母乳餵哺

跳至

首頁
23456...8

尾頁

大宅

VeronChau:我都係準備換工人,先知宜家啲工人(even agent)好揀擇,nb唔鍾意,如果有兩個,有啲連生意都唔接,特別係啲賓賓,所以今次我地會試吓印印。如果你做full-time mama,仲會唔會請工人呀?

飯飯媽:你真係要好好保重,整差咗個身子就麻煩了﹗

別墅

kristine: 我會繼續請工人, 否則是無辦法分身架!

男爵府

Hi 各位,

遲黎咗少少, 祝大家新既一年身體健康, bb 精靈, 一家和睦, 笑口常開!! 11年bb響mami肚里快高長大!!

我星期日返hk, 呢幾日忙整理d相, 都未整完。

男爵府

update 下我既情況先:

我成功介咗人奶喇!! 係好唔捨得勁唔捨得, 如果唔係要去旅行咁耐, 而亞女又唔埋身, 我一定停唔到。返到hk見到個泵, 成日想拎黎泵......

講下我介奶/收奶既過程: 我大年初一都仲有泵, 但見年初三真係要飛, 唔想搏, 果晚開始唔泵...... 食咗隻炸乳鴿。 嘩.... 成晚谷到我c, 又黎頸背都隱隱作痛。

年初二, 又去買乳鴿食, 但到中午頂唔順, 泵咗野, 之後好好多。下午再食豬潤。

初三臨走前, 再泵多下, 食多次豬潤。

攪掂!!

去旅行時, 我只係第1-2晚用手jit 少少放鬆下, 我估都收咗奶。

但有一晚我想清潔下個nipples, 可能stimulate到, 即刻成個胸硬晒, 我就唔敢再攪佢。

男爵府

re: 工人

我個工人響我離開hk第2晚就作反!!

我俾佢放假, 但係都要同平時一樣9pm前返屋企, 唔可以響出面過夜, 因為我隻老狗要人餵藥餵食物, 仲要開暖爐 (但屋企無人唔開得)。

點知佢果晚 3:40am至返!!!!

我1:30am打佢手提, 有個男人聽, 我叫咗兩次工人個名, 個男人都扮聽唔到, 背境有音樂。我cut咗線, 再打已經熄咗電話。

佢既解釋係, 要送cousin去機場, 但班機delay咗, 佢要陪佢cousin (佢cousin 廿幾歲人要人陪喎), 所以唔走得, 到佢cousin走咗, 已無bus無airport express, 佢要sms佢個fd去俾錢佢搭taxi。你信唔信?

我返到黎無再問佢, 亦無challenge佢有關個男人既野。我覺得道高一尺魔高一丈, 佢一定有excuse! 但我又要佢湊女, 無法。

e+只希望亞女快d大, 我好努力教佢講野, 等佢可以報寸!!

所以我好難想像, 如果要生多個細b, 係唔係真係要請多個工人? 我都知超難請。你地有無俾多d錢bid個工人返黎? 我有個fd就係咁, 佢得一個2歲b, 都要出$4k bid返黎!!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 kristinecheng 於 11-2-15 12:36 發表
VeronChau:我都係準備換工人,先知宜家啲工人(even agent)好揀擇,nb唔鍾意,如果有兩個,有啲連生意都唔接,特別係啲賓賓,所以今次我地會試吓印印。如果你做full-time mama,仲會唔會請工人呀?

飯飯媽:你真係要好好保重,整差咗個身子 ...
就係因為發覺身子好差, 唔多唔少因為餵人奶所以咁, 所以先唸緊好唔好停人奶....加上我又想生多個, 想調理下身體先再努力....

我計劃生多個, 可以的話試下 ft mama, 不過一定要請工人, 一個人真係攪唔掂....

侯爵府

原帖由 Sugarbabegirl 於 11-2-16 11:33 發表
re: 工人

我個工人響我離開hk第2晚就作反!!

我俾佢放假, 但係都要同平時一樣9pm前返屋企, 唔可以響出面過夜, 因為我隻老狗要人餵藥餵食物, 仲要開暖爐 (但屋企無人唔開得)。

點知佢果晚 3:40am至返!!!!

我1:30am ...
你個工人.......@@
但又要靠佢湊女, 真係唔出得聲.....工人就係咁....真係好煩...
如果下次去旅行, 有冇地方可以比佢落腳, 例如 99 / 自己父母屋企?? 等佢唔可以作反..

