想生BB

跳至

洋房

想轉工, 又想生bb

好煩呀...剛剛找到一份新工..人工好好..所以遞了resignation letter...但舊公司又加我人工留我, 但要負責更多workload及老闆好麻煩 ($$跟新工差不多)

舊公司13個月糧, 長短週, 12天大假, 要OT, 不用probation, assist 3-4 managers, increase workload (uncertainty)

新公司12個月糧, 5.5日, 7天大假, 可能不用OT, 3個月probation, assist 1-2 bosses, job natures - personal assistant (uncertainty)

我好難決定, 你們可以幫吓我分析嗎

因為我想生bb, 又怕轉咗新工就有bb不太好, 好似呃佢產假咁, 另外我好想知 (i) 係咪一定要做滿40weeks才可以有有薪產假呢 或 (ii) 還是在預產期對上數40weeks就可以呀 (=10個月懷孕期囉).

你們認為新公司會介意我上工不久就懷孕嗎 :-(
你們認為最好做滿多久才bingo好呢, 真的好煩

別墅

Re: 想轉工, 又想生bb

係咪一定要做滿40weeks才可以有有薪產假呢 === yes ar....
我会視乎舊工作開不開心.另外.新工只有7天大假..又 5.5
days... that means 你只有 52 days 的 Sunday off

但舊工是長短週, 即是 26 天 Sat + 52 天 Sunday
你要將月薪 計算在內....最重要"開心" !!!

Hope it helps !

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我覺得如果想生bb
穩定的工作環境好緊要。
我係bebu mama~~我同bebu baba都好鍚bebu bb架~~bebu b你快d來啦!!!!be~~bu~~be~~ bu~~

大宅

咁點解你會搵工呀?如果我係你, 我會想:
1, 是否舊公司做得好唔開心,非走不可? 可否當遲走1年.返10個月,收12個月糧. 我有朋友因做得唔開心,所以生完就無再返工.你會唔會咁打算呢?
2, 老闆麻煩 - 是工作, 還是人事... 其實新老闆亦有機會好麻煩
3, 和現在班同事相處ok嗎?如果有咗,同事會體諒嗎?
4, 自己生育年齡及工作態度 - 如果你做事認真,返新工,你實會"全力以付", 壓力加重, 好自然會遲一步生bb(有計劃).當然, 舊公司你都會"全力以付", 但你會知先後次序.

其實工作environment 係非常重要,會對bb有影響呀!
take care!

大宅

Hello raynthia

If I were you, I will not resign since a stable environment is important for pregnant. Most importantly, your new boss & company may not be considerate to you since you are new to them. ?-(

大宅

Agreed,

前年我又係轉左一份新工, 好 demanding performance, 同埋要成日出 trip, 本來我都想快d 生, 但好擔心剛開左個頭交俾人會好煩, 公司d人都會 gi gi ghor ghor..自己都唔想係好亂的時間生仔..尤其要抖時, 人地日日 call 自己, 會心煩.. 所以妳不如睇定d, 係舊公司生左, 適應左新B一段時間, 再轉新工都唔遲... 到新工時, 表現都會好d 啦..

別墅

KiKiYinYinBB,

你黎個問題, 我之前都上黎問過, 真係好煩呀~

最後, 我都決定係舊公司生埋bb,到時再決定走唔走..,
因為黎度環境安定, 可以安心d.

其實轉新工, 要重新適應環境, 可能到時又有其他因素,
(eg. 如你唔鍾意黎份工, 可能又想轉啦),
咁可能會再遲d先要bb啦...

大肚對媽媽黎講, 心情好唔好都好緊要呀~

洋房

好多謝各位姐妹的意見呀
咁我還是等bingo生完bb...才計劃去向好了
現在唯有先忍

子爵府

好媽媽勳章

我都係諗緊呢個問題

我打算生完 bb 先找新工作
要離開這個鬼地方
就要加油
希望盡快有 bb

男爵府

我又係想出年生多個啊, 不過我琴日去左見工, 今日放工又係見工, 我原本係做秘書o既, 不過因為結o左婚無咩要求就搵左份唔駛ot, 準時番工準時收工o既receptionist做, 不過title係receptionist但係admin d人唔做or做唔晒就比晒我喎, 我就 之前諗住receptionist無咩壓力o架麻, 點知依家又要做咁多野咪搵工走囉

複式洋房

hi all,

我是新加入ga 我都有此問題呀

我間公司真係好黑人憎o架 我入職時我呀頭同我講, 我地13個月糧+bouns. touch wood, 過去幾年bouns都分得好好(都有約5-6個月bouns). 不過, 當"黃馬掛"上任高職後 :cry: 唔好o既事終於發生, 大大老闆(是西人)經洗腦後, 搵我o地呢d搵到錢o既部門開刀 言談之間擺到明出年會cut左bouns, 又講到明唔會有人工+. 我o地聴了之後好好嬲 o希 無家庭壓力o既就話可以脫離呢個鬼地方 :-( {因已有人resign啦 攬到事氣好低落, 人人都好似好恐慌 }. 我都好想搵工呀! 但我已過30+, 再唔生就會too late. 但又驚生完年紀大走唔到. 我真係唔想留係一間咁衰o既公司呀 :-( 最重要係收入低左, 好驚唔夠錢養bb, 如果妳地係我會點做呀  比d意見呀!!thanks

跳至