跳至

首頁

尾頁

別墅

你地產檢係咪攞自己既annual leave 架??

如題

子爵府

Re: 你地產檢係咪攞自己既annual leave 架??

我頭兩次產檢仲返緊工,話就話有到診紙就當病假,最後咪又o係大假度扣,以為我唔知,不過一日兩日費事同佢計咋。

別墅

Re: 你地產檢係咪攞自己既annual leave 架??

我就係想講, 我似似都係扣SICK LEAVE.. 勞工處規定一年有八日 S.L. 架嘛... 如果係產檢...OVER左S.L.都仲有五分四人工出架...你CHECK下勞工處係咪... 因為我公司跟足勞工處...我之前都好傻用自己既A.L去產檢... 同埋遲D2星期產檢一次.. 梗係留番A.L.

大宅

Re: 你地產檢係咪

初時人事部話 到診紙唔可當病假紙,
我當然唔 like 啦!
我就向上司反映, 上司又向director反映,
最後到診紙可當病假紙喇 !

別墅

勞工處有規定架嘛....
記住OVER左都仲有五分四人工...只產檢...
或者連續4日S.L.都可以有人工架...
唔記得五分四定係四分三?

禁止訪問

大宅

我公司係把產撿當 sick leave , so okay la...

別墅

angfun 寫道:
我公司係把產撿當 sick leave , so okay la...

so do I

洋房

咁我咪好好彩,我每次產檢經理都當我例假,冇扣我其它假架!

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

你哋就好喇,我公司產檢唔可以當 Sick Leave 嫁,要攞就只可請 Annual Leave ,為咗唔好浪費AL,我多數都係 Lunch Time 去做產檢咋! :cry: :cry:

洋房

嘩!咁咪好慘?檢查D野時快時慢,邊夠時間食飯呀?

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

係呀,所以好多時遲咗睇完都係買外賣返公司靜鷄鷄,快快脆o甘食完就算囉! :-(

別墅

hello carolyktong,

咁你公司咪唔岩規矩law.. 勞工署係咁規定架嘛...
你最好同人事部傾下.. 可能佢唔知咋...而家2週就要檢查一次, 你咪好辛苦... 同佢傾下啦... 孕婦權利黎架嘛...

大宅

我係做人事部o既,點解你地o甘傻呀,所有產檢的到診紙都可以取病假的,如果你公司的病假唔係full pay,最少都可以有4/5 pay,你地可以打電話去勞工處問o下,然後同公司講,佢地無理由扣你地 annual leave o家。如果之前比佢地扣o左,同佢地講計番啦,呢d係你地o既權利。

伯爵府

係咪真嫁,o甘我聽日打去人事處問吓先!你哋講得啱,尼D係我哋的權益嘛,無理由蝕底比佢嫁!多謝晒你哋嘅提點

大宅

出自勞工處「僱傭條例」簡明指南 (第22頁):

「懷孕僱員因產前檢驗、產後治療或小產而缺勤的每一天,如有醫生證明書,可作病假計算。」

伯爵府

我今日問過人事處,你哋講得啱,產險係可以當病假嫁!可能我部門個秘書烚吓烚吓,亂 UP 一通。好彩多得你哋咋,下次睇醫生可以唔駛咁趕....

別墅

係law...
'pop'黎'pop'去,好辛苦架嘛.....
萬一咁樣早左作動咁點算呀...
我都係知道邊日產檢,就同呀head講聲..
返黎攞埋"到診紙" 先攞病假law...

大宅

畀面勳章

我公司病假係no pay,
所以admin dept話產檢都係no pay,
咁物算囉,
點知admin dept2個月前個女友有咗bb,
佢就電勞工處check,
証實咗產檢有5份4嫁,
我就白白'sit'咗好幾時5份4pay. :-(
:weapon:

別墅

嘩..咁都得... 你公司sick leave 係 no pay 已經犯法啦...
呢d公司做得耐都無前途..佢都唔會為員工著想, 最基本既野都賴皮

首頁

尾頁

跳至