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

急....
如果乳頭損左
除左人奶
仲有塗d咩可以快d好
亞女咬我,
咬到裂左呀....(即係個乳頭同乳暈有d裂)
都幾深
用左人奶2日都唔好....
係唔係要睇e生呀?

男爵府

原帖由 crystalpui 於 11-2-16 12:09 發表
急....
如果乳頭損左
除左人奶
仲有塗d咩可以快d好
亞女咬我,
咬到裂左呀....(即係個乳頭同乳暈有d裂)
都幾深
用左人奶2日都唔好....
係唔係要睇e生呀? ...

羊脂膏...... 唔記得叫咩名, medela出品, 揸佢, 唔好帶bra住, 等佢透下氣, 好快好。我頭3個月勁損同c裂, 就係靠佢頂住。

對於我當時情況, 人奶太mild, 無咩用。

伯爵府

邊到可以買到呀
我今次好勁
人奶都唔好呀

男爵府

原帖由 crystalpui 於 11-2-16 15:30 發表
邊到可以買到呀
我今次好勁
人奶都唔好呀

你係hk人, 去baby outlet啦, 佢cwb有shop。我幫你打咗去問, 佢有得賣呀。你自己打去問地址/其他details吖: 2890 4110, 佢好似收7pm架。

伯爵府

好呀
謝謝你呀
佢MK都有SHOP
我叫左我老公幫我買

男爵府

原帖由 crystalpui 於 11-2-16 16:30 發表
好呀
謝謝你呀
佢MK都有SHOP
我叫左我老公幫我買

good good
希望你快d好!! 真係痛入心呀!!

大宅

哎呀, 又會咁!
我都用過呢種羊脂膏, 佢話bb食之前都唔駛抹走的

搽左, 盡量唔好戴bra, 個bra/pad會黏住d 膏, 會痛...

小心小心...
~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

侯爵府

我都成日係咁, 試過一次搽咩都冇用, 仲損到開始發炎, 最後要睇醫生開消炎藥膏比我先得.....真係好痛....你快 d 好返呀...

大宅

小荍媽:我地最近都搵緊新工人,本來爭啲簽約請印印(台灣做過,國語講得唔錯),不過臨簽約老公先話想請番菲(之前又話冇所謂,搞掂晒啲嘢先講唔好 ),聽完佢既分析都認同既(因為阿翹暫時中英兩方面既聽同講都okay,老公想keep住佢英語應用既環境),所以又要重新搵過

crystal:medela支cream好好用,我初初係醫院俾阿翹咬損nipple都係塗佢好番,塗完唔洗抹俾bb照食就得。

男爵府

原帖由 kristinecheng 於 11-2-17 10:25 發表
小荍媽:我地最近都搵緊新工人,本來爭啲簽約請印印(台灣做過,國語講得唔錯),不過臨簽約老公先話想請番菲(之前又話冇所謂,搞掂晒啲嘢先講唔好 ),聽完佢既分析都認同既(因為阿翹暫時中英兩方面既聽同講都okay,老公想keep住 ...

其實我都agree 菲既英文如果好既話, 對個b好d。我之前請過印, 佢中英都半桶水, 我覺得咁對一個學緊講野既bb黎講唔係太好。佢有時仲講下印尼話, 我ban咗佢架, 我唔想我女聽印尼話。

e+呢個賓大人, d英文幾ok, 無咩鄉音, 又會唱歌, 呢方面係幾好既。衰在佢做野超唔上心, 又求其!!

大宅

你好! 我的仔仔09年5月出生, 一直餵人奶到現在....有時太累, 想上來呻下...

大家仲有無餵緊人奶呢? 我個仔現在半夜都要飯住媽媽奶先肯瞓, 九點瞓, 十一點瞓一次, 三四點又醒, 之後就開始瞓唔熟....七點幾醒咗就係咁仈在我身上找奶吃....到九點先肯下床....

之前間中我不再家, 爸爸或工人同佢聽音樂佢都肯瞓, 現在唔肯, 係要搵媽媽, 等到我返來, 拉我入房食奶奶....

唔知這情況會維持幾耐...

伯爵府

busiuhk,

你好, 我係0907媽媽
我既情況同你差唔多
一晚有時我要醒4次俾bb食夜奶
我都唔知幾時可以介到...
我女又係我唔返佢唔訓的
所以我好少好少去夜街
大家加油

伯爵府

各位,

用左羊脂膏, 好似好返少少
但因為我keep住俾bb食
佢一食又裂返少少
但好似冇咁深
希望慢慢會好..
今次真的好痛好痛.................

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