使你一炮過俾,
唔駛按,
都唔化算.

月租$10,000 o既樓,
租三年, 都係$360,000.

何況 600 幾呎賣百幾萬 o既樓,
我估頂盡租金都唔過$8000.

最好搵間有埋基本傢私裝修,
慳番落黎o既錢,
第日買層大D, 住長D o既,
又或者用晌小朋友度都好.

大宅

hinhinmummy

兩個都是屋苑,其實租樓和買樓價錢差不多(如果11年樓齡可能更便宜)
老公話現在大升唔會但3年後就冇人知

侯爵府

V女

條數不係甘計架, 100萬的樓, 首期30萬.

借70萬, 依家利息雖然低, 我不知一個月要供幾多錢啦, 但我當8000元. 你話租樓差不多價錢, 但係租樓8000元, 包差餉, 管理費, 維修, 但如果你自己樓, 維修呢d雜費你有無預埋?

講埋30萬首期, 你可以去投資, 30萬可以買到6手hk bank, 即係2,400股, 一年收息, 我當一年有3元息, 都成7,200元啦. 3年就21,600元, 如果佢股價再升, 隨時財息兼收tim.

別墅

點會差唔多呀?

莫非果兩個單位都係月租過$40,000?
($40,000 x 36 months)= $1,440,000

百零萬買間可以咁好收租o既樓,
咁筍?
要講黎聽下,
接濟下我地呢D草根至得囉!
V女 寫道:
hinhinmummy

兩個都是屋苑,其實租樓和買樓價錢差不多(如果11年樓齡可能更便宜)
老公話現在大升唔會但3年後就冇人知

大宅

hinhinmummy

假設樓價一年升5%
3年後114=>132

雖然樓和股市有升有跌,所以老公想買樓,最少可以樓換樓

侯爵府

V女

how about 3年後跌5%?

114 >108.3??

升市易賣, 跌市難賣..............

想多年我係跌市賣樓, 要再比市價低d先賣得出呀!

還有呀............不好聽d agent講話買樓同租樓差不多, 根係買樓抵啦............邊有差不多呀..........

始終都係果句, 無左幾十萬, 萬一有起事上黎, 要用錢無個錢係身邊, 你急想賣樓的時侯, 遇著跌市, 想賣都賣不出, 呢個情形我試過.

當然, 如果諗住長住, 又有經濟能力根係買樓啦, but你都預算左3年後會搬, 比著我, 我一定會租樓, 再儲多一筆錢, 拿d錢去投資先.........跟住先再搵一層岩心水的樓先買...........

買樓不同買菜................

呢d係我從失敗中學返黎的.............我交左好多好多學費架啦............

還有...............利息係頭幾年係最甘的, d錢白白比左銀行, 咪又係好似租樓甘..........你一d著數都無架........除非層樓真係升啦........扣左利息開支, 律師費, 雜費, 層樓升18萬你都係無乜肉食架咋, 還要擔心佢未來3年蝕wor.

男爵府

有會所舒服好多,雖然只係三年,但話長唔長,話短唔短,過得舒舒服服最緊要。

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

V女

我好同意hinhinmummy既講法, 因為我都係身受其害既受害人之一 :-( :-(

除非你係唸住長住; 而首期o個筆$$你又唔等洗, 唔會用來投資; 但係你只係住3年, 我就建議你租樓算啦, 住得3年時間, 律師費, 理印費, mortage 利息...etc 既 expenses 都貴過你交租啦...

除非你睇長線, 否則住3年, 梗係租樓抵啦...:wink: :wink:

hinhinmummy 寫道:
V女

how about 3年後跌5%?

114 >108.3??

升市易賣, 跌市難賣..............

想多年我係跌市賣樓, 要再比市價低d先賣得出呀!

還有呀............不好聽d agent講話買樓同租樓差不多, 根係買樓抵啦............邊有差不多呀..........

始終都係果句, 無左幾十萬, 萬一有起事上黎, 要用錢無個錢係身邊, 你急想賣樓的時侯, 遇著跌市, 想賣都賣不出, 呢個情形我試過.

當然, 如果諗住長住, 又有經濟能力根係買樓啦, but你都預算左3年後會搬, 比著我, 我一定會租樓, 再儲多一筆錢, 拿d錢去投資先.........跟住先再搵一層岩心水的樓先買...........

買樓不同買菜................

呢d係我從失敗中學返黎的.............我交左好多好多學費架啦............

還有...............利息係頭幾年係最甘的, d錢白白比左銀行, 咪又係好似租樓甘..........你一d著數都無架........除非層樓真係升啦........扣左利息開支, 律師費, 雜費, 層樓升18萬你都係無乜肉食架咋, 還要擔心佢未來3年蝕wor.

首頁

尾頁

跳至