母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

餵緊人奶可唔可以飲"養命酒"保身?

老公話我面青青,叫我快d飲佢買個枝"養命酒"補下身喎!
請問餵緊人奶可唔可以飲"養命酒"補身?

大宅

Re: 餵緊人奶可唔可以飲"養命酒"保身?

我諗最好唔好啦! 始終都係酒, 或者你先昅下佢個樽有幾多酒精成分先啦

大宅

to : gigiso,
多謝妳的回應, 我都知係唔可以飲酒的, 不過有什麼方法能使身體/面色好番d??
因為我體重已降至最低, 只得 90磅咋! 家陣都唔敢照鏡, 好樣衰! (未陀bb時有97lbs)

大宅

tammyuen,
你就好啦, 咁瘦!
如果想身體好d, 我諗你太辛苦又太憂心喇! 之前都睇過你的留言, 知道你真係超辛苦! 放鬆d唔好比咁太壓力自己啦! 飲食方面, 其實我覺得飲多d湯水就夠架喇!

男爵府

tammyuen,
唔可以飲酒嫁.

3個辨法:
1. 泵少d. 半夜唔好起身泵(2:30). 初頭會漏濕曬, 過一星期到就無事啦. 你有得一覺訓天光, 身體會好好多.(阿囡介左夜奶, 我簡直有重生既感覺啊, 皮膚都靚左)

2. 飲紅祖龍眼水. 就咁保暖杯焗來飲都得. (早一排泵完都頭暈, 飲左之後就唔暈啦)

3. 食多d飯. 一日2杯奶.

大宅

小新媽媽,
多謝妳d見意!
1)泵少d, 半夜唔好起身泵(2:30) 想今個星期日先開始....(但昨晚半夜開始個泵機short short地,無力咁,已換新電都唔得,搞得要用手擠...)
2) 飲紅棗龍眼水, 昨晚一泵完奶好頭暈眼花,即刻試左飲,飲完之後覺得成個人好滾,成身出晒汗..今晚會繼續試試如何..
3) 食多d飲, 自泵奶起都已食多好多飯, 反而奶就少飲左,可能陀bb飲得太多怕左,但我會改善一下...

大宅

re: 紅棗水 - 千期唔好煲, 只需輕輕滾了繼續焗就可以, 繼續煲的話會好醋&熱氣。

大宅

to : gigiso,
嘩! 多謝妳話我知, 唔掛得我番左來公司成個鐘, 重有汗流緊啦!
thank you so much !!

男爵府

餵人奶的同時自己亦都要補充番鈣質, 所以每日至少兩杯奶。 飲媽媽奶粉都幾好, 營養充足。

大宅

我每次都用保溫壺d水焗紅棗龍眼水的,昨晚是第二次飲,但開始又生痔瘡了(懷孕中間開始生,產後好左)
想今晚試減少d紅棗,看看有無幫助先....

大宅

唔使飲太多架, 太多冇益, 不用好似當水飲
其實一個月飲幾日至一個星期都好夠咯, 不如飲多d清水仲有益

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