論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇人知我個印印想點?

上個月個工人話佢老公公司個司機撞傷人, 要佢比3000元,我聽完算, 冇理佢. 今日我叫佢陪仔仔去樓下玩, 我出去, 返來佢都冇嘢, 到吃完飯先同我講話佢老豆老媽撞車死, 佢個仔又病.所以佢想今個星期六放假.我問佢係邊個話佢知, 佢話agent打電話比佢. 我check過電話in & out都沒人打出 or 打入. 我老公要我再問清楚d, 個工人可能見我check電話, 又話佢父母係重傷, 個仔係唔多想吃嘢, 可能太掛住mami.又話係我樓下另一個工人話佢知, 唔係agent. 星期六我都會比佢放假.  但是有d擔心都唔知佢想點.

子爵府

Re: 有冇人知我個印印想點?

點解唔打比agent, 請佢follow 返呢件事, 若果放假就簡單, 至怕佢出外借錢, 之後就有排煩....
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

複式洋房

第1次佢話係agent打比佢, 我本來都打算直接打去問agent, 之後佢又改口話唔係agent, 係我樓下d工人話佢知. 搞到我都唔知打唔打去問agent好. 放佢假冇問題, 但係如果佢想調假洗唔洗講大話, 最慘係而家都唔知佢講真定講假.

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我唔係好明, 佢呀爸呀媽有事同要放星期六有咩關係呀?? 如果佢真係緊張, 應該係攞假返去又或者打電話返去睇下咩事......剩係放一個星期六有咩作用??

我覺得佢係講大話居多.....你要同佢傾傾, 叫佢唔好再有下次!!

複式洋房

睇怕都係講大話, 佢今晚同我細仔都唔知玩得幾開心 不過我老公就好唔開心, 話想調假講出來冇問題,平時我地都好就佢(佢唔吃牛,所以屋企唔會買牛肉),但係都唔好拿父母來做借口. 之前佢都有講大話, 我已經同佢傾過. 其實我好唔好同agent講呢?  

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

同agent講, 叫agent炳佢. 另外你要出warning letter, 再有下次, 即炒!!

複式洋房

I think most of maid like telling lie. My maid always make story to cheat me. So now no matter what she talks, I will not trust her. I am tired of tell the true or not from their words. It is disappointed thing. Sometimes their lies are really stupid. They think nobody knows.

子爵府

牛年勳章

是否快約滿,去試工呢?有些Agent會同埋工人呃僱主的.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我都覺得佢講大話!!
佢睇黎好似好等錢駛..
小心d , 不如同agent講 ??!! :evil:

珍珠宮

想放假唔講出黎求其搵都搵個好d既藉口啦, 攞父母c咗黎做藉口, 又唔係請假返印尼, 如真係c咗, 應喊到c先啱架, 妳問佢仲乜唔見妳傷心既, 妳同父母感情咁差咩....叫佢打電話返去印尼, 不過係agent度打, 仲要有翻譯係度, 妳話一家人都為佢緊張, 聽講只要妳3日唔食野唔飲水, 妳父母就可以上天堂架啦, 為了妳父母可以安息, 我決定3日內唔比飯妳食。

講大話好多工人都有, 炒都無意思, 要人地百份百唔同妳講大話都好難架, 最多完約後唔要佢。
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

複式洋房

Agree Agree~~

Indeed it sounded ridiculous, if it's that serious, she should ask for a long holiday instead of just one saturday off....

Better tell agent to give the maid a warning for her lies...

YuYuMother 寫道:
同agent講, 叫agent炳佢. 另外你要出warning letter, 再有下次, 即炒!!

複式洋房

Thanks All
I asked the Agent yesterday, the Agent said my maid didn't call them. but the agent can't do anything to her because my maid would paid the final term of agency fee at the end of this month. .

禁止訪問

大宅

其實妳係咪第一次請印印呢!

我發覺印印D屋企人好容易死架! 成日唔係爺爺嫲嫲死, 就係爸爸媽媽仔女突然病重. 尤其係放假後唔想立刻返香港、想同妳借錢時、或者唔想做嘅時候, 屋企人好多時都會出事架!

