跳至

首頁

尾頁

大宅

生第二胎係米會好快 ??請教生左第2胎的媽媽

聽人講生第二胎 由作動到生都好快的 , 我聽過最夸張係由陣痛 開宮口 到生 一個鐘內搞點 ....

同埋順產生 第二個 要不要 剪會陰呢 ??

我見有d 媽媽說 不用剪....生完好舒服 唔痛 ...

有d就說 只是爆開左小小 逢一兩針ok

生之前有咩特徵呢 

謝謝 

大宅

2018復活節勳章

我20號生左第2胎, 真係估唔到都幾快下.

4點開始陣痛, 我仲以為有排都未得, 坐低計下時, 點知都痛得幾密, 5分鐘一次, 挨到5點入廁所睇下, 見紅(少少血). 再挨到5點45分出門. 6點05分入到醫院, 一檢查原來已經開到9度, 6點半bb就出世喇.

我係聯合生, 佢地話第二胎唔同我剪, 傷口自然爆, 原來生果時唔剪係好痛好痛架, 因為傷口自然爆, 所以會難好d.
傻豬大王  2005年6月27日 聯合出世 3.01kg/ 滿月~4.2kg/ 兩個月~5.8kg/ 三個月~6.5kg/ 四個月~7.1kg. 妹妹於2011年1月20日出世, 重2.79kg/ 滿月~3.92kg/ 兩個月~4.89kg/ 四個月~6.44kg/ 六個半月~7.33kg/ 一歲~8.61kg

大宅

你都好快哦....

下自然爆 一定痛死

有打打麻醉嗎

大宅

我都好快,6點半入院(唔係太痛得一度),10點05分生左,冇剪會陰,少少爆補左一針,所以唔痛,生完8個鍾健步如飛,d姑娘知你第2胎,3度已經好緊張話快d推佢落產房....

大宅

有呢個topic,等我都分享下先:
我又係第二胎媽咪,早上8點開始陰陰痛,跟住10分鐘到陰痛一次,到9點叫醒我媽同呀妹、呀囡囡(剛回我媽家住),跟住落樓齊坐紅的由大埔到qe,去B4入房有位姑娘問我野,開始5分鐘痛一次,之後一CHECK話我開左2度 即刻換衫上產房,上到產房個姑娘話幫我穿水 我那時好驚,未有心理準備咁快生得,我望到鐘好似10點45分,跟住慢慢開始老公來到,越來越痛,吸下笑氣,開始進入瘋顛狀態,非禮左個助產士兩次,不斷說好痛好痛,感覺有個波出緊來,跟住叫我試下生,點知痛到爆炸後生左個仔出來。連針又痛,真係痛死。 中午12點出左世

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都係第2胎, 不過我仲未生呀
今日中午1點開始feel到痛, 一個鐘一次, 痛到而家10點, 都無動靜......試過有3個鐘係15-30分鐘痛一次, 諗住痛多野就入院, 跟住又keep返1hr先痛一次, 玩哂野
但係呢隻痛係可以接受既痛, 我都吾知係咪陣痛呀

別墅

原帖由 mascot633 於 11-1-26 21:03 發表
有呢個topic,等我都分享下先:
我又係第二胎媽咪,早上8點開始陰陰痛,跟住10分鐘到陰痛一次,到9點叫醒我媽同呀妹、呀囡囡(剛回我媽家住),跟住落樓齊坐紅的由大埔到qe,去B4入房有位姑娘問我野,開始5分鐘痛一次,之後一CHECK話我開 ...

好驚啊, 第二胎都甘痛, 不過都算快了 ....ps 你之前已經知道係仔仔了嗎, 佢平安出世 辛苦都值啦!!
[

大宅

我都好快喎....我26/12 生的, 11點見紅入院, 但係未痛, 之後1點半佢地話bb 心跳唔正常話推我入去催生, 但係產院冇位, 唯有係度等, 2點半開始痛, 3點45 開始好痛, 佢地就推我入去, 點先唔使催生, 5點幾生左~

大宅

我生第一第二胎都差唔多時間,第二胎只係稍微快咗1小時,但痛楚程度絕不少於第一胎!!第二胎醫生都冇幫我剪會陰,如樓上所講,原來唔剪會陰真係好痛好難屙,最後我都有屙爆,不過好彩只係爆咗少少,聯咗幾針,醫生話如果剪會陰傷口會更大更痛,可能我傷口細嘅關係,生完已經行動自如,唔太痛喇!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

岩岩生左,痛過生大囡果時......
早上4:45見紅
0800入院
一路keep住5-10 mins痛,不過接受到既痛
去到下午1800正式黎料
1900開到3度
1930開哂,生得
But吾夠氣力生
生左半個鍾
由大痛到生都係兩個鍾
應該算快

大宅

2018復活節勳章

想問下第二胎冇剪會陰既媽咪, 你地既傷口係唔係打直爆? 出院後社康姑娘話我個傷口係打直爆到落胱門口, 叫我去大大時要小心唔好整爆個修口, 搞到我而家去親大大時都好驚!

傻豬大王  2005年6月27日 聯合出世 3.01kg/ 滿月~4.2kg/ 兩個月~5.8kg/ 三個月~6.5kg/ 四個月~7.1kg. 妹妹於2011年1月20日出世, 重2.79kg/ 滿月~3.92kg/ 兩個月~4.89kg/ 四個月~6.44kg/ 六個半月~7.33kg/ 一歲~8.61kg

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我剛剛相反~我生第一胎個時好怏生左,前後7個鍾就生左喇~但第二胎...我大痛都痛左5個鍾...前後痛左成日先生到....諗起都辛苦~

首頁

尾頁

跳至