跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

有冇bb可以唔洗奶咀一教訓到大天光?

我個子峰訓教要靠奶咀先可以識得訓著,
而且晚晚醒幾次o係度o依o依ya ya咁,
跟住比個奶咀佢又訓番,試過一次我突登
唔比佢,睇下佢會唔會識得自己訓番,點知
佢喊到成個醒晒tim呀,結果都係要比,我依
家開始擔心再係咁落去都唔係辦法,我唔想
佢以後訓教都要靠個奶咀呀!有冇好方法呢?
:-( :-(

男爵府

Re: 有冇bb可以唔洗奶咀一教訓到大天光?

我無俾奶咀亞B啜呀, 佢而家瞓覺都會間唔中醒一次...

大宅

我亞囝個半月大已經可以一覺瞓天光架啦....有時我甚至認為佢應該係豬年出世?????

珍珠宮

楓楓由細到而家我都無比奶咀佢食, 而且佢兩三個月大到而家都可以瞓到天光架, 要戒就快d戒啦, 不過一定好辛苦, 所以一早唔好比bb知道有呢樣嘢, 就唔洗要戒咁辛苦

大宅

我隻瑤瑤豬由細到大都唔食奶咀,最長記錄足足訓左十二個鐘

而家一教訓到大天光,都起碼八九個鐘!!

大宅

我大細孖一兩個月時都有比奶咀,後來就無比lu。但細孖到現在每晚都會醒一兩次,都唔知點解每晚都要醒。

大宅

Anson一直都冇食奶咀,但平均都可以瞓到8-9個鐘

大宅

子峰mama,

有河馬仔陪阿子峰仔做奶咀bb呀
佢冇咗個嫁妝奶咀係訓唔到架....又真係唔知點同佢戒好,唔俾佢又好似好慘咁.........

侯爵府

好媽媽勳章

唔得,等我狠心d搵日同佢戒o左佢至得,
不過唔知呢日係幾時呢........?
係呢,各位唔洗奶咀都識訓教o既bb,咁
佢o地平均需要幾耐時間入睡呢?係擺佢
落床仔自己識訓著還是要抱住等佢訓著至擺
落床仔呢?又有幾多bb係同媽咪訓o既呢?

大宅

子峰mama :
希望你快d幫子峰戒到奶咀啦
1.思晴一向都冇食奶咀o既習慣,有朋友俾過一個奶咀我,但到而家都未用過

2.佢多數係一路食最尾餐奶(係夜晚十一點至十二點半),食到咁上下就會訓著,咁我地咪抱佢落床訓,
或者佢食完,係咁易掃下風就放佢落床,雖然佢鬼打咁精神會企響床撩我地同佢玩,咁我地會關燈關電視,落簾,繼續做自己野,唔理佢,一陣間佢就會自動去訓.
我都試過有一派佢要我抱到佢訓著左,先放佢落床,呢派就少d.

3.除左思晴六個月有一次發燒同有一次去camp,我地先抱佢同我地訓,除此外之,咁耐都未試過訓同我地張床或一齊訓,最多係星期六唔駛返工,佢醒左,我地仲想訓多陣,先抱佢上黎我地張床度玩一陣

我家有三個妹...

侯爵府

好媽媽勳章

咦!乜剩係得河馬仔同子峰兩個奶咀b咁少咋......
我諗我o地真係要好好檢討o下至得喇!
其實佢出世後我都立下心腸唔比佢食ga,但頂o左兩個幾月
終於頂唔順呀,佢除o左飲奶同訓教之外,就佔o左七成o既
時間係喊o既,而且好多時十一點幾揍佢訓,攪到半夜兩點
幾都未訓得著,真係攪到人都顛呀!所以最後我都屈服o左
o羅......,咁以後我先有好日子過咋

男爵府

ERIC都無食奶咀架.佢仲係一教就瞓到第二日10點幾.
真係好好彩,不過可能佢似我咁LAZY掛 .

別墅

浚浚都唔駛用奶咀都可以訓天光,不過間唔中都會醒吓! :-P

大宅

子峰mama,
我都想嘉駿戒奶咀, 可惜最多都係1半1半, 未戒到, 我都唔想佢食, 驚佢壞牙.

大宅

子峰mama,
你要安排一個瞓覺嘅環境比佢(如暗淡嘅燈光同柔和嘅音樂) , 等佢知道一有呢啲嘢就要瞓覺 . 初時未必得 , 但要有恆心不斷試 . Anson四個幾月大就自己一個人瞓一間房 , 佢一直都瞓得好好 . 我而家日頭嘅小睡時間都係用以上嘅方法等佢依時休息 , 佢so far都follow到.

大宅

我盈盈都係要食奶咀訓咖 =.= 不過佢訓左我會muk左去.
佢而家差不多晚晚都喊幾聲, 我估係日頭玩得太癲la, 所以佢喊我要比返奶咀佢先訓到. 其實抱佢都得既, 不過將佢抱來抱去好"支力".

公爵府

子峰mama, 其實 子峰仲細, 你冇必要要咁快幫佢介奶咀, bb 食奶咀係因為要安全感姐, 到bb 大下大下有足夠安全感後就會唔食架啦. 每個bb 都唔同, 亦冇必要同其他bb 比較.

首頁

尾頁

跳至