跳至

首頁

尾頁

複式洋房

打針去私家醫生或健康院

我想幫bb轉去私家醫生到打五合一針, 各位可吾可比d意見 ?

男爵府

Re: 打針去私家醫生或健康院

我睇開個醫生既 BB 都係去健康院打針架, 佢話好 D 喎.

複式洋房

In general, 5 in1 has less side effect. ~HK$500 per 1, total HK$1,500 can get rid of worrying for the side effects, it really worth.

Besides, some belives the vaccins are more pure in C+ than in government, I buy that also. Because the costs of each vaccin in C+ is about HK$300, but only HK$X0 in government, the quality should be better.
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD7/110360/114629.11023512.35296.jpg[/img]請click 入@charlotte 靚相1輯@

大宅

我個囝都將會去私家打五合一.

民房

好呀,去私家打針好呀,,,,因為我d朋友仔帶bb去健康院打針都有發燒,而私家就好好多la....都有燒但唔係高唔係耐!

大宅

我亞囝打5合1, 420蚊一支..

大宅

第一個月時帶bb去健康院打左一次之後,就冇再去了.跟住就去左私家打五合一,夜晚有小小燒,食左一次藥都冇事了.
[Hello!I am Hei Hei!:-D [url=http://lilypie.com小寶寶希希

男爵府

我個女在健康院打了2次針都沒有發燒, 只係比平時瞓多了.
其實到私家打針仲有什麼優點呢?

複式洋房

我兩個朋友個bb去c+打五合一針都冇發燒, 佢地仲話健康院姑娘都贊成佢地去c+, 因為c+ d針用新茵培養疫苗!你地又點諗呢 ?

大宅

我BB都係打5合1, 450蚊一支..
都係值得

複式洋房

去私家打針的媽媽們: 你們會否再同亞B返健康院檢查或做測驗呢?

大宅

健康院姑娘建議打五合一dBB都可以返去做檢查和測驗!
所以我照約期架!
我支針$380咋!

大宅

阿囝今日去私家打完五合一. 醫生落針時, 佢只"嘩"了一聲,無喊喊. 隔一陣都瞓著. so far touch wood無發燒同其他唔好反應. 不過醫生都比定退燒藥水. 阿囝都會照返健康院檢查或做測驗的.

複式洋房

我帶我個囝囝去健康院打針, 因為d針有咁多人打過, 唔會點出錯.

我唔覺得私家d針quality會特別好, 只不過好似電視廣告話, bb打少支針, 受苦少d law.

同埋私家可以就你d時間, 唔使請假陪阿b又或同人迫.

至於打完針會唔會發燒 , 真係個個人唔同反應. 當然la, 私家收你幾佰蚊打支針, 服務態度緊係好過健康院d姑娘. 但我鍾意有時可以同姑娘八下d湊仔女人野, 呢d係私家醫生唔會同你傾, 以免有失身份.

別墅

五合一係新估喎,我就唔會試,去健康院有保障又經濟﹗

複式洋房

我bb都係去私家打5合1, $380一支, 共打四支, 其他o既打算去返健康院打. 醫生話5合1入面有種叫hib o既疫苗係健康院冇o既, 所以我地先會去私家打, 而且5合1 o既葯性冇咁猛, 打完後醫生話會有低燒, 但係end up我個bb都冇事, 果晚仲幾好瞓添, 唔似得去健康院, 好多時打完之後bb會發燒同扭計, 搞到bb同大人都好辛苦. 所以我諗bb唔駛咁辛苦o既話都抵番晒o既.

複式洋房

happy@happy,

請問你係邊到打?

ahchungma

複式洋房

嘩......點解你地支針架價錢咁平?
我呀囝都係打5合一,佢睇開黃埔新邨一間兒科,佢收我一支針$600架......

複式洋房

ahchungma 寫道:
happy@happy,

請問你係邊到打?

ahchungma

我o係旺角中心20樓一個潘醫生度打o既, 佢好好人o架, 早兩日同仔仔去打第二次, 佢仲幫仔仔check埋d手腳活動性夠唔夠添, 而且問咩佢都會答o既.

其實之前我都問過bb出世時果個兒科醫生, 佢都要$600一次, 後來熟人介紹下睇而家哩個潘醫生, 佢都只係收$380, 不過佢唔知我地係熟人介紹o架, 因為我地冇話佢知, 即係話任何人都係哩個價錢, 私家醫生o既葯好就好在bb打完後冇發燒, 唔駛我地咁擔心囉.

男爵府

我個女在健康院打了3次針都沒有發燒, 表現良好. :) 所以發唔發燒都係睇個人的.
而且健康院d姑娘好好人的, 會同我們分享育嬰心得,可能他們見得bb多, 知的東西比較多及專業.
我媽咪話這麼多bb到健康院打針,d藥劑一定好新鮮. haha

首頁

尾頁

跳至