我幾個月前印印放假後上機時間打電話俾我, 話佢爺爺坐車送佢去機場途中撞車, 全車死晒, 要遲一個星期才返. 後來返香港後佢唔記得之前講嘅嘢,又同我講話佢爺爺心臟病發! 但奇就奇在係佢返港前結咗婚喎!

我一開口同agent講佢要遲返, agent居然問我: 係咪又係屋企死人呀! 仲準過占卜師!

別墅

無錯!印印D屋企人好容易死架!!!
我個工人剛來三個月時我同佢講過,有咩急事要請假都可以開聲。。。
有一晚佢成晚去廁所,第二日就訓到八點幾都未起身,我去佢房o弟o下咩事啦,佢一轉個面過o黎就滿面睙水然後坐起身大喊,一便喊一邊話:死o左!!!當時我個仔訓響佢旁邊,訓得好林,哇!o個一刻我全身毛管都豎起,即刻抱起個仔再問:邊個死左?。。。“我亞哥死左啊!你o地話幾恐怖呢!
之後我再詳細問,一時話係個朋友(當佢係亞哥)一時又話係姐夫做做下野特然死,話響第個地方死要運條屍番屋企好貴,仲話係響晚上三點接到通知,仲話前日先同亞哥通電話,亞哥叫佢做野小心些,乖些,要照顧好BB,佢喊到哇哇聲我都唔知點安慰佢,跟住就問我可唔開以放佢一日假。
我只好放佢一日假,自己湊番,不過兩個鐘後,佢接了個電話後就話唔放假,心情也無事了,但我都比左兩百蚊佢叫佢寄番屋企。

別墅

無錯!印印D屋企人好容易死架!!!
我個工人剛來三個月時我同佢講過,有咩急事要請假都可以開聲。。。
有一晚佢成晚去廁所,第二日就訓到八點幾都未起身,我去佢房o弟o下咩事啦,佢一轉個面過o黎就滿面睙水然後坐起身大喊,一便喊一邊話:死o左!!!當時我個仔訓響佢旁邊,訓得好林,哇!o個一刻我全身毛管都豎起,即刻抱起個仔再問:邊個死左?。。。“我亞哥死左啊!你o地話幾恐怖呢!
之後我再詳細問,一時話係個朋友(當佢係亞哥)一時又話係姐夫做做下野特然死,話響第個地方死要運條屍番屋企好貴,仲話係響晚上三點接到通知,仲話前日先同亞哥通電話,亞哥叫佢做野小心些,乖些,要照顧好BB,佢喊到哇哇聲我都唔知點安慰佢,跟住就問我可唔開以放佢一日假。
我只好放佢一日假,自己湊番,不過兩個鐘後,佢接了個電話後就話唔放假,心情也無事了,但我都比左兩百蚊佢叫佢寄番屋企。

複式洋房

你唔應該用呢種態度處理呢件事,既然你都懷疑有問題,點解唔即時問清楚佢想點,擺明居馬比佢知你唔鍾意佢講大話,同時聲明唔可以再有下次,否則炒魷.

風琴 寫道:
上個月個工人話佢老公公司個司機撞傷人, 要佢比3000元,我聽完算, 冇理佢. 今日我叫佢陪仔仔去樓下玩, 我出去, 返來佢都冇嘢, 到吃完飯先同我講話佢老豆老媽撞車死, 佢個仔又病.所以佢想今個星期六放假.我問佢係邊個話佢知, 佢話agent打電話比佢. 我check過電話in & out都沒人打出 or 打入. 我老公要我再問清楚d, 個工人可能見我check電話, 又話佢父母係重傷, 個仔係唔多想吃嘢, 可能太掛住mami.又話係我樓下另一個工人話佢知, 唔係agent. 星期六我都會比佢放假.  但是有d擔心都唔知佢想點.

複式洋房

雖然好懷疑, 最慘又冇得對證 :evil: 佢今早開開心心出去, 一d都唔似父母就死d樣. 我老公同我會睇吓佢再來會係么藉口. 

男爵府

風琴,
我諗到佢想.......死,
佢地真是當我地是傻瓜。
如佢再講大話,都是叫佢...死...返鄉下。

首頁

尾頁

跳至