自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

春運驚現孩奴
母扮凳讓女坐2011年01月22日

內地春運出現「超級孩奴」!上海火車站日前一段畫面引來網民爭議,當地一對準備搭火車回鄉的母女等車時,母親怕女兒站着腳痠,自己蹲下充當「人肉板凳」,讓女兒坐着歇腿。只見大腿上十多歲的女兒坐得悠然自得。

視頻中,穿黑衣黑褲、戴着白口罩,穿着高跟鞋的母親半蹲下,坐在她腿上的女兒原來不是兩三歲的小童,而是樣貌十一、二歲的少女。女兒身穿衞衣及棉外套,戴着黃色口罩,一派悠閒、粗魯地張開腿坐着。二人身邊放着大包細包的行李,兩母女都理所當然似的,一個坐着,一個被坐着,全不在意。

十多歲女兒不理母腳痠
更誇張的是女兒坐着坐着,屁股還不時往後挪動,好坐得更穩,沒理會媽媽會不會腳痠。拍攝者指,這對母女應是要搭春運列車返鄉,卻來得太早,站裏沒地方坐,只好這麼冷的天還待在戶外,當時上海氣溫為零下 2℃、 3℃,母親的行為令人感動。
不過一眾網民看後卻熱烈爭議,有網民直呼場面令人感動,不過也有網民感嘆,旁邊那麼多箱子行李,坐行李也可以,為甚麼非要坐媽媽的腿。有網民更指,一孩政策下,不少家長都把子女寵壞了:「又不是三歲以下的小孩,這樣溺愛是錯愛」、「不知道以後這孩子會不會對母親也這樣」。也有不少網民為視頻中的母親揑一把冷汗,稱「自己種的果自己吃,儘管不好吃」,直呼家教應該跟得上時代才行。

我真係唔係個好媽媽, 連我6歲的女兒和4歲的兒子我都唔會比佢將我當凳坐. 這個媽媽真係偉大.

大宅

原帖由 蒨沂媽媽 於 11-1-22 12:27 發表
春運驚現孩奴

內地春運出現「超級孩奴」!上海火車站日前一段畫面引來網民爭議,當地一對準備搭火車回鄉的母女等車時,母親怕女兒站着腳痠,自己蹲下充當「人肉板凳」,讓女兒坐着歇腿。只見大 ...

我就覺得慈母多敗兒law.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我唔覺得咁叫偉大囉!係過份溺愛,過份保護,個女咁大個都好意思坐落去,就知個女比寵壞到唔識得分別是非啦!

伯爵府

魅力王子 好媽媽勳章 畀面勳章

我個女一定唔會座.

侯爵府

醒目開學勳章

原帖由 GG-MA 於 11-1-22 12:58 發表

沒錯, 愛佢反而害佢就真

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

呢d唔係愛,根本係縱!!咁大個女企一陣都唔得?我個女(3yrs)等車嗌攰我都係叫佢忍耐咋!呢個女遇到唔稱心嘅事,我諗佢打阿媽都做得出!!:censure

伯爵府

開心吸收勳章 環保接龍勳章

哈! 原來"港孩"並非香港兒童的專利。

貼切地講, 原來有比港媽更"港媽", 失敬, 失敬!!!

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

同意

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都係咁話...

禁止訪問

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

子爵府

不敢恭維

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

無嘢講. 個老母就話鍚到佢燶啫, 都算啦, 但個女十幾歲, 又唔係唔識嘢, 咁都忍心坐住個老母, 呢樣先 O 咀. 真係不孝.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

可以日後又多宗阿女打阿媽了.

大宅

真的真心地認為這個媽媽偉大嗎???

侯爵府

畀面勳章

咁做唔係叫偉大,
係害左佢!

男爵府

唔明點解個囡可以安坐得如此大模施樣?
咁大個囡, 唔通唔識媽媽很累的嗎?

複式洋房

一個不孝, 一個過份溺愛, 兩母女咁做人落去, 死路一條!!!!

不知所謂, 無眼睇!!!

侯爵府

好媽媽勳章

春運搭火車回鄉 ... =>穿着高跟鞋的母親...

She must be a super woman!

原帖由 蒨沂媽媽 於 11-1-22 12:27 發表
春運驚現孩奴

內地春運出現「超級孩奴」!上海火車站日前一段畫面引來網民爭議,當地一對準備搭火車回鄉的母女等車時,母親怕女兒站着腳痠,自己蹲下充當「人肉板凳」,讓女兒坐着歇腿。只見大 ...

洋房

俗語話:一個愿打,一個愿挨

首頁

尾頁

跳至