論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

http://hk.news.yahoo.com/article/110126/4/mfas.html

(明報)2011年1月27日 星期四 05:05
明報專訊】警方關注虐待老人問題惡化,去年共錄得359宗個案,按年增加14%,當中兩成施虐者是家庭傭工,虐待方式主要是騙取老人財產,其餘八成施虐者是長者的配偶或家人。

家傭主要涉騙老人財產

長者安居服務協會總幹事馬錦華舉例,曾有家傭偷取老人的存摺和圖章,私自到銀行提款,「銀行職員近年特別留意,遇有外傭用他人戶口大額提款,都會致電戶主」。他說,另一常見騙財手法,是家傭盜取家中日用品,如[url=]清潔[/url]劑、護膚霜等,然後向老人謊稱﹕「物品用完了,要買新的。」實際是把物品據為己有,或暗地帶返家鄉。

[url=]警務處[/url]昨公布去年錄得359宗虐老個案中,近四成施虐者為配偶或前配偶,另四成是其他家庭成員,其餘兩成是家傭。按案件性質分類,近六成屬身體虐待、兩成多屬騙取財產,其餘是精神虐待例如恐嚇。

團體指數字屬冰山一角

警方關注人口老化,虐老數字有上升趨勢。警務處長曾偉雄說,虐老問題複雜要跨部門處理,依靠前線醫護和社工舉報,警方會多作公眾教育。

家人為何由摰親變成施虐者?信義會長者綜合服務區域督導陳靜宜表示,中風和腦退化症病人家屬,承受很大照顧壓力,有人會推撞長者來宣泄情緒。也有刻意行騙個案,例如妻子盜取丈夫的[url=]綜援[/url]金,卻給病患丈夫餵隔夜飯、不替他冲涼等。亦有不孝子女拒讓親生父母回家,致老人流落街頭。

陳靜宜指出,警方公布的數字只屬冰山一角,因大多數長者寧啞忍都不願舉報親人,也有很多默默承受言語暴力,呼籲政府多作公眾教育,增撥資源加強外展輔導。

大宅

好媽媽勳章

'家傭盜取家中日用品,如清潔]劑、護膚霜等,然後向老人謊稱﹕「物品用完了,要買新的。」實際是把物品據為己有,或暗地帶返家鄉。'

LEE 點唔係淨係老人家....我都中過招, 最後炒左
瓜瓜哇哇哇

別墅

佢地呢D真係等天收

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

偷家中日用品同清潔用品, 我諗好多僱主俾人偷咗都未必知.

大宅

好憎d人對老人家唔好

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

當中唔知有幾多老人家啞忍咗, 唔敢出聲......
有好多老人家買惡傭怕係唔想麻煩到子女, 故息事寧人........
而子女多忙於工作, 不多探訪和傾談一類, 更唯有啞忍.......... 可憐!!!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

仲有
騙財, 偷竊, 甚至虐打.... 可能唔少.
更年長和體弱的老人家同幼兒差不多, 無乜反抗能力, 有時表達能力又差d.......

請各位媽咪除了愛護自己的子女外, 多關心由外傭照顧的年老父母.

珍珠宮

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-1-27 23:25 發表
偷家中日用品同清潔用品, 我諗好多僱主俾人偷咗都未必知.

好多知嘅都唔出聲, 或者覺得係有限錢, 由佢地用啦, 廢事嘈, 廢事計較...............

就係咁養咗班賊出嚟, 坐大晒班衰人, 班衰人以為係應份, 到有僱主唔俾佢地用, 佢地就覺得哩個僱主係衰人, 對佢地唔好.

公爵府

回覆 4# bbJP 的文章

更憎d人對小朋友唔好,正常老人家都識講,但天真無邪的小朋友連講嘢都未識,被人虐待都唔知係虐待,認真淒涼.

KiuShaBB, 就係因為好多僱主都比佢地用,或者被偷用唔出聲默許,所以造成班嘢認為係老馮,偷就淡化成"攞".如果僱主咁均真,係佢心目中就成為刻薄僱主了.

象牙宮

人口老化, 老人多, 老人記憶很差, 數目也不清晰. 家傭偷取老人的錢包的 現金, 真的好易. 就算同老人一起 用存摺和圖章,到銀行提款. 再取回老人家的錢都是好 easy.

有些孝順子女給父母現金, 也不是孝敬 那位 菲/印傭.

工人一天取$20-50 雇主難於發現. 無形中 外傭姐姐
每月有千多元收入. 31x50=1500
1年就 18k, 2年就20-30k. 真是好過一段打工仔吧?
那一个打工仔 一年有 6个月bonus?
一年/18个月糧.

每月3580+1500, 偷其它的仍未計算在內!

首頁

尾頁

跳至