母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

原帖由 busiuhk 於 11-2-25 16:40 發表
唉, 試咗兩日每次阿仔食奶前同佢講食完奶就自己瞓, 食到咁上下就開始倒數, 數到一佢通常都肯停, 然後碌去自己個位度瞓, 但唔知點解今下午一開始數佢就想喊咁聲, 攪到成個下午都唔肯瞓, 唉....唔知點攪....仲以為開始 ...

我b開頭都係咁架,俾點時間佢等佢習慣先啦,仲要唔好忘記要讚佢,當你數到一而佢肯放口記得讚到佢上天花板!間唔時有1,2日啜耐d,由佢啦,仲係細,次次都控制到停做d咁正既野就真係叻叻囉。
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

大宅

謝謝呀! 這兩天佢完全唔肯停, 食好耐, 一有迹象叫佢停就喊, 同埋情緒化咗, 出街要抱, 唔係好肯食飯, 佢今日又係唔係瞓午睡, ....我係未應該唔再迫佢住, 等佢情緒穩定咗再試, 我真係唔知, 攪到我都要喊埋出來.... :(

老公又担心佢瞓得唔好, 我都無辦法....

原帖由 jenniecatcat 於 11-2-26 01:06 發表

我b開頭都係咁架,俾點時間佢等佢習慣先啦,仲要唔好忘記要讚佢,當你數到一而佢肯放口記得讚到佢上天花板!間唔時有1,2日啜耐d,由佢啦,仲係細,次次都控制到停做d咁正既野就真係叻叻囉。 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 bastet 於 11-2-21 09:18 發表
仲有十幾日, 阿囡就兩歲啦....
而家一日泵3-4次, 加加埋埋得8-9 oz....

係唔係要停啦? 尋日中午同阿囡訓覺.....
囡: 飲奶奶, 飲奶奶
me: 冇呀, 中午唔飲奶奶, 冇奶奶啦!
囡: 媽媽泵奶奶, 芷蕎飲
me: 冇啦, 中午唔 ...

你都泵少好多, 我都係呀....
以前一日泵4次, 每次泵都夠佢一餐8oz, 仲有多, e+ 都係泵4次, 但每次泵通常得7安, 好在比7安佢又ok喎....唸住餵到2歲, 可能都唔夠奶lu.....由每日泵到6x安到e+得返3x安.....好快要泵2次先夠一餐飲....係唔係好正常, 開始收奶??? 唔知捱唔捱到2歲?? 點解有d媽媽咁勁可以餵到3歲咁多奶??? 連老公都話, e, 你少左好多奶喎.....

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 我係好媽媽 於 11-3-1 00:06 發表

你都泵少好多, 我都係呀....
以前一日泵4次, 每次泵都夠佢一餐8oz, 仲有多, e+ 都係泵4次, 但每次泵通常得7安, 好在比7安佢又ok喎....唸住餵到2歲, 可能都唔夠奶lu.....由每日泵到6x安到e+得返3x安.....好快要泵2次 ...

我囡囡今個星期兩歲啦....其實收奶真係正常既! 只係我放唔低咋!
我而家泵3次, 早晚兩次都有3-3.5oz, 中午果次只係得1oz, 有次老公見到我中午支奶, 我remind佢幾次要幫我由冰袋放好去雪櫃, 衰佬笑我, 話得果幾滴, 咁緊張! 就係得幾滴先緊張嘛, 仲好似以前咁一包包冰奶去扔我都唔肉痛咩!

佢呢排成日叫我唔好泵, 有時我氹阿囡訓覺時, 我好攰訓著左, 佢都唔叫我起身泵奶, 正衰人, 專登架!

and jennie, 有個mami話佢有2nd baby時照比大b啜, 到左7個月左右已經有初乳啦! 你做到就好啦, 到時大小b一齊食奶奶!

今晚又OT!!!!

水晶宮

原帖由 bastet 於 11-3-1 09:16 發表

我囡囡今個星期兩歲啦....其實收奶真係正常既! 只係我放唔低咋!
我而家泵3次, 早晚兩次都有3-3.5oz, 中午果次只係得1oz, 有次老公見到我中午支奶, 我remind佢幾次要幫我由冰袋放好去雪櫃, 衰佬笑我, 話得果幾滴, ...

係喎, 仲有幾日咋喎! 生日快樂!!! 昊昊都就到啦!! 好快!!

我問昊昊有冇奶奶呀?
昊昊有時會答有! 有時答冇! 都唔知有定冇.....好笑!

大宅

今晚阿仔又食好耐都唔肯瞓, 唉....我好累了....

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我同羨琳努力介夜奶中
佢最後一餐係11-12點食
訓訓下佢會喊, 叫奶奶,奶奶
但我冇理佢, 俾左個奶咀佢
咁可以頂到大約早上6點幾先再食
咁算唔算介左夜奶?
定係要個時間再長d

大宅

早排太忙又病,潛咗水一排,祝晏b同芷蕎2歲生日快樂~

伯爵府

大家,
我有d想同羨琳介人奶了
因為之前損既左邊
一直都好唔到
好返俾佢啜又損
以家連右邊都有小小開始損
點樣介人奶最好?
佢幾日都訓訓下要食奶
大喊
喊到坐係到...
係唔係俾佢喊幾日就介到?

仲有一個問題
佢唔飲奶粉同鮮奶
就算係3.6個隻都唔飲.......

大宅

我體會同bb戒人奶係會好唔捨得,不過引用番當時人奶科醫生同我講,叫我順其自然,如果成日啜損都好唔番,戒奶對你既精神同健康都會好啲(身體長期有傷口始終唔係好事)。

當初阿翹唔夠奶啜,啜完左又啜右令我唔舒服而推開佢,佢都有大喊。過渡期間,用奶咀頂住先,如果工人/爸爸幫到手既,頭幾晚由佢地氹瞓,起碼唔會聞到你但冇得啜咁慘。可以想像佢一定喊得好厲害,不過始終有適應期,亦會喊倦。可以提供其他選擇,有時爸爸不在家,阿翹喊到失控,我問佢睇唔睇zippy,佢會冷卻一陣,含住眼淚話睇,咁我都會縱佢一陣,同佢一齊睇,因為佢喊耐咗好攰,其實睇幾分鐘就會瞓。

飲其他奶方面,初初阿翹連3.6都唔飲,不過我阿媽堅持要我餵佢飲奶,咁我又冇放棄氹佢飲,都成2個月先搞點(可能佢都明冇人奶飲囉),之後慢慢再試奶粉,宜家都係唔肯齋飲奶粉,要溝solid food。如果你身邊冇人迫你餵奶,其實可以代一餐solid food就得。之前瞓前我會餵乳酪,而家阿翹餐dinner食多咗飯,隔一個鐘臨瞓前我同佢食啲生果就得,有時加啲湯俾佢飲,就一覺到天光。早餐都未必次次飲奶,有時食少少麵包加隻燉蛋,又okay。
原帖由 crystalpui 於 11-3-8 10:58 發表
大家,
我有d想同羨琳介人奶了
因為之前損既左邊
一直都好唔到
好返俾佢啜又損
以家連右邊都有小小開始損
點樣介人奶最好?
佢幾日都訓訓下要食奶
大喊
喊到坐係到...
係唔係俾佢喊幾日就介到?

仲有一個問題
佢唔飲 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 kristinecheng 於 11-3-8 13:49 發表
我體會同bb戒人奶係會好唔捨得,不過引用番當時人奶科醫生同我講,叫我順其自然,如果成日啜損都好唔番,戒奶對你既精神同健康都會好啲(身體長期有傷口始終唔係好事)。

當初阿翹唔夠奶啜,啜完左又啜右令我唔舒服而推開佢,佢都有 ...
連戒人奶都咁多學問.....
因為餵人奶關係攪到我長期唔夠訓, 又要返工, 我捱到 2 歲就算仲有奶我唸我都戒左佢算. 都 2 歲啦, 已經好叻啦....
大家努力呀...

伯爵府

係呀
介人奶真係唔易
我女就來20個月
其實我都唔係有好多奶
我想唔飲都唔緊要既
但我怕佢喊得好辛苦
佢會媽媽, 奶奶, 媽媽, 奶奶
好慘....
希望1星期OK

水晶宮

原帖由 crystalpui 於 11-3-8 17:29 發表
係呀
介人奶真係唔易
我女就來20個月
其實我都唔係有好多奶
我想唔飲都唔緊要既
但我怕佢喊得好辛苦
佢會媽媽, 奶奶, 媽媽, 奶奶
好慘....
希望1星期OK ...

加油!!! 我估俾著我一定唔得! 所以我已預左佢自己唔食先戒到... 我好彩佢咁耐以來都冇啜損我....

伯爵府

尋晚第一晚介人奶
出付意料地冇大喊
但要佢訓著就用左大約一個鐘
半夜亦冇要食奶
但都大約7點
佢醒醒地
為免佢咁早起身
所以就俾佢食左奶
如果一日只食早上個餐
又唔係大問題

大宅

想起當初不斷餵奶好辛苦, 現在戒夜奶仲辛苦....佢晚晚食住瞓, 佢又好易醒, 攪到我好緊張, 係未我應該睇開D呢? 佢係未真係會自己話唔食呢?

水晶宮

昨日反東區產檢, 佢檢查乳房, 摸左好耐, 佢問我你仲有冇餵人奶, 我話有俾佢啜囉, 但都係右邊同夜晚5-10分鐘. 佢話摸到好似人地谷奶嗰D粒粒.... 原來仲有奶!!! 真係唔可以睇少啜啜既功效!!!!!

伯爵府

原帖由 busiuhk 於 11-3-9 14:46 發表
想起當初不斷餵奶好辛苦, 現在戒夜奶仲辛苦....佢晚晚食住瞓, 佢又好易醒, 攪到我好緊張, 係未我應該睇開D呢? 佢係未真係會自己話唔食呢?

我估唔會咁快
一係你忍心d好似我咁
迫佢介啦
喊幾晚就ok
其實晚餐食得飽
應該就唔駛飲夜奶的

大宅

想同大家分享一個喜悅
我有左3個月bb (edd係9月尾)
希望今次都可以餵奶成功!
我老公笑我, 一有左就掛住餵奶 :;pppp:
~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

大宅

想同大家分享一個喜悅
~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

水晶宮

原帖由 mrschoy 於 11-3-11 14:20 發表
想同大家分享一個喜悅

真的真的!!! 恭喜呀!! 我係5/9 呀!!! 你係邊度生呀?

我都係一有左就掛住餵奶.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