跳至

首頁
45678...12

尾頁

大宅

畀面勳章

母乳顧問?? 邊度搵架??

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

估佢唔到呀
原來屯院有個GA
佢地只接受係屯院生GE產婦
同埋BB出生後六個星期內先俾去見佢
BB昨日剛滿月去見佢
佢問我點解咁遲先黎
忍痛左成個月
我話...如果一早知有你
我飛都飛過黎搵你啦
原帖由 我們這李家 於 11-2-23 09:57 發表
母乳顧問?? 邊度搵架??

禁止訪問

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

NO LA
屯院GE母乳顧問好出名GA(聽果日果D 99講)
又有料又勁細心
肯定唔係你講果個
佢勁有耐性GA
我見有個B唔肯埋身食
狂喊發哂脾氣
佢都好細心咁教佢食
玩左佢成個幾鐘都無鬧到
仲好溫柔咁同佢講野
原帖由 crow 於 11-2-24 22:47 發表
哦屯院我住嗰時係有個,年紀唔大架喎,好後生吓,不過佢教得唔仔細,反而湖康健康院個護士長教得超好. 有時我個女都會食到炆炆地,通常係因為個位唔好,佢食得辛苦,因為我喂順咗,成日兩隻手打電腦,有時個位唔岩都唔知,佢仲 ...

禁止訪問

大宅

回覆 103# crow 的文章

我而家都已經pump出黎用樽俾佢食
唔係第時我阿媽都唔知點湊佢食奶呀~~~
不過前幾日有朋友講奶粉營養好d
我諗緊俾唔俾奶粉佢食好呀~~~
d frd話奶粉有鐵質...人奶冇

禁止訪問

侯爵府

如果你有睇資料
就會知道人奶係會因應bb幾大就俾咩佢ge
佢有咩需要就俾咩
如果唔需要...或者要少d
人奶會自動調節..
咁唔係好好咩?

奶粉係牛奶整出黎
咁人當然飲人奶好過飲牛奶啦
你見d奶粉有好多時個賣點都係話接近母乳
就知道人奶係好d啦
不過你pump出黎
到時可能會越黎越少
你想唔全奶粉都好難
不過可以的話
有幾多人奶咪俾幾多law

原帖由 lu_man 於 11-2-25 12:41 發表
d frd話奶粉有鐵質...人奶冇 ...

別墅

如果您有奶,唔使俾奶粉佢,因為人奶的營養已足夠BB所需的。我兩個大的都係全人奶,都好健康。依家細B都幾好呀!體重已增長了一倍有多。
您可以泵定D奶放係冰格,如果第二日要飲,就早一晚放番雪櫃普通格。飲之前揾個杯倒D熱水座熱番D奶,就可以俾BB飲。
加油呀!如果您仲有奶,就繼續餵啦!始終母乳係最天然的、對BB最好的。因為除了有抗體外,埋身餵母乳有助建立親子關係,而且有助腦部發展、語言發展及其他發展。

原帖由 lu_man 於 11-2-25 12:41 發表
d frd話奶粉有鐵質...人奶冇 ...

伯爵府

原帖由 crow 於 11-2-26 14:03 發表

我個女而家都唔鐘意用樽啦,真麻煩. 不過我唔係度時用樽易D囉. 我所有喂人奶既媽媽都話D B甚少會病既, 反而食奶粉有D B會燥. 鐵質呢家野會影響佢D咩? 我個女食咗人奶兩個月而家成舊野咁,由5.7磅變成11.7磅,無病過架 ...

你bb重得好好呀~~
我想問一日食幾餐, 一次食幾耐呀?
同埋係咪由頭到尾都會聽到佢食奶有"水"聲
你仲有冇keep住食more milk plus sp?

大宅

多謝各位既資料
我唔可以唔pump出黎餵呀
因為就返工...要bb習慣下食奶樽加上bb埋身食體重增長得唔好呀
我都知長期pump會越黎越少...有咩可以keep住d奶量呢??
另外我之前pump左d係冰箱
照你地所講...如果我d奶係3月....咁4月既時侯就唔可以食3月既奶law???

