論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

家裡的八達通卡原本有7,8張,但是最近發現少了幾張,上個週末故意拿出一張放在一個特定的地方,結果不見了,擺明是工人拿的。問她當然是一問三不知。但是事實擺明了,再追問就開始哭了,淚聲俱下的,我看了不知道如何是好?
事實擺在眼前,但是她又哭又發誓的,我該相信嗎?

你們的工人也會動輒以哭,發誓來證明自己的清白嗎?

大宅

畀面勳章

佢地有事冇事都係喊咗先,開頭我真係會有啲心軟,但日子耐咗都習以為常,後來佢地見呢招冇用跟住就會改為黑面。:;pppp:

子爵府

其實樓主你已肯定去試左個工人,咁都知係佢偷的話,佢發誓or喊,個結果都係佢偷啫??
問題唔係其他工人會唔會喊,係你諗住點解決屋企有個手腳唔乾淨o既工人啊!!!

洋房

工人的演技好到可以拿奧斯卡金像獎,我永遠都係信自己對眼!

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 +4熱血勳章

係呀!! 我阿媽個印印做咗16年, 阿媽當佢係女, 點知佢偷咗佢2隻錶, 又係喊哂又發誓, 又叫報警, 報咗之後返到屋企咪死死地氣認, 又簽哂借據, 後尾即炒, 但係$$就冇咗lu....

伯爵府

樓主有無mark低張octopus 既number? 如果工人有用過呢d偷去既octopus, 你真係可以報警拉佢架。

我唔會信工人既眼淚囉,我個bun夠誓神pat願話,仲話要請god來做証,佢無顧住傾計而令我個囡走失啦。 我日日見老師,老師都同我講工人既問題,你話我信邊個多d丫嗱?

你工人偷野係刑事,一定要嚴正處理。

水晶宮

如果擺明係佢,喊都無用.
我會大佢,如果佢唔認,我就炒.
我最唔鍾意講大話既人.

子爵府

I cannot type CHinese on my computer. But I want to say: never feel touched by their tears. Only deal with what happened.

Maybe you can try this: tell your helper that you have marked down the number on each Octopus card already. If you still cannot find those cards, you will report to Police, and the Police can always trace down to whover is using the lost card. However, if you can find those cards again, you will not report to police. (I hope you have really recorded the number on each Octopus card to protect yourself.)

大宅

我們都上班炒了她,怎麼辦?

她的眼淚好像真的。
我的卡也是真的不見了

她說大話是家常便飯了

子爵府

原帖由 summer123 於 11-1-25 00:29 發表
我們都上班炒了她,怎麼辦?

她的眼淚好像真的。
我的卡也是真的不見了

她說大話是家常便飯了

如果情況可以,咪plan吓點換人去照顧bb囉,又未去到聽朝就即抄o既階段,,,
不過,你都要明白,講大話係人都會,唔代表係啱,但手腳唔乾淨係嚴重問題!
喊唔代表d咩,,,我可以忍受一個蠢及做野慢o既人,但我自己真係忍受唔到品格有問題o既人,樓主換唔換人都好,工人個個唔同,亦各自有其優點缺點,我自己會個底線(我還好,我個女用工人時都已經係小學生),品格第一,照顧小女能力第二,,,,做唔到就抄!!

大宅

Don't believe their tears and sword

My bun bun told me that she has never used her mobile during the working time but she keeps her mobile in her jacket daily!

She always tears to say home sick and wants to leave but I asked her if she wants to go back to Philipine. She said no but just wants to leave to find another employer.

I left her go finally.

象牙宮

由細至大, 父母及家庭教育, 就是不可太相信別人/他人. 工人更加不可信. 父親從商, 小時我們都在國外居住, 一向都有請工人習慣, 養成我們習慣性只相信自己, 同帶眼識人.

只信事實的真相.

首頁

尾頁

跳至