心聲留言

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好唔開心,我老公唔理我感受 : (

男爵府

Re: 好唔開心,我老公唔理我感受

我好明白你嘅感受, 因我以前都同老爺奶奶住, 搬了出來才半年左右, 自從搬出來以後, 雖然洗費是多了很多, 但一家人真的很開心, 誇張地講句, 可以呼吸到自由嘅空氣!!

你都好, 你還喜歡你的奶奶, 但我已到了不喜歡他們的地步, 老爺奶奶還有老公個阿婆一起, 時常吵鬧, 3個老人家真的很煩, 我做什麼他們也會留意, 有時還會表現不滿。

但我比你好運是因為我老公都不喜歡他們, 覺得同佢地住冇自由及麻煩, 所以我一開口說想搬佢就話好了.

其實你不防問問你老公不想搬出去嘅原因, 或可同佢商量一吓, 睇吓佢嘅睇法都好呀. 就用唔夠地方住這個point同佢傾啦.

禁止訪問

複式洋房

HIDisneyPixar,

MY 處境 SAME AS YOU. :-( :-( :-(

我依家同99住好多麻煩(400ft),好想可以早日搬走, BUT老公就想同爸媽一齊過下半世,我VERY想一家3口開開心心咁生活, 可惜,他沒有理我FEEL,只覺得我自私(HE WANT TO TAKECARE 老人家).
I THINK"始終要有回自己的家庭,這才算美滿自由啊!"

NOW, I DON'T KNOW HOW TO SOLVE THE PROBLEM!
IF WANT搬走(NO $$), IF NG 搬走(I'LL DIE) AR!!

禁止訪問

複式洋房

我之前處景同你一樣,但係你細心D諗吓,如果佢對自己父母都唔愛錫,咁佢點會愛錫你呢.其實一齊住係有困難,要互相容忍同遷就,多商量,咁對你老公同佢屋企人會好D.你可以常試吓.唔開心既日子一定會過去.

複式洋房

我之前處景同你一樣,但係你細心D諗吓,如果佢對自己父母都唔愛錫,咁佢點會愛錫你呢.其實一齊住係有困難,要互相容忍同遷就,多商量,咁對你老公同佢屋企人會好D.你可以常試吓.唔開心既日子一定會過去.
JOYCEIP8677 寫道:
HIDisneyPixar,

MY 處境 SAME AS YOU. :-( :-( :-(

我依家同99住好多麻煩(400ft),好想可以早日搬走, BUT老公就想同爸媽一齊過下半世,我VERY想一家3口開開心心咁生活, 可惜,他沒有理我FEEL,只覺得我自私(HE WANT TO TAKECARE 老人家).
I THINK"始終要有回自己的家庭,這才算美滿自由啊!"

NOW, I DON'T KNOW HOW TO SOLVE THE PROBLEM!
IF WANT搬走(NO $$), IF NG 搬走(I'LL DIE) AR!!

禁止訪問

大宅

Dayo 的老公回應:

浩天靚媽的觀點有些意氣用事吧! 為什麼 DisneyPixar 要同老人家住呢?開始時總有其原因!這樣表示 DisneyPixar 一開始時應該答應了一同住,現在要[反口], 當然要有很合理的理由.

我想告知大家, D 男人多數往解決問題的方向想事情, 那麼:
1)DisneyPixar 有無做過D咩等佢老知道現在出了問題, 即DisneyPixar對仍然一起住有反感, 可能不能再忍耐了(她已在尋求幫助!)
2)吾係話迫到老公搬出去就可解決, 這可能只解決了DisneyPixar的感受問題罷了, 造成問題的各種原因並沒有除去. 隨非你可以替你老公洗腦, 如果不能, 那麼你老公堅持要同老人家一同住的原因/需求如何能滿足, 那你老公以後會如何看你? 若咁Q老人家有咩事, 老公會如何想事情, 會不會自責? 會不會怪你? 所以單單迫佢搬出去吾係辦法, 分分鐘因此產生更多爭執
3) 主要辦法應從 如何能滿你老公的需求(eg. 照顧到老人家), 又解決到你的不滿, 要具體提出到雙贏的辦法才可說服老公

可能的建議:
a) 一定要話比老公知你現在面對的問題
b) 找出所有具體有說服力的原因(如子女讀書問題, 你真的看過醫生可能會因現在的情況令精神出大問題,..)去說服你老公, 一定要有道理的
c) 我看不到 DisneyPixar 提過搬出去有經濟上的考慮, 那麼如果major problem只是空間問題,可否搬往較大的單位(仍然一起住)
d) 搬去同層樓的附近單位,那樣可以繼續照顧到老人
e)事情會否到了很嚴重的情況,DisneyPixar 會否換個角度看問題, 調整自己的想法往往可以解決此刻認為很重要的問題

[url=http://lilypie.com][img]

禁止訪問

男爵府

又想照顧佢地, 又想唔同住, 不如睇下樓上樓下或者左右隔離街, 有冇類似單位搬近d, 行幾分鐘就到果d啦, 平有平租架姐, 唔會使得好多錢架喎, 至緊要目的達到丫嘛, 有心搵的話起碼有個希望丫, 如果一開口就話冇可能有的話, 乜野都唔做, 機會等如零架渣喎。
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

首頁

尾頁

跳至