嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位媽媽:
我兒子現在十一歲,一路有濕疹,但只限於大腿內側。
去年十二月,突然全身痕,抓得全身都是傷痕。
第一個皮膚科醫生話是急性濕疹,給了口服類固醇,之後覆診,再給一星期口服類固醇。吃藥時有改善,停藥後又返發。
之後轉第二個皮膚科醫生,就叫他不要沖太熱水,擦多幾次潤膚膏。千幾蚊診金就係聽這些意見。
問題是,無人可以告訴我他為什麼轉急性濕疹,為什麼過去十年只是大腿有濕疹,但一到十一歲,突然全身都是,又退不到。現在夏天,四肢都是一點點,有結茄,有傷口。
最奇怪的是,我見到他身上好像生暗瘡的感覺,即四肢會有紅色一粒粒,好像我們面上的暗瘡,有點就有白色膿頭。
這真的是急性濕疹嗎?

過去十年,他的濕疹未至於影響我,但現在大面積地出現,令我不知點算好。每日我都是提心吊膽上班,回到家就驗他皮膚,見到沒有新傷口就好D,見到惡化就更傷心。
以前也看過中醫,不是吃完中藥一直痾,就是更嚴重。
想去政府醫院,又不知排到幾時。
私家醫院又不知點睇。
有無媽媽可以給我意見。
我就快對香港醫療失去信心。
唉!

san :-P

禁止訪問

複式洋房

回覆 maggielucas 的帖子

一般有機商店都會有售椰子油。看一下label是否適用於皮膚就可以了。

別墅

你地會用咩洗衣液洗BB衫架?
我BB出世冇耐已有濕疹, 但只係面上有, 身冇
想轉吓洗衣液, 睇吓關唔關事
我一直用NUK的

別墅

回覆:sanli77 的帖子

我個仔之前都是要要靠食藥類固純,要掃天光才瞓到,看過中西醫,食藥食到嘔!都不見效,做過食物測試!原本打算去試「生物共振」點知咁岩有個朋友介紹我用精油去幫個仔,點知都係唔得令我再跌傷谷底!跟據他們的理論說,我個仔d濕疹是由內發出的,所以要食下益生菌同戒奶!咁啱我個仔喉嚨發炎2日唔飲奶唔食罰濕疹突然好返,我就開始信他們的理念啦!我同呀仔戒奶,戒食糖,食益生菌!用精油舒援痕癢,傷口!再換天然洗衣液,漸漸地大約四個月時間佢d濕疹消失左!你都可以試下!希望幫到你!

別墅

回覆:pugusan 的帖子

我用呢個洗bb 玩具 、 b b 衫都係同一支!全天然不含化學成分!

大宅

回覆:濕疹bb媽咪論壇 - PART 3

我想問下係咪濕疹黎?bb人奶1 個月,出世無粒粒,奶奶話想我轉奶粉。。bb就無咁多皮膚問題。。我想堅持下人奶。唉。。。

別墅

各位濕疹bb媽媽,你地有無幫bb整passport? 我bb面損曬一撻撻咁點影?影樓會唔會幫你執走d傷口。

大宅

我仔全人奶b,4個月時開始面出濕疹,沖金銀花好番了。而家仲有一個星期就6個月。上星開始比左幾次米糊,發現濕疹出番黎。
有人食米糊敏感嗎?咁係咪對米敏感?係咪唔可以再食?定要食有機的?skip左米糊直接食粥會唔會唔夠營養?

大宅

請問有無媽咪試過芫茜水沖涼?我前日試左但bb呢兩晚㾗得厲害左,請問有人有經驗嗎?唔知應唔應該再沖,bb現在5個幾月大。
謝謝
耶和華是我們的牧者, 我們必不至缺乏.

複式洋房

回覆 潮流媽咪 的帖子

民房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

民房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

引用:各位媽咪...我個B可能係+現時最嚴重..全面

原帖由 Maykhera 於 11-01-26 發表
各位媽咪...我個B可能係 現時最嚴重..全面包括眼像燒蕉一樣,昨日去急証醫生都話嚴重...即比急期28/1 睇尊科 ...
睇唔到相

男爵府

引用:各位濕疹bb媽媽,你地有無幫bb整passport?+

原帖由 kindao 於 15-07-02 發表
各位濕疹bb媽媽,你地有無幫bb整passport? 我bb面損曬一撻撻咁點影?影樓會唔會幫你執走d傷口。
...
咁你過海關真人一撻撻,咪同幅相唔同囉

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 jennywmc 於 15-05-11 發表請

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

回覆:BebeeYY 的帖子

子爵府

我用過元茜水幫b沖涼,仲嚴重左,而家試緊臭花草加片糖水沖左幾日,好左好多

首頁

尾頁

跳至