跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

咁爹哋媽咪嘅散光係咪都幾犀利?

大宅

回覆 sensei 的帖子

要快d, 係滿四歲後的六個月內要check

男爵府

my視光師 said 遠視 not 遺傳 ... and my son got 600 degree ar~~ but after wearing glass for over a year, the degree is decreasing ar ~

男爵府

好媽媽勳章

回覆 eshiro 的帖子

係呀...阿女有個同學仔驗倒有遠視, 咁我問佢媽咪遠視同老花有咩嘢唔同, 佢媽咪答我遠視係遺傳. 媽咪同婆婆都有遠視, 所以個小朋友都有. 要戴到8歲左右至知仲要唔要戴.

真唔知邊個啱.

過埋復活節, 真係唔可以漏氣, 即約.

男爵府

oh i c your friend's case might be 遺傳 la.... since none of us got 遠視 in our family... so, my son is more likely to be 先天眼軸過短~ but 遠視 should 隨著年齡增長 and get better ... my son already decrease 100 degree after wearing glasses for a year la!

大宅

好媽媽勳章

我個女5歲 , 早2日去左驗眼 , 驗到左右眼1隻350遠視,1隻500遠視,我真係吾敢相信.............

驗眼c話一定要配眼鏡,因為度數都幾勁

老實講真係吾想佢戴眼鏡 , 因為戴眼鏡真係好吾舒服 , 一戴就戴成世.... (本人有400-500度近視,已在小時戴眼鏡至今)
但我都明白吾戴眼鏡會令佢學習各樣吾好...

真係好無耐...

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我亞仔就冇咩野.旦個女一隻150,另隻650 遠視
我都頭痕,同唔開心.唸都冇唸過,禁細個要帶眼鏡
唔帶都唔得...未係接受到

大宅

散光嘅小朋友, 同捽眼, 打機或者好前睇電視有關,快快去健康院check。

大宅

引用:散光嘅小朋友,+同捽眼,+打機或者好前睇電視

原帖由 貓鼠 於 11-07-08 發表
散光嘅小朋友, 同捽眼, 打機或者好前睇電視有關,快快去健康院check。 ...
去過健康院做checking. 不過好似費費地。阿囡成日都捽眼&話眼癢,請介紹視光師,自己去驗吓。

男爵府

係呀健康院費費地架!! 佢講我女剛過界叫我出年先再check我唔信
馬上再睇, 唉! 點知差好遠呀, 要馬上配眼鏡及keep3個月驗一次呀!! 我都係未接受到囉, 剛知重喊左出黎!! 散光係先天,
同捽眼, 打機或者好前睇電視無關架! 亦唔係遺傳.

男爵府

好媽媽勳章

My son also got 300度散光!我本身都有勁散光!好似自己害咗佢!
好傷心!一戴就一世!

大宅

回覆:k_wong7 的帖子

大家係係咩野原因下帶仔女去驗眼?捽眼?

首頁

尾頁

跳至