複式洋房

之前上網睇過..坐番熱d人奶..唔可以用全熱(100度)既水架..因為會影響入面d營養架...用較熱既水就得啦..
姑娘教..每次埋身餵完都吱番d人奶出黎搽o係乳頭上作一層保護..就算有小小損左都會好快好番..
~各位要加油呀~

侯爵府

原帖由 lu_man 於 11-2-28 15:42 發表
多謝各位既資料
我唔可以唔pump出黎餵呀
因為就返工...要bb

習慣下食奶樽加上bb

埋身食體重增長得唔好呀
我都知長期pump會越黎越少...有咩可以keep住d奶量呢??
另外我之前pump左d係冰箱
照你地所講...如果我d奶係3月....咁4月既時侯就唔可以食3月既奶law???

如果你就返工..
你好試下夾下時間
(模擬下)
返工前埋身餵一次
跟住你睇下返左工
除左LUNCH之外仲有無時間泵多次
跟住就返到屋企會係幾點
再全部埋身餵
尤其半夜果次好緊要
最上奶係呢段時間呀
咁你應該可以夠奶俾BB飲全人奶GA
家陣你未返工..
更加應該係埋身餵完之後繼續泵多D奶做儲備
放係冰格GE奶...可以放三個月
(有D MAMA保守D就放一個月LAW)
仲有...坐熱D奶GE水
唔好過40度..因為會無左抗體GA
坐十分鐘就可以了

禁止訪問

大宅

回覆 113# 戲如人生 的文章

我返工之後俾阿媽湊...係過夜既
所以唔可以埋身餵呀
而家我大概4個鐘泵一次...
一日泵4次到
bb已經戒左夜奶...
半夜個次多數起唔到身泵...如果谷到實就起到泵
more milk plus sp係咪食左可以增加奶量架?
邊到有得買?有冇咩副作用???

侯爵府

咁你泵完點俾BB食呀?

如果想KEEP奶量真係要半夜泵多次好D
more milk plus sp> 前幾頁好似有講
原帖由 lu_man 於 11-2-28 23:19 發表
我返工之後俾阿媽湊...係過夜既
所以唔可以埋身餵呀
而家我大概4個鐘泵一次...
一日泵4次到
bb已經戒左夜奶...
半夜個次多數起唔到身泵...如果谷到實就起到泵
more milk plus sp係咪食左可以增加奶量架?
邊到有得買? ...

禁止訪問

大宅

原帖由 crow 於 11-3-1 16:48 發表
半夜泵係好好多,因為嗰個時間做奶既,無副作用,至小我無事http://www.mamabbshop.com/index_topic.php?did=1&didpath=/1

咁你買嗰款係咪口服液呀?同粒裝有咩分別呀? THX!

大宅

畀面勳章

我個b依家1.5個月大,通常食15-20min
頭5-10min都會有聽到佢有"飲水聲"
之後可能因為d奶出得慢左、少左,就無lu~

原帖由 caramelpudding 於 11-2-28 15:10 發表

你bb重得好好呀~~
我想問一日食幾餐, 一次食幾耐呀?
同埋係咪由頭到尾都會聽到佢食奶有"水"聲
你仲有冇keep住食more milk plus sp?

大宅

畀面勳章

我諗你係指"葉姑娘, Iris"
我又係佢教,佢勁有心機,又有經驗,一睇就可以對症下藥
我之前乳腺塞,佢唔怕煩,連續4日都叫我返去健康院,幫我跟進,超好law~
reception邊,有塊broad,貼左好多信讚佢架~你就知佢幫過幾多媽媽喇!

原帖由 crow 於 11-2-24 22:47 發表
哦屯院我住嗰時係有個,年紀唔大架喎,好後生吓,不過佢教得唔仔細,反而湖康健康院個護士長教得超好. 有時我個女都會食到炆炆地,通常係因為個位唔好,佢食得辛苦,因為我喂順咗,成日兩隻手打電腦,有時個位唔岩都唔知,佢仲 ...

首頁
45678...12

尾頁

跳至