跳至

首頁
34567...12

尾頁

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

你唔係以為飲一次
以後都會keep到咁多吧
你要多奶..就要每日都飲ga
仲要keep住飲多d水/湯呢
仲有...想d奶靚仔d...就要食多d飯
有d奶媽連早餐都係食飯ga:lol
原帖由 kwanho409 於 11-2-15 19:27 發表
埋身食真係會比泵出黎多嗎???我試過買通草BOWL水飲, 第一次真係好WORK , 係我平時既一倍, 點知到第二日就打回原形了。。。係咪一直要KEEP住飲同食好多野先多奶架?? ...

禁止訪問

大宅

原帖由 siusiu2011 於 11-2-1 15:37 發表
我用唔到手擠~雖然都有奶~但超攰~
手泵~5mins....120ml/4安多d~
電泵~唔得~好慢~

所以我用手泵~省時又快~

嘩你好勁呀..5min 可有咁多..我最多一次3oz 都要pump 成半個鐘有多..點先可pump 得多d 同快d呢..我e家都有日日食同飲湯架???

大宅

原帖由 crow 於 11-2-12 13:44 發表
通草加豬腳煲更佳,對妳地骨骼都好又增奶.

如我b囡有"蠶豆症"我飲通草上奶有無影響呢???

男爵府

畀面勳章

bb食得密..

我個仔個半月人仔,全人奶係埋身餵,
而家KEEP住個半鐘要食一餐,從來都唔過2個鐘..
半夜好D可以3個鐘食一次...

但佢次次換都好大包尿..日頭隔個幾鐘餵一次我已經好累...
有咩辦法可以令佢3HR一餐~??

禁止訪問

大宅

CROW~我要多謝你~~

因為..你係呢度分享佐好多餵人奶既野比我地聽~~而且因為係你親身既經歷,而我地BB又係同一階段,所以我地既問題會好相似,雖然我冇向你問過問題,但因為你會好樂意同我地分享,所以,我都得益良多~~

其實今次係我第二胎,我第一胎時都餵過三星期人奶,但最後因為塞到要做手術,所以放棄佐,但今次憑著上次經驗,加上這裡的分享,我今次成功餵人奶喇~

我細B出世到現在6星期喇,一D奶粉都冇補過,而且細B都一直有增長,我好開心,所以好多謝你^^

希望你仍在這裡分享你經驗,好使我大家都能給予BB最好的~~

禁止訪問

大宅

原帖由 戲如人生 於 11-2-11 22:38 發表
通草可以去執中藥GE地方買
買住一兩試下先啦
其實可以煲湯落...煲奶落...甚至用水黎煲黎飲都得
係幫助上奶GE...個人覺得通草奶好WORK
一日飲兩三杯都可以應該好好了吧?:loveliness: ...

我都想多D奶, B女剛滿月,兩邊最多加埋PUMP得150ML, 但係一邊110ML, 一邊得40ML ,如果少嗰邊可以追返上吸*就好喇!
所以今日買咗通草,諗住煲水飲,不過想問一兩煲幾多水同煲幾耐呀? THX!

複式洋房

我每日都有飲雞酒..之後狂飲水..
再隔2-3個鐘先餵..其實怕唔怕??
又有飲檸檬茶&食d朱古力...您o地有冇食依d野?

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

其實好隨意ga咋
我都係求其令十粒八粒放入屋仔奶
隔水蒸十分鐘咋
所以你自己可以因應水量黎加通草law
btw...你想谷多d奶
其實用奶去煲通草..
我諗效果會唔會好d?
同埋...黑豆焗水都上奶ga
咁咪唔駛齋飲一款la w
原帖由 shuhaha 於 11-2-22 13:01 發表

我都想多D奶, B女剛滿月,兩邊最多加埋PUMP得150ML, 但係一邊110ML, 一邊得40ML ,如果少嗰邊可以追返上吸*就好喇!
所以今日買咗通草,諗住煲水飲,不過想問一兩煲幾多水同煲幾耐呀? THX! ...

侯爵府

我如果食d補野怕bb食到
就隔個幾兩個鐘先再餵
你隔咁耐應該無問題啦

我有左之後...都已經少食甜野
家陣戒得仲清...
少少都未飲過=.="
朱古力呢...係咪有咖啡因?
食少少好喎
原帖由 wanchitmama 於 11-2-22 15:27 發表
我每日都有飲雞酒..之後狂飲水..
再隔2-3個鐘先餵..其實怕唔怕??
又有飲檸檬茶&食d朱古力...您o地有冇食依d野?

