自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回復 16# sheunglam89 的帖子

21個月可飲嗎?

大宅

會唔會係氣管敏感? 問下醫生試係青蛙仔

另外我女既同學仔媽咪介紹余仁生既侯早散唔錯, 可以止咳

水晶宮

好媽媽勳章

青蛙仔有副作用,我女食完成日都失眠,所以我停左...
不過人人反應唔同...

原帖由 龍鳯媽媽 於 11-1-30 02:41 發表
會唔會係氣管敏感? 問下醫生試係青蛙仔

另外我女既同學仔媽咪介紹余仁生既侯早散唔錯, 可以止咳
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

原帖由 yan801022 於 11-1-29 12:37 發表
個仔4歲咳得好勁,已經介晒凍飲、煎炸野。依然每個月睇下醫生食好多西葯,我感覺好心痛同好累。佢已經有做下運動跑跑跳跳學下台拳道,我知游水有幫助夏天的時候我會比佢試。我住天水圍如果大家知有邊個中醫睇小朋友好請 ...

游水, 我個女游水後真是好好多, 所以近來幾凍都比她一星期游一日(六歲未到)
跑步就可免則免, 冷空氣入氣管情況更差

珍珠宮

好媽媽勳章

飲奶粉的BB氣管係會差D, 建議孕媽媽多D考慮餵人奶!

水晶宮

好媽媽勳章

我細女全人奶到8個月大....未滿月已經咳到要睇醫生 無計..當時哥哥剛返k1,帶左好多菌返屋企....所以細女氣管真係麻麻地....

不過呢,係佢地2個一齊病o既時候,好多時都係細女好返先同佢個病情無哥哥咁勁~

原帖由 echoo 於 11-1-30 22:21 發表
飲奶粉的BB氣管係會差D, 建議孕媽媽多D考慮餵人奶!
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

小朋友氣管差有冇食橙? 如有, 試下戒食橙後會否好D.
我知道咳緊唔食得橙, 但有兩個朋友都話覺得一食左橙就會咳. (即係本身冇咳, 食完才咳). 所以我冬天唔敢俾小朋友食橙. 夏天時如果佢地冇咳才有機會食.

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

原帖由 may0317 於 11-1-31 00:19 發表
我女又係游水就快6歲..上年夏天先開始游..游到家下KEEP住一星期一堂見佢氣管真係好左好多..無早幾年咁不停咳..
me 2 !!me 2!!!!!!!!!!!!!!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 爸B勳章

我個仔要介口的食物都介晒架啦!我會try下買蜜糖同埋快D安排阿仔去學游水。吳該晒咁多位媽媽分享

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 yan801022 於 11-1-31 13:15 發表
我個仔要介口的食物都介晒架啦!我會try下買蜜糖同埋快D安排阿仔去學游水。吳該晒咁多位媽媽分享

我個仔都一樣....時好時唔好...我明天都去買蜜糖..真係唔想佢食咁多西藥..佢由11月頭到而家都3個月..已經食左10次藥...每次要食4天...由1月頭開始比"善古寧"佢食...又真係好似好好多..呢個月只係食左1次藥..雖然都仲有咳..但唔會好似之前咳到cc下...而家食緊第2盒..醫生話食3盒係一個療程..食完要停...始終都係藥..我都希望佢食蜜糖可以改善到....

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 GQ 於 11-1-30 00:43 發表
我小朋友食了姬虫茸 + flax 半年, 已經醫好了9成了

我知道flaxseed oil好
本身俾咗大仔食咗大半年fish oil, 已經好咗好多, 最衰個衰豬唔肯就咁食flaxseed oil.. 我要mix落佢d麥皮度, 但又唔係日日食麥皮喎!
嚟緊我自己都會轉食flaxseed oil~

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 catmummum 於 11-1-30 00:49 發表
姬虫茸 + flax ?

我估係順勢療法嘅living homeopathy 買嘅
不過如果你想揾flax.. 其實都唔難揾
試吓上網search呀! 我見過TKO嗰邊有間有機健康食品店都有, 不過我覺得遠咗d.. 我自己就貪方便响gnc買住食住先, 遲d會去health quest (city super 沙田有分店) 買液態嘅 (唔係丸仔) 俾bb食.. 阿b有輕微濕疹, 食咗living homeopathy嘅flax 一排都已經好咗好多喇!

FYI, flaxseed oil 對所有敏感症都有好處 (d書話同fish oil一樣, 有消炎作用), 不過係要長期食嘅, 如果要快嘅話.. 就未必得!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我兩個仔一到半夜又係咳到甩肺
亦試過咳到嘔
我比左善古寧佢地食
對佢地黎講係 得既!
當然, 有d人得有d人唔得
真係要睇夾唔夾

伯爵府

畀面勳章

原帖由 sheunglam89 於 11-1-30 00:40 發表
麥盧卡蜜糖 15+.
18+ 應該岩乜野人食?兩歲應該食10+ 15+ thx

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我岩買左 umf 10..
個sales話初次食唔好食咁勁住..10都好ok..
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

大宅

原帖由 amypekkle 於 11-1-31 01:08 發表
小朋友氣管差有冇食橙? 如有, 試下戒食橙後會否好D.
我知道咳緊唔食得橙, 但有兩個朋友都話覺得一食左橙就會咳. (即係本身冇咳, 食完才咳). 所以我冬天唔敢俾小朋友食橙. 夏天時如果佢地冇咳才有機會食. ...

還有是要戒飲食凍東西, 雪櫃出來更不可

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

前日訂咗,但好甜喎,連阿仔咁鍾意食糖都食咗少少唔肯再食,咁沖水飲得唔得?

原帖由 家家公主 於 11-2-1 17:33 發表
我岩買左 umf 10..
個sales話初次食唔好食咁勁住..10都好ok..

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

請問有無味架?我都想試下

原帖由 小曳人 於 11-1-31 15:18 發表

我估係順勢療法嘅living homeopathy 買嘅
不過如果你想揾flax.. 其實都唔難揾
試吓上網search呀! 我見過TKO嗰邊有間有機健康食品店都有, 不過我覺得遠咗d.. 我自己就貪方便响gnc買住食住先, 遲d會去health quest ( ...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 huisylvia 於 11-2-4 14:05 發表
前日訂咗,但好甜喎,連阿仔咁鍾意食糖都食咗少少唔肯再食,咁沖水飲得唔得?

我前幾日都喺Jusxx 買左10+, 個sales 話如果小朋友嫌太甜可以用暖水沖, 初初食最好朝晚各一匙仔. 我2個小朋友暫時頂得住個甜度, 諗住到佢地嫌太甜先用水沖.

首頁

尾頁

跳至