夫婦情感

跳至

民房

個繼子想去英國讀書

個繼子下年要去外國升學, 佢好似好想去英國, 去英國完成個學位, 預計要成200萬. 我老公自覺欠個仔好多, 成日常滿足佢個仔, 可能真係會比佢去.

我為此有d擔心 ... 我個人認為, 又唔係讀劍橋, 牛津, 一個普通學位, 美加都得啦 .... 其實我老爺奶奶就想佢過番加拿大, 因佢係加藉, 讀書唔使好多錢.

200萬對我真係天文數字, 我想反對, 但又怕老公誤會我. 話我唔係自己生, 克薄人地個仔 .... :-(

我敢講, 我而家又冇幾千萬未開頭, 就算自己個仔/女, 我都唔會比. 唔係自己親生, 反而會避忌, 唔可以直接講自己既意見. 好難為.

好心煩 ... 我想表達自己意見, 又唔想同老公因此有誤會, 可以點做?

王國長老

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 王國長老

Re: 個繼子要去

如果你老公負擔得到,佢要供個仔的話,是無可厚非的。
你想想如果是你的親兒,你有能力都想個仔讀喇。

民房

麟媽媽,

其實我老公都唔想個仔去英國的, 佢話佢會再說服個仔. 我覺得冇就係冇, 不如一早講清楚. 因為係單親家庭長大, 我老公成日覺得欠左個仔, 物質上盡量滿足佢.

我都有細路, 情況一樣, 我都係睇自己能力, 可以供佢去美/加讀書已經好好. 我的做法係: 我係父母, 我出錢當然係我做決定. 冇可能樣樣都係佢自己話事, 樣樣要最好. 有本事, 自己爭取話事權囉.

我唔知出聲有冇用. 或者等老爺奶奶自己反對囉. 佢地反對可能就好地地.

王國長老

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 王國長老

如果係咁,都是由老公同老爺奶奶開口比較好。
年青人諗野偏激的話,你一開口便不是好人了。
總唔能夠佢想點就點,如果父母是要好大負擔供佢去英國,應該要比佢知道個情況的。
個仔有無提過點解要去英國讀?最怕係跟死黨或者女朋友仔,人去佢又一齊去。

子爵府

sad271104:妳千祈唔好出聲同老爺奶奶or繼子話反對,如果佢哋係明白事理嘅就無問題,但係如果佢哋認為妳有私心(因為妳自己都有細路),反而會弄巧反拙,妳話妳老公都唔想個仔去,咪等佢自己同個仔講!

民房

Re: 個繼子要去英國讀書

happy:

我都知自己就算反對都唔可以太激, 所以一直冇點出過聲, 只係心裡暗暗擔心, 唯有在這兒發下牢騷. 我老公係好唔想佢個仔去到英國, 自己既然係加藉, 其實番加拿大都好順理成章, 讀書比少d錢, 又有loan, 又有親戚朋友可以照應一下, 何必比英國掠水呢, 係呢一刻講, 我地冇可能每月攞到4-5萬元比佢讀書, 除非係下一刻中左六合彩就有可能. 問題係, 我老公成日覺得欠了個仔好多好多, 可能唔會拒絕. 我同老公係咁傾下, 我話去英國, 邊有咁多錢, 佢就母寧兩可 ... 個家我都有份, 我唔可以唔出聲. 我有d頭痛點可以同老公講出我既意見, 又唔好破壞感情.

翡翠宮

咁你同個繼仔感情好唔好的, 若果妳都可以當傾計咁傾下點解唔考慮過美加讀, 一來個邊都係有名氣, 二來有親人可以照應到, 你話雖然你大個仔但做父母既點都會擔心, 但去到有親人照應既地方起碼可以放心好多. 況且爺爺嫲嫲都老了, 你放假時可以多d去探佢地, 等佢地無咁悶. 唔好咁提個錢字可能無咁反感.

子爵府

你一定唔好自己出聲同繼仔講, 你都話你地無可能每月攞到4-5萬元比佢讀書, 你老公應心中有數, 供佢在英國讀得幾多個月呀? 我諗你老公 ONLY 想滿足個仔, 但實際能力可唔可以呀? 你個繼仔應該大約20歲, 佢應該知道爸爸有無能力供佢在英國讀, 佢可能要試下爸爸有幾鍚佢, 佢在爸爸心裡的地位高於繼母. 其實你無須太擔心, 因沒有錢, 這case會自然地畫上句號。
TKOP,  求你拜你,唔好再死纒住我、咬住我、回覆我!!!!!

民房

我不是己人憂天的 ... 我點會唔知個老公? 我地攞唔出cash, 但可以借嘛, 我最怕我老公會用層樓去供佢. 大拿拿幾佰萬唷大佬. 不過我睇佢個仔唔會咁有機心, 要爭寵比較些什麼, 佢只係唔識搵錢艱難吧了, 因為不嬲佢使錢唔使諗, 都話左佢老豆不嬲什麼都盡量滿足佢, 要什麼買什麼, 但自己就慳到盡, 係使10元都要諗下果隻.

我其實想知我既諗法係唔係正路? 會唔會有人認為我自私? 如果我思想真係有問題, 我會反省左自己先.

子爵府

我覺得你老公有點自私, 你們已有小朋友, 兩個都是他的骨肉,
一筆錢當然不能光使在大仔身上, 也要管下個細的, 況且, 你老公的年紀應40多, 供數佰萬元不是少數目, 大仔也應該知
道屋企的經濟情況, 大仔選擇加國讀書是應該, 未識搵錢就識使錢. 唔通大仔不斷要求, 爸爸幾十歲人都要不斷滿足佢咩? 佢倆父子都應知這道理.
TKOP,  求你拜你,唔好再死纒住我、咬住我、回覆我!!!!!

民房

我尋晚再提起, 我叫我老公最好快d同個仔講清楚. 我老公又話, 100百萬度唔係好多錢唧, 我話點止100萬呀? 200-300百萬嫁, 之後佢就冇出聲. 我地公民番加拿大讀, 只需付低於1/3學費, 即係3-4萬1年度, 學費係去英國既10份1呀大佬. 加拿大有什麼問題? 環境又好, 又冇倫敦咁雜. 我生既, 唔使諗, 就一定番加拿大 ... 尋晚我擔心到瞓唔著覺 ... 佢二仔爺都唔知發什麼神經, 有錢都唔使咁掛, 何況而家冇?

mrs chan: 我唔知我老公會否認為我唔夠偉大, 但佢都相當固執, 錫仔係對, 你話平時買東西, 使費就下個仔, 我都唔理, 但今次係大件事, 我都有大有細, 屋就要住, 飯要開, 家用都唔係比足哂我, 我自己都要番工搵錢幫補個家嫁, 唔係可以係屋企坐做少奶奶嫁. 再講, 即使我自己中左幾千萬六合彩, 我都唔願意比自己仔女如此浪費. 坐食山崩呀大佬. 今次我點都唔讓步的了.

翡翠宮

哎有時d人真係唔知諗咩架, 我大哥又係無咩錢死慳死抵, 但個仔竟然換新款電話成三千幾蚊買部機, 我自己要換電話就算我比得起但都尺尺痛, 思前想後換唔換好, 定揀過個平d既好, 但佢仲讀緊書未識搵錢就諗都唔諗換左先算仲不知幾鬼開心添呀. 所以真係唔知佢地d人點諗架. ?-(

跳至