大宅

原帖由 戲如人生 於 11-2-22 15:34 發表
其實好隨意ga咋
我都係求其令十粒八粒放入屋仔奶
隔水蒸十分鐘咋
所以你自己可以因應水量黎加通草law
btw...你想谷多d奶
其實用奶去煲通草..
我諗效果會唔會好d?
同埋...黑豆焗水都上奶ga
咁咪唔駛齋飲一款la w ...

哦,咁黑豆係咪喺南貨舖賣嗰D? 係咪就咁洗乾淨之後沖滾水落去就得?thx!

大宅

畀面勳章

上星期我不停煲湯,不停灌水,都餵唔飽亞b時,好沮喪,我打左去母乳協會要求救
佢地study完我個case,見意我試試多多休息,抱住亞b一齊瞓個晏攪,1hr已經好好,另外,唔好諗得太負面
心情係好影響奶量,let's relex!!

侯爵府

買中國青仁黑豆
跟住就炒爆d豆
之後攤凍放入玻璃樽
要ge時候拿廿幾粒加熱水焗十分鐘黎飲
好多奶媽要返工...煲唔到魚湯飲
都係整呢個黎飲
亦可以去無印同吉島十蚊店買黑豆茶包焗水飲
原帖由 shuhaha 於 11-2-22 15:52 發表

哦,咁黑豆係咪喺南貨舖賣嗰D? 係咪就咁洗乾淨之後沖滾水落去就得?thx!

大宅

原帖由 戲如人生 於 11-2-22 20:42 發表
買中國青仁黑豆
跟住就炒爆d豆
之後攤凍放入玻璃樽
要ge時候拿廿幾粒加熱水焗十分鐘黎飲
好多奶媽要返工...煲唔到魚湯飲
都係整呢個黎飲
亦可以去無印同吉島十蚊店買黑豆茶包焗水飲 ...

哦,知道了!
不過頭先好沮喪, 埋身阿B大概30分鐘,跟住佢好似好蚊咁,唔食! 我又唔係冇奶,跟住我畀咗奶粉佢!

別墅

少果面更加要多D俾BB啜呀!加油呀!

原帖由 shuhaha 於 11-2-22 13:01 發表

所以今日買咗通草,諗住煲水飲,不過想問一兩煲幾多水同煲幾耐呀? THX! ...

別墅

哎吔!您唔好屈服嘛!BB好精架!您俾奶粉佢飲,佢遲D唔係飲您D奶架!有時真係要忍心D。我朋友又係初時餵得唔好,BB唔係飲人奶,佢就真係餓左佢三餐,因為佢唔肯飲人奶。後來BB因為無選擇下,餓完三餐,佢就肯飲人奶。之後一直都飲得好好,媽媽上奶又上得好D。
您要加加油呀!支持您!

原帖由 shuhaha 於 11-2-22 21:25 發表

哦,知道了!
不過頭先好沮喪, 埋身阿B大概30分鐘,跟住佢好似好蚊咁,唔食! 我又唔係冇奶,跟住我畀咗奶粉佢!

侯爵府

如果D奶出得急...
佢食得辛苦都會忟喎
你留意下
仲有呀
儘量唔好補奶粉
佢餓就自然要食啦
我呢幾日都試下唔補奶粉
情願佢隔個鐘即刻要食
因為我個B有奶頭混淆
唔想再用樽喇
但用杯仔更仔餵又好花時間
情願痛D俾佢埋身食仲好
原帖由 shuhaha 於 11-2-22 21:25 發表

哦,知道了!

侯爵府

呢個真呀
我都覺得要逼佢呀
當日我可以恨心D唔補奶粉
今日就唔駛滿月個乳頭都仲係損啦
好彩今日見左個好有料又好好心機GE母乳顧問咋
佢教到BB終於識得反下唇呀...
家陣要再TRAIN下佢..
咁佢就會識得食好D喇
成功在望...希望我兩邊乳頭唔好再損
同埋食完唔會再有赤痛GE感覺啦
原帖由 JanetBin 於 11-2-23 00:18 發表
哎吔!您唔好屈服嘛!BB好精架!您俾奶粉佢飲,佢遲D唔係飲您D奶架!有時真係要忍心D。我朋友又係初時餵得唔好,BB唔係飲人奶,佢就真係餓左佢三餐,因為佢唔肯飲人奶。後來BB因為無選擇下,餓完三餐,佢就肯飲人奶。之後一直都飲得 ...

首頁
34567...12

尾頁

跳至