懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我知道要戒吃蛋、牛、蝦、蟹、豉油、生魚,
請問還有什麼要戒吃呢?

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

鵝,筍嗰啲濕毒食物.
一定唔好飲生魚湯.生魚湯傷口埋得快,但會生肉牙.

別墅

請問要戒幾耐?

大宅

花膠呢?吃唔吃得?

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 3# somafa 的文章

如果只係為咗個傷口埋得靚唔靚,唔食個幾星期就夠啦.我2胎都係開刀,第一胎6日拆線,第二胎要多一日,拆線之後其實個傷口已經埋咗.但係短時間內食啲濕毒嘢,個傷口可能會有啲痕囉,因為表皮個傷口埋好咗,但係入面未好,入面啲傷口可能要幾個月先埋好晒.

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 4# bbrabbit2011 的文章

無聽過花膠食唔食得,我有煲花膠雞湯飲.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我果陣食左好多花膠,個傷口埋得好ugly,第2胎唔敢食tim....

但後尾有個朋友佢一d花膠都無食,但個傷口都係咁ugly,我估唔關花膠事.....

複式洋房

回復 1# 我愛Corina 的帖子

無論順產定開刀,產後兩星期都不應大補,吃一些平補就可以,尤其是妳要開刀的話,最好是產後三星期才開始進補,但都不宜大補.妳可問問妳的陪月(如有請的話,她絕對清楚什樣照顧妳及BB的).:)

大宅

Grandway24355, 請問平補的食物包括d咩呢?
雞會唔會不算平補呢?

原帖由 Grandway24355 於 11-1-24 10:00 發表
無論順產定開刀,產後兩星期都不應大補,吃一些平補就可以,尤其是妳要開刀的話,最好是產後三星期才開始進補,但都不宜大補.妳可問問妳的陪月(如有請的話,她絕對清楚什樣照顧妳及BB的).:) ...

男爵府

我也想知平補有dd什麼提供??
大補又有什麼提供??
謝.

原帖由 bbrabbit2011 於 11-1-24 10:10 發表
Grandway24355, 請問平補的食物包括d咩呢?
雞會唔會不算平補呢?

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

平補即係無葯材既滋補湯水(花膠唔算),大補即刻鹿茸.參嗰啲用葯材煲/燉既湯水.

別墅

我的醫生提我花膠同燕都不要太早食,傷口會埋得好啲,同埋拆線比溶線好啲

首頁

尾頁

跳至