嬰兒醫護

跳至

首頁
45678...38

尾頁

大宅

珀珀,慧慧媽你好,留意到你對處理濕疹好有經驗,有d關於濕疹問題想問你。
我係新手媽媽,仔仔1個半月大,係佢半個月大時因為面仔好紅到結焦入左醫院,醫生話係脂溢性皮膚炎+頭泥,食左抗生素後好番!
不過個幾星期前,發現佢頸開始好紅,以為係熱痱,媽咪就同佢沖金銀花,點知都係咁,最近連佢面仔,手關節,腳仔都紅左,一達達,同鞋左,由其係腳面,又鞋又黑,仲好似厚左(其實係上次入院已發覺),去健康院打針時醫生又話係脂溢性皮膚炎,因為仔仔仲有頭泥,叫我唔洗睇醫生,過幾個月會好!不過呢兩日發覺呀仔個身都生左粒粒,好似擴散緊咁!
自從面仔開始起,我就幫佢用qv bath oil沖涼+搽aq cream, 不過好似唔夠潤,琴日開始用用qv cream+ego c力15, 可惜都仲係紅!
究竟我e家可以點做?我同c6都無咩敏感症,又唔知呀仔係咪異位性濕疹,唔睇醫生又唔知試咩藥膏,你可以幫下我嗎?究竟濕疹係點?我已經擔心到喊!
又有無好dr介紹?信唔信健康院dr好等多兩個月?

大宅

因為呀仔唔識抓,點解腳面會厚?另外佢食得瞓得,又唔似係痕咁,點算好?

大宅

畀面勳章 陪月勳章 爸B勳章

不經不覺我的b 女21個月大; touch wood 濕疹亦好了很多, 範圍一直縮少至手腳,
經過很多方法後,都有少少心得: 1. 要飲開奶茶或七星茶, 2. 間中要煲涼茶飲(最好問中醫)
3. 保濕 4.塗止到痕藥糕(用緊洗醫生個隻) -覺得止到痕 5.要介口:花生, 魚,蛋白,鴨,鵝小心!
比起3,4個月大真係好好多, 個陣面,手腳爛出水...諗下都心酸; Ba Ma 加油喔~~仲有要增強免疫力>可以試下魚油之類/DHA~ 不過b 女偏瘦,都唔知點可以長多D肉^^希望你們的濕疹BB快D好~~~Never Give Up~

siumicmui  我仔仔大你女女3日ja!哈哈哈哈  發表於 11-8-1 15:36
[9W2D - 2cm
10W5D-3.56cm
11W5D- 5cm
Baby Girl born on 09 Oct 2009

男爵府

回覆 rachel1025 的帖子

請問各位瑪麗醫院的濕疹免疫科有無用? 店樣排期?
另知不知邊度有濕疹家長小組可參加?謝謝

大宅

ALAL 發表於 11-8-1 06:38
回覆 rachel1025 的帖子

請問各位瑪麗醫院的濕疹免疫科有無用? 店樣排期?
我係睇門診醫生寫紙轉介架,妳都可以去睇私家醫生,叫醫生寫紙轉介既...
通常濕疹都只係睇皮膚科的,而有嚴重過敏先會再轉介去過敏科的...

而濕疹家長小組我就冇聽過啦

大宅

rachel1025 發表於 11-7-24 00:34
珀珀,慧慧媽你好,留意到你對處理濕疹好有經驗,有d關於濕疹問題想問你。
我係新手媽媽,仔仔1個半月大, ...
通常濕疹係對稱咁出既(姐係左邊那個位出右邊都會又有的),如果妳真係好擔心既,就同bb去睇多次醫生啦..
如果妳話搽完cream會更差既,可以只cream唔啱bb用,試下轉另一只贂下會唔會有好轉..

大宅

我個仔用日本馬油加埋係田灣既白若明e生度e,e家好番3分之2,試
下用馬油啦,真係好得架,我幫仔仔查完e生D藥等一陣再
查馬油,—日三次!

大宅

MARCUSCHOW22 發表於 11-8-16 08:24
我個仔用日本馬油加埋係田灣既白若明e生度e,e家好番3分之2,試
下用馬油啦,真係好得架,我幫仔仔查完e生D藥等 ...

大宅

馬油嘅樽係透明磨沙,好似希嘅花士今咁,好油,但一陣就會吸曬㗎喇!

男爵府

好媽媽勳章

MARCUSCHOW22 發表於 11-8-16 09:00
馬油嘅樽係透明磨沙,好似希嘅花士今咁,好油,但一陣就會吸曬㗎喇!
i did try "Horse Oil" on my son before, but not working for him
Maybe use as daily treatment when his skin is in good status will be more suitable.

參迎光臨我個Blog:
http://hk.myblog.yahoo.com/siumicmui

男爵府

Where can buy "Horse Oil" ???

男爵府

好媽媽勳章

回覆 KOC 的帖子

你上網search下"馬油", 有好多online shop都有售
之前亦見過千色店有得賣

我用個隻叫尊馬油
參迎光臨我個Blog:
http://hk.myblog.yahoo.com/siumicmui

別墅

trashie 發表於 11-3-8 17:28
你朋友叫你去邊間做? 我係去biotek做. 有需要, 我可以介紹你去, 佢地有referral discount的.

我相信過敏 ...
Trashie,

How much the 過敏測試, pls pm the details to me, thanks!!!

別墅

回覆 WingWing0607 的帖子

介紹人資料pm-ed ;)

佢年頭加左價, $2800, 不過都值既,如果本身睇醫生/戒左食某d野都依然搞唔掂d濕疹, 都會幾有用.

我都介紹左唔少人去, 連朋友d大陸朋友都特登帶佢地d小朋友o係東莞,深圳落來香港做. 希望都可以幫到你手啦! :)

別墅

回覆 KOC 的帖子

銅鑼灣東角有間鋪專賣馬油, 之前行過jusco, 千色果d都有.

別墅

最近收到呢篇文章,唔知對大定有冇用~分享一下

寶寶過敏,是媽媽惹的禍嗎?
「寶寶自出生以來,吃的食物都很簡單;就算是進食固體食物,也是吃得很簡單,為甚麼寶寶仍會有過敏的問題呢?」

這種情況有機會跟媽媽懷孕時的身體狀況有關。準媽媽身體的過敏問題,很容易會令寶寶產生過敏的體質。所以要避免嬰兒的過敏,媽媽就要在嬰兒出生前做好預防工作。

當準媽媽在懷孕過程出現過敏症狀,意味著身體處於發炎狀態。媽媽自身的免疫系統所發出的G抗體(IgG),會隨著血液透過臍帶及胎盤進入胎兒體內,影響胎兒的免疫系統。很多孕婦為了補充營養,都特地每天都多喝牛奶;但假若準媽媽本身對牛奶過敏,長期下來,體內就會累積大量對抗牛奶的G抗體。這些抗體經血液傳到胎兒體內,並長期累積。當嬰兒出生後喝牛奶時,就會刺激到其未成熟的免疫系統,引發過敏症狀。

英國修咸頓大學於2004年的醫學研究指出,血液裡的G抗體濃度能反映媽媽進食雞蛋的情況。於懷孕期間戒食雞蛋的孕婦,體內的G抗體濃度會下降。至於患有過敏的母親,所產嬰兒臍帶內的血液,會含有比母體濃度更高的G抗體;而於出生時血液裡有中等濃度抗體的嬰兒,會最有可能於六個月大時患上過敏。

所以不論是預備懷孕的女性,或是已經懷孕的準媽媽,都應特別注意食物過敏,留意自己有沒有持續進食致敏食物,令過敏的體質遺傳到下一代。

大宅

WingWing0607 發表於 11-8-22 16:44
Trashie,

How much the 過敏測試, pls pm the details to me, thanks!!!
我個女有做過皮膚敏感測試,e生話做篤手指抽血測試安全d,如果做點刺會比較危險,因為可能有d致敏原會有既時嚴重反應。

我阿b做果隻係測96種食物(IgE & IgG),Test 係係診所做,做完後送去美國Lab做測試既,14天有報告。

IgE:即時過敏反應
IgG:延遲過敏反應

Biotek係4月加左價,依家原價剩係做IgG要$2,800,IgE & IgG兩種一齊做要$3,800。我地做果間e生會俾85折我地。如果你有問題,可以先打電話去問下或者留低電話了解下先,Dr.睇完症多數都會即日覆電話。

電話: 2328 8866

男爵府

回覆 珀珀,慧慧媽 的帖子

我覺得公立醫院開嘅藥好像唔太好,我個仔都有濕疹,仲係複發比較頻繁個種。之前睇過私醫,有用一只藥膏,擦返對濕疹有效果,唔可以徹底根治,但係冇辦法,總好過佢成日抓到傷哂,我正在藥房揾呢支藥,睇下係唔係便宜點。elosalic ointment ,如果你附近嘅藥房有,PM我。
另,我聽有人講,最好嘅方法係揾中醫治療,BUT我個仔岩岩二歲,我都唔知道可唔可以食中藥材。我亦睇過一些關於BB食普嘅書,話綠豆,薏仁煲糖水,都可以對濕疹有幫助
我要勤力D

大宅

我bb都有濕疹,當佢扭計時就出,係咪正常呢?

大宅

我囝囝16個月, 由六個月到開始有濕疹。一轉天氣就好勁. 依排睇咗中醫, 飲藥之後好咗好多. 同埋呢排成日帶佢去沙灘, 浸吓海水真係好大幫助.

monpetitbebe  我都覺得浸海水有用  發表於 12-9-17 02:11

首頁
45678...38

尾頁

跳至