自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

支持!!!!

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

雖然我小朋友有7歲多唔需要食奶粉,但我都會支持,呢2年我想過生多個小朋友,但一諗到要周圍搵奶粉,擔心搵唔到奶粉BB冇得食,搵到奶粉D藥房又開天價,好似比人打劫咁,一諗到呢D問題令我卻步唔敢再生第二個BB。。。
執子之手,與子偕老~

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我支持

大宅

畀面勳章

回覆 1# fish987 的文章

我支持,香港人要團結!

別墅

支持!!!

自己剛生左bb, 食開母乳,但係都驚緊駛唔駛儲定大仔奶粉,見到同事日日lunch四圍去撲a+3號仔,自己又戥佢辛苦,又擔心...

生個b都夠晒辛苦夠多野擔心,連奶粉都驚佢無得食... 真係人都癲!!

男爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

支持!!!!

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

我的小朋友是食日本水貨奶粉的.

如果日本要開徵奶粉離境稅, 我就要幫小朋友食香港奶粉, 但係我小朋友食香港奶粉, 便便好似粒石咁....

將心比已. 內地人要香港奶粉也迫不得已... 佢地食內地奶粉, 唔係便便似粒石, 係個腎會變有石, 或者變成大頭娃娃.

我覺得, 開徵離境稅不是治本方法, 治本是要奶粉商加多供應量. 香港人買奶粉有優先. 這樣也是利己利人的方法.
津小生及非牟利幼稚園園生的窮媽媽! ;)

別墅

其實我都明白國內人點解會咁,但我不滿既係香港政府吾做返d野law,見我地個個家長成日買吾倒奶粉都吾幫下手,我既要求好簡單,只要可以好容易同埋以合理既價錢就可以買倒奶粉既,就心滿意足了~至於離境稅其實都ok呀,如果佢地係自用既怕咩限制姐!

別墅

原帖由 nicolemummy 於 11-2-3 20:53 發表
我的小朋友是食日本水貨奶粉的.

如果日本要開徵奶粉離境稅, 我就要幫小朋友食香港奶粉, 但係我小朋友食香港奶粉, 便便好似粒石咁....

將心比已. 內地人要香港奶粉也迫不得已... 佢地食內地奶粉, 唔係便便似粒石, ...
聽人講,日本政府好似有做d吾知咩保障自己國民伽~

複式洋房

我剛剛睇到YAHOO拍賣有好多奸商抬高左美贊臣奶粉

出售, 仲一箱箱咁出售,高價可以去到300HKD一罐A+1號, 如果同美贊臣廠商直接拎貨先255HKD.

佢地抬到咁高唔好去搶! 睇到真係好嬲請媽咪們唔好助長炒奶粉

壞風, 直接打去廠商買, 255一罐, 可以一次買3罐仲免郵費. 美贊臣電話:2510 6321.

到YAHOO拍賣打美贊臣就見到好多可恥既奸商!!!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

support!!!

子爵府

支持...支持!!

男爵府

畀面勳章

回復 14# fionali3721 的帖子

推出四十二萬罐嬰兒奶粉應付新年期間需求-->I nearly check my Manning nearby everday but they said no stock come for the whole week !

大宅

2018復活節勳章

支持!支持!強烈要求政府立刻正視問題!!避免奶粉商,零售商坐地起價!

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至