自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教租約問題

我公司舊年年尾租左一單位,不過冷氣一路都唔凍,今年年頭我入黎做,就同房東傾過,佢就話冷氣唔係佢裝左,係佢以前租俾人時,d 人自己裝架,所以佢唔會維修。之後我同佢傾完o個次我加左雪種,都扣左佢維修費。過左兩個月雪種漏晒,宜家天氣酷熱,冇冷氣根本唔得,我打俾房東傾,佢話唔會再維修或更換新冷氣,如果以後我地唔租,佢會賣單位或自己收返黎用,到時要重新裝修。
我睇過合約,合約上有寫有3 部冷氣,不過冇寫維修問題,想請問有經驗架人士,我是否一定要出呢筆冷氣機費呢?

珍珠宮

Re: 請教租約問題

如果張合約有寫埋冷氣, 應該係業主維修的, 因為我個業主都係咁, 唔係駛乜寫落張約度, 況且你都試過claim佢維修費, 佢又俾, 咁佢仲拗乜??

大宅

以我經驗:
如果合約上有寫明有3 部冷氣,業主係有責任维修,
業主唔理,一般係租客先付錢修理後再保留單據追討,
並需發信通知業主,( 由其係公司约,清楚 D 好 )此為保障租客,萬一當完约收樓時,業主係有權要你負責修理番好部機俾佢 ( 因為根據合约精神,雙方交收都必需保持原來及屬良好狀態 )
試下再同業主商量,good luck

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

既然係合約寫明有3部冷氣,就即係承認呢d係佢財產既一部份,係有責任包維修架。
我份租約就無寫到有冷氣機同熱水爐,所以一切費用由我自己承擔。

複式洋房

agent告知應是業主負責, 但當遇著無良業主就麻煩,我就遇到啦,因有2個月按金在他手,恐怕他玩嘢!

大宅

你怕他玩

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

首頁

尾頁

跳至