論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

以前有我個EX MAID走時同周圍數我的不事。係SEPT請了一個NEW MAID﹐ 鄰家工人已經告訴NEW MAID 要小心我。當我話NEW MAID 時﹐她都黑面﹐重話去領事館告我! 我已給她一個月通知。如果再請工人點樣先吾比鄰家工人洗腦﹖

男爵府

隔離咩國籍, 你就唔請咩國籍囉

複式洋房

菲傭。但印傭可能識英文。
原帖由 chaklongma 於 11-1-21 13:36 發表
隔離咩國籍, 你就唔請咩國籍囉

珍珠宮

畀面勳章

先下手為強, 同新請既工人講定, 你隔離個賓賓會講你壞話, 如果你知點解個賓賓會講你壞話, 就話埋比你個新賓賓聽個原因, 如果佢係都要聽佢個同鄉姊妹講, 咁都冇法啦, 咪試吓向隔離個賓賓既顧主投訴囉。

別墅

如果隔離個工人係一個8婆真係好煩, 我現在都驚, 仲要驚埋我親戚的工人呀~~~ 唉...
好似周圍都係8婆咁...
因我現在feel到個新姐姐都幾乖... 希望唔好比d8婆教衰曬呀!!!

複式洋房

我個工人真係信同鄉的話架。所以我先要抄咋。因為她對我的偏見太大啦!

原帖由 charmaine0301 於 11-1-21 13:58 發表
如果隔離個工人係一個8婆真係好煩, 我現在都驚, 仲要驚埋我親戚的工人呀~~~ 唉...
好似周圍都係8婆咁...
因我現在feel到個新姐姐都幾乖... 希望唔好比d8婆教衰曬呀!!! ...

別墅

原帖由 stephngan 於 11-1-21 14:02 發表
我個工人真係信同鄉的話架。所以我先要抄咋。因為她對我的偏見太大啦!

我明... 所以我都好驚... 希望唔會啦... d8婆真係好煩!!!

男爵府

俾我會去返佢個僱主度,
俾佢僱主了解吓這位姐姐如何友善,
懂得主動關懷同胞,
俾佢僱主了解吓這位姐姐如何善用時間,
懂得利用有限空閒時間去散佈訊息!:;pppp: :;pppp:

象牙宮

原帖由 stephngan 於 11-1-21 13:33 發表
以前有我個EX MAID走時同周圍數我的不事。係SEPT請了一個NEW MAID﹐ 鄰家工人已經告訴NEW MAID 要小心我。當我話NEW MAID 時﹐她都黑面﹐重話去領事館告我! 我已給她一個月通知。如果再請工人點樣先吾比鄰家工人洗腦﹖ ...

重話去領事館告你 - 因何事?
每次工人初來時, 我都會因她做事不上心, 求其, 不清潔被我責問, 我並會再叫她去詢問朋友; agent; 領事館等. 她這种工作态度, 工作表現是不是該被人問責? ?

工人互說是非, 是正常的.
如果你夠自信心, 可以直接對工人 : 我是有要求的雇主, 你在我這里打工, 須跟足我的要求/指示, 不過如果你有更加好的理由/更有效的方法, 我也會向你學習跟你那套.

"黑面" : 我會直說我討厭人黑面, 每人都會做错, 做了能改就行了. 黑面也不能把事情搞好.

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

你直情要過去按門鍾, 問個工人點解要中傷你, 全程要拍底佢, 留返俾你新請工人睇, 等佢知道你唔會甘容易俾人蝦.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢哋係咁ga啦! 唔單止鄰家, 整個屋苑, 停車場, 街巿, 總之可以聚集的地方, 就會有蜚短流長, 佢哋強項係~每當有新面孔工人嚟, 就會同佢講僱主是非, 我而家都費事請賓, 轉請印了.

老實講, 就算你按得住鄰家家傭把口, 又可以按得住其他傭的口嗎? 啲傭係鈡意周圍唱的.

男爵府

Agreed agreed~! my case is worst la.. my 99's maid ar... luckily now i changed to 菲傭~ previously was Thai!!!

i not dare to hire Thai maid now la

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-1-21 16:26 發表
佢哋係咁ga啦! 唔單止鄰家, 整個屋苑, 停車場, 街巿, 總之可以聚集的地方, 就會有蜚短流長, 佢哋強項係~每當有新面孔工人嚟, 就會同佢講僱主是非, 我而家都費事請賓, 轉請印了.

老實講, 就算你按得住鄰家家傭把口, ...

水晶宮

有成層樓咁多既工人,你避有一個,唔避得第二個.
不如請泰傭啦.真係.

多口問句,佢做咩要去領事館告你?

複式洋房

每次當她做錯已我罵她時﹐她就話去領事館。之後事情掉淡﹐我問她為何要去領事館﹐她說是鄰家工人教她。我一響請開OVERSEA MAID﹐ 諗著她會純D﹐點知尼個工人會比人紛陶。以前鄰家工人未搬來都無是非。

原帖由 333s 於 11-1-21 16:17 發表
重話去領事館告你 - 因何事?
每次工人初來時, 我都會因她做事不上心, 求其, 不清潔被我責問, 我並會再叫她去詢問朋友; agent; 領事館等. 她這种工作态度, 工作表現是不是該被人問責? ?

工人互說是非, 是正常 ...

複式洋房

我打去領事館問我的情況﹐領事館話如果有工人的名就可以作出投訴。但有咩方法拿到鄰家工一的名﹖

大宅

畀面勳章

你首先要教咗自己個工人先,凡事要用自己既判斷,唔好咁易相信人,若然你係樣樣野都做得好既話咁都唔使話你啦,每個顧主都有唔同既要求,如果你係跟唔到既話我諗你都係唔適合打我工。要記住你咁遠來到係搵錢既,啲無謂人講埋啲無謂野你唔需要理,我對你好唔好你自己知亦無需要同人交待。你再同你個工人等佢放下風聲,再咁周圍講唔排除會搵律師告佢,要佢賠償番你聲譬受損既損失。

子爵府

其實都未必真係完全關乎鄰居個工人o既,自己個工人一放假就見到大堆同鄉,佢地當中d是是非非更多更多~~

可能樓主個工人容易受人影響啫???咁無左鄰居工人結果遲早亦都一樣!!

唔洗理其他人o既是非,把口係人地,人地講乜無權管,自己請個工人係要聽人講幾講又信晒,咁佢有時間聽咁多是非都唔慌做得好,,,

清者自清啦!!無野怕人地講~

大宅

同意, 我就係甘啦, 我姐姐依傢做左 over 一年,
佢初來就有人同佢講,
你太太好麻煩之前個姐姐成日俾佢 ...
(因為之前姐姐攪到呀仔周圍傷痕又污濁冇常識)
點知佢來左一星期就打碎我個聚寶盤,
佢同個agent fan講一定俾人炒,
agent話都冇投訊你 ...
所以知D人亂講, 仲都算俾心機做野

原帖由 cameo 於 11-1-25 20:42 發表
其實都未必真係完全關乎鄰居個工人o既,自己個工人一放假就見到大堆同鄉,佢地當中d是是非非更多更多~~

可能樓主個工人容易受人影響啫???咁無左鄰居工人結果遲早亦都一樣!!

唔洗理其他人o既是非,把口係人地,人地講乜 ...

首頁

尾頁

跳至