論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

新工人唔識廣東話!!!!!!!! 点算!!

Dear Sisters

Please give me some advises, my agent just called me that my maid in land in HK with them but they just found out she is not very good in cantonese. She only understands simple cantonese. What shoudl i do w/it, my maid will be sent to my home on coming Friday. :-( :-( :-(

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Re: My maid don't understand cantonse

同 agent 傾吓
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

民房

Re: 新工人唔識廣東話!!!!!!!! 点算!!!

有呀, 我已經叫佢地make sure 廣東話要溝通到, 点知禽日打電話嚟話, 個妹到係香港, 但是廣東話簡單冇問題, 深就唔明白, 但是深的定義系点呢???

Agent 話用住先, 唔得換個, 但系我話我唔會補一個月, 因為系agent的問題, 初初樣樣ok 冇問題, 到而家就EE哦哦

侯爵府

可唔可以真係試吓先, 可能無你想像中咁差呢...如果真係唔得, 佢哋有責任換過個俾你架.

民房

都要用住先啦, 我個女放暑期啦, 都要搵人睇一睇, 唔得就要換嫁啦, 真系想c. :-( :-( :-( :-(

大宅

Re: 新工人唔識廣東話!!!!!!!!

妳唔好咁灰住先啦,我個工人初黎時都係廣東話麻麻的,妳同佢講多D ,叫佢唔明就問到明為止,佢地學廣東話都好快的,祝妳好運呀!

民房

謝謝你的鼓勵

大宅

妳同我個case一樣, 我仲慘過妳, 我係要佢揍bb, 佢咩都唔識講/聽, 佢5月26日黎, 我教左佢2個月, 都係要炒.

由於佢懶學, 做錯野唔認, stupid得好緊要, but 佢識借d 2 唔做野, 衰野就醒, 一黎就識問人有幾多日假, 同佢出親街實liu佢d同類講野, 依賴人.

妳都好, agent 都會同妳講, 我間agent 好衰, 而家仲要我補一個月比佢炒佢, 好貴....

之前有mami email 左d 中英印翻譯比我, if 妳想要, pm我妳email address, 我send比妳啦.

民房

我就係怕佢會扮野, 扮唔明, 所有野唔做, 我就慘啦 :evil: :evil:

複式洋房

你果件教

大宅

係.. 而家我都stupid左, 有時都好可能係佢唔想做就扮唔明...

聲明先... 我果件唔係underpaid架, 正價架

chunchun... 我果件初初黎就係噤, 咩都係係係, 擺明睇得出佢唔明, 都答係係係. 噤我叫agent上黎, 係agent面前教佢, 叫agent 翻譯, 每次我叫佢做咩, 佢都要講番出黎太太叫佢做咩, 雖然有時佢唔明果句野係咩, 但係最少講多左, 學多左野, 噤會好d囉. 仲要叫佢唔明一定要問, if 唔明又唔問, 佢就冇得做, 要返屋企. 噤佢都會問下妳既.

我果件, 好快冇幾奈就識得 "我唔知" "唔關我事" 尋晚仲問我煮幾多菜先夠... 都煮左40次飯啦起碼, 都唔知3個人食幾多野咩

翡翠宮

哎你地唔好咁擔心啦船到橋頭自然直, 我個件在港做左四年野話以前D僱主無同佢傾計喎所以都係聽唔明同唔識表達, 但我覺得佢地係扮野多過咩囉, 所以唔使理咁多總之比個下馬威佢地你幾時仲未學識就要預左執包伏, 我個件聽唔明 博咀都不知幾叻呀 成日扮失聰咩都要我叫幾廿八聲先應我一聲 鬧極都係咁死都唔改真係睇下我可以忍多佢幾耐咋.

民房

我今晚會到 agent 見一見個工人, 睇下点樣再打算, 我想有啲準備, 廢時星期五嘔血, :evil: :evil: :evil:

大宅

chun-chun...炳佢佢都唔識聽 ==> 係, 所以我唔會鬧佢, 只會做番一次啱比佢睇, 有時想explain下點解噤做, but 冇心情, 因為講佢都唔會明

有一日我放假, 見到佢倒左d wet tissue 落個廁所度 會"室"架... 佢即刻答"第一次" "冇" "唔係".....

今朝又見佢用條乾沙巾幫我個仔"沒"眼 c 教過佢n噤多次架啦... 要濕架馬..... 佢答"係" "係呀", 都係企係度唔郁.

but 我有d friend d 印印真係好快學識, 祝妳地好運啦....

複式洋房

有一個website有單字翻譯 ...不防look look 可唔可以有d 幫助. 對我都幾有用同工人communicate and teach 佢cantonese...

Click Here~~

waiwai99 寫道:
我今晚會到 agent 見一見個工人, 睇下点樣再打算, 我想有啲準備, 廢時星期五嘔血, :evil: :evil: :evil:

翡翠宮

我到家陣都仲教緊佢講廣東話, 前日同佢講用嚮螺黎煲湯, 後來隔左陣我叫佢覆我一次要用d咩黎煲湯睇下佢寫得啱唔啱, 點知佢同我講話鎖頭聽到我一頭霧水咪再重覆一次囉, 點知諗諗下我話個d唔係叫鎖頭係螺頭呀. 真係比佢激死又笑死.

不過我都係建議你去agent到見下同個工人溝通下先, 真係太差的話都咪要, 免得要比一個月代通知金.

水晶宮

你個工人係菲 or 印?? 識唔識英文??

我菲傭話在港打4年工都唔識廣東話, 好在佢英文唔錯, 我地平時都溝通得到.

我覺得工人多數會話自己唔識廣東話, 咁就做錯o野就有籍口. 不過說實在, 廣東話比較覆習, 唔係咁易掌握.
waiwai99 寫道:
我就係怕佢會扮野, 扮唔明, 所有野唔做, 我就慘啦 :evil: :evil:

複式洋房

hkcindy

我果件係正價

別墅

我果件都冇得頂架!今年42歲,佢話佢係Singapore 做過4yrs, 話識講小小廣東話,仲要識煮中國菜,自己湊小朋友, 我請佢因為我小朋友將出世,同埋年紀大D定性D. 6月頭嚟到, 廣東話??sorry吾覺佢識喎! 用英文同佢溝通,我都經已吾叻,佢比我更甚,同我講嘢仲要夾D實話落去,死未?? 吾識講咪用body language,開頭都ok嘅. 煮中國菜?? 自己煮冇咁嬲,用油太多,太鹹,成鬼日煎魚,講過好多次,教佢煮一次豉油鷄翼就永遠都係豉油鷄翼,又冇記性,小小事就慌失失,有事發生吾會自己出聲,要等我自己發現佢先至同我解釋,就係湊小朋友亦係令我有意炒佢嘅原因,完全吾掂,講極都吾明,轉個頭又問,如果我返咗工咁點算,我再冇耐性慢慢教佢及冇良好賓話再同佢溝通落去!!

伯爵府

BK猜猜猜慶中秋

我响圖書館借咗本書 : 印尼女傭溝通手冊(書)仲有VCD(廣東話及印尼話),你可以去圖書館借

我工人來咗年半,有一次煮飯得我和工人加我個女(3歲),她煮3個翠玉瓜,但仲有其他餸

hkcindy 寫道:
係.. 而家我都stupid左, 有時都好可能係佢唔想做就扮唔明...

聲明先... 我果件唔係underpaid架, 正價架

chunchun... 我果件初初黎就係噤, 咩都係係係, 擺明睇得出佢唔明, 都答係係係. 噤我叫agent上黎, 係agent面前教佢, 叫agent 翻譯, 每次我叫佢做咩, 佢都要講番出黎太太叫佢做咩, 雖然有時佢唔明果句野係咩, 但係最少講多左, 學多左野, 噤會好d囉. 仲要叫佢唔明一定要問, if 唔明又唔問, 佢就冇得做, 要返屋企. 噤佢都會問下妳既.

我果件, 好快冇幾奈就識得 "我唔知" "唔關我事" 尋晚仲問我煮幾多菜先夠... 都煮左40次飯啦起碼, 都唔知3個人食幾多野咩

首頁

尾頁

跳